Bardzo ważne w tym przypadku jest wybranie ryby nie mrożonej i dokładne jej osuszenie ręcznikiem papierowym. W przeciwnym razie masa wyjdzie zbyt wodnista, a kotleciki będą się rozpadały podczas smażenia.
Składniki na 4 porcje (8 sztuk):
- Chuda ryba niemrożona (np. filety z dorsza czy morszczuka) - ok. 550g
- Kasza jaglana - 1/3 szklanki
- Jajko - sztuka
- Marchew starta na grubych oczkach - sztuka
- Pęczek koperku
- Sok z cytryny - 3 łyżki
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Kaszę opłukaj pod gorącą wodą i wrzuć do szklanki osolonej, wrzącej wody - gotuj pod przykryciem przez 15 minut (nie mieszaj).
- Rybę opłukaj i bardzo dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Zmiel maszynką do mielenia.
- Do zmielonej ryby dodaj jajko, ugotowaną kaszę, marchew, posiekany koperek, sok z cytryny oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
- Formuj z masy kotleciki odciskając nadmiar wody.
- Smaż z dwóch stron po 5 minut na delikatnie (dosłownie kilka kropli oleju/oliwy) natłuszczonej patelni do grillowania (może być też na zwykłej patelni z nieprzywierającą powłoką).
Wartość odżywcza porcji (2 sztuk) kotlecików:
- Energia: 180 kcal
- Białko: 27 g
- Tłuszcz: 3 g
- Węglowodany: 11 g
- Błonnik pokarmowy: 2 g
Rybne kotleciki są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, D, B1, B2, B12, PP;
Dziękuję za przepis, jutro będę próbować. Zastanawiam się tylko, czy można by do tego wymyślić jakiś sos?
OdpowiedzUsuńMyślę, że będzie pasował sos cytrynowy z koperkiem:
Usuń- jogurt naturalny
- sok z cytryny do smaku
- koperek
- sól i pieprz
:)
Smacznie!
OdpowiedzUsuńSmaczne , pachnące koperkiem , lekko słodkie od marchewki. Jednym słowem pychota , polecam wszystkim . A Tobie Paulinko dziękuje za kolejnym świetny przepis . Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :)
UsuńWczoraj robiłam. Moja półtora roczna córeczka się nimi zajadała: 'mniam mniam'. Nareszcie przekonała się do dorsza :)
OdpowiedzUsuńA pytanko, z czym je podajesz - kasza, ziemniaki?
Podałam je z ziemniakami i surówką z kwaszonej kapusty. Ale może być też kasza :)
UsuńKotleciki smaczne.Ja robię podobne z płatkami owsianymi.podaję z sałatką z sosem vinegrt,kiszoną kapustą,brokuł al dente.Nie podaję z ziemniakami,kaszą,ryżem.Jak mi za mało robię dokładkę.,co Paulinka na to?
OdpowiedzUsuńGdybym chciała upiec w piekarniku to jaka temperatura i jak długo? Po prostu na papierze czy w folii?
OdpowiedzUsuńMyślę, że 180 stopni C przez ok. 25 minut. Na papierze :)
UsuńZrobilam w tych proporcjach, ale rozpadaly sie na oatelni podczas proby przewracania. Dodalam jeszcze jedno jajko i lyzke maki i bylo juz ok.
OdpowiedzUsuńPisałaś przedtem, że smażenie jest bardzo niezdrowe i niebezpieczne dla naszego organizmu, więc dlaczego je proponujesz?
OdpowiedzUsuńRozróżniamy smażenie w dużej ilości tłuszczu do wytworzenia ciemnej skórki i lekkie podsmażanie na kilku kroplach tłuszczu do delikatnego zrumienienia. W praktyce to są zupełnie różne metody obróbki termicznej.
UsuńNie jadam ryb,ale dzisiaj chyba sprobuje,jednak ile trzeba gotowac kotleciki na parze? Przepis wydaje sie byc smmakowity :)
OdpowiedzUsuńPrzy gotowaniu na parze mogą się rozpadać, ponieważ "najdą" jeszcze wodą. Nie ryzykowałabym w ten sposób ;)
UsuńDlaczego ryba nie może być mrożona?
OdpowiedzUsuńBo mrożone ryby są bardziej "wodniste" i kotleciki się rozlecą ;)
UsuńDziękuję za odpowiedź :)
UsuńRyba mrożona ,wcześniej rozmrożona i odciśnięta z nadmiaru wody jest w porządku. Po prostu trzeba ja przygotować.
OdpowiedzUsuńRewelacyjne kotleciki Pulinko !
OdpowiedzUsuńCzym można zastąpić kaszę jaglaną?
OdpowiedzUsuń