Rybne kotleciki | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2016/02/22

Rybne kotleciki

Najprostszym i najszybszym sposobem na podanie ryby jest ugotowanie jej na parz lub upieczenie w piekarniku. A dla urozmaicenia można podać rybę także w formie kotlecików. 

Bardzo ważne w tym przypadku jest wybranie ryby nie mrożonej i dokładne jej osuszenie ręcznikiem papierowym. W przeciwnym razie masa wyjdzie zbyt wodnista, a kotleciki będą się rozpadały podczas smażenia.

Składniki na 4 porcje (8 sztuk):

  • Chuda ryba niemrożona (np. filety z dorsza czy morszczuka) - ok. 550g
  • Kasza jaglana - 1/3 szklanki
  • Jajko - sztuka
  • Marchew starta na grubych oczkach - sztuka
  • Pęczek koperku
  • Sok z cytryny - 3 łyżki
  • Sól, pieprz


Sposób przygotowania:

  • Kaszę opłukaj pod gorącą wodą i wrzuć do szklanki osolonej, wrzącej wody - gotuj pod przykryciem przez 15 minut (nie mieszaj).
  • Rybę opłukaj i bardzo dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Zmiel maszynką do mielenia.
  • Do zmielonej ryby dodaj jajko, ugotowaną kaszę, marchew, posiekany koperek, sok z cytryny oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
  • Formuj z masy kotleciki odciskając nadmiar wody.
  • Smaż z dwóch stron po 5 minut na delikatnie (dosłownie kilka kropli oleju/oliwy) natłuszczonej patelni do grillowania (może być też na zwykłej patelni z nieprzywierającą powłoką).


Wartość odżywcza porcji (2 sztuk) kotlecików:

  • Energia: 180 kcal
  • Białko: 27 g
  • Tłuszcz: 3 g
  • Węglowodany: 11 g
  • Błonnik pokarmowy: 2 g


Rybne kotleciki są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, D, B1, B2, B12, PP;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

15 komentarzy:

  1. Dziękuję za przepis, jutro będę próbować. Zastanawiam się tylko, czy można by do tego wymyślić jakiś sos?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że będzie pasował sos cytrynowy z koperkiem:
      - jogurt naturalny
      - sok z cytryny do smaku
      - koperek
      - sól i pieprz

      :)

      Usuń
  2. Smaczne , pachnące koperkiem , lekko słodkie od marchewki. Jednym słowem pychota , polecam wszystkim . A Tobie Paulinko dziękuje za kolejnym świetny przepis . Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wczoraj robiłam. Moja półtora roczna córeczka się nimi zajadała: 'mniam mniam'. Nareszcie przekonała się do dorsza :)
    A pytanko, z czym je podajesz - kasza, ziemniaki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podałam je z ziemniakami i surówką z kwaszonej kapusty. Ale może być też kasza :)

      Usuń
  4. Kotleciki smaczne.Ja robię podobne z płatkami owsianymi.podaję z sałatką z sosem vinegrt,kiszoną kapustą,brokuł al dente.Nie podaję z ziemniakami,kaszą,ryżem.Jak mi za mało robię dokładkę.,co Paulinka na to?

    OdpowiedzUsuń
  5. Gdybym chciała upiec w piekarniku to jaka temperatura i jak długo? Po prostu na papierze czy w folii?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że 180 stopni C przez ok. 25 minut. Na papierze :)

      Usuń
  6. Zrobilam w tych proporcjach, ale rozpadaly sie na oatelni podczas proby przewracania. Dodalam jeszcze jedno jajko i lyzke maki i bylo juz ok.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pisałaś przedtem, że smażenie jest bardzo niezdrowe i niebezpieczne dla naszego organizmu, więc dlaczego je proponujesz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozróżniamy smażenie w dużej ilości tłuszczu do wytworzenia ciemnej skórki i lekkie podsmażanie na kilku kroplach tłuszczu do delikatnego zrumienienia. W praktyce to są zupełnie różne metody obróbki termicznej.

      Usuń
  8. Nie jadam ryb,ale dzisiaj chyba sprobuje,jednak ile trzeba gotowac kotleciki na parze? Przepis wydaje sie byc smmakowity :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy gotowaniu na parze mogą się rozpadać, ponieważ "najdą" jeszcze wodą. Nie ryzykowałabym w ten sposób ;)

      Usuń