Paulina Styś-Nowak dnia 2013/06/30

Cukiniowe placuszki

Placki z cukinii

Składniki na 3 porcje (9 sztuk):

  • Cukinia - 1 duża lub 2 małe (ok. 400g)
  • Mąka kukurydziana - 6 łyżek
  • Jajo - sztuka
  • Cebula - 1/2 średniej sztuki
  • Posiekany szczypiorek
  • Czosnek - duży ząbek
  • Przyprawy do smaku: sól, pieprz


Placuszki podałam z twarożkiem ogórkowym:
  • Chudy twaróg - 80 g
  • Jogurt naturalny - łyżka
  • Ogórek - sztuka (starty na tarce na grubych oczkach)
  • Przyprawy do smaku: sól, pieprz


W wersji obiadowej świetnie sprawdzi się dodatek ryżu naturalnego.


Sposób przygotowania:

  • Cukinię ścieramy na tarce na grubych oczkach - solimy i odstawiamy na kilka minut. 
  • Po tym czasie odciskamy nadmiar wody z cukinii, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i formujemy placuszki, które smażymy z dwóch stron na patelni z nieprzywierającą powłoką delikatnie natłuszczonej olejem rzepakowym.
  • W międzyczasie przygotowujemy ogórkowy twarożek - mieszamy wszystkie składniki i doprawiamy do smaku.

 

Wartość odżywcza cukiniowych placuszków (3 sztuk) z twarożkiem ogórkowym:

  • Energia: 232 kcal
  • Białko: 17 g
  • Tłuszcz: 4,7 g
  • Węglowodany: 34,3 g
  • Błonnik pokarmowy: 4,5 g
  • Cholesterol: 110,4 mg


Cukiniowe placuszki z twarożkiem ogórkowym są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12;
Lekkie placki z cukinii

Dietetyk Paulina Styś-Nowak

Mama. Dietetetyk. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.

O mnie

24 komentarze:

  1. takie zdrowe placuszki to świetny pomysł na letni obiadek ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. hmmm, świetny pomysł na szybki obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialne! Muszę zaserwować mężowi:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo chętnie dodam Twoje przepisy do akcji Nakarm cukrzyka, tylko dodaj proszę bannerki lub linki do niej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ponawiam prośbę o baner akcji Nakarm cukrzyka we wpisie. Inaczej będę zmuszona usunąć Twój przepis z akcji, ponieważ bez banerka/linku nie spełnia jej wymogów.

      Usuń
  5. Na górze jest napisane "składniki na dwie porcje (9 sztuk)". Powinno być "na trzy porcje", prawda?

    OdpowiedzUsuń
  6. Nasz dzisiejszy obiad.Dodalam świeży koperek,ulubione zioła,cebule zamieniłam na pora.Balam sie tylko czy nie bede sie rozpadać podczas smażenia ale nic z tego.Byly pyszne i kremowe.Do tego komosa ryżowa:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Placuszki są pyszne. Zaserwowałam je na obiad, jako dodatek lekka sałatka ze szpinaku a mąż jeszcze dostał upieczone udko z kurczaka :D dzięki :*

    OdpowiedzUsuń
  8. Placuszki są pyszne. Zaserwowałam je na obiad, jako dodatek lekka sałatka ze szpinaku a mąż jeszcze dostał upieczone udko z kurczaka :D dzięki :*

    OdpowiedzUsuń
  9. A jaką mąkę można dodać zamiast kukurydzianej?

    OdpowiedzUsuń
  10. Placuszki wyszły pszepyszne! mięciutkie i wilgotne w srodku :) Jednak są dość czasochłonne jak na śniadanie.. Czy możnaby odsączoną już cukinię włożyć na noc do lodówki dla zaoszczędzenia nieco czasu?

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy placki można zamrozić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj nie wiem jak będą smakować po rozmrożeniu. Nie próbowałam...

      Usuń
  12. Pycha,przepis podałam dalej i poleciłam bloga 😊

    OdpowiedzUsuń
  13. Pychotka!! :) ja starłam jeszcze marchewkę:)

    OdpowiedzUsuń
  14. można zrobić bez mąki? :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Robiłam już te placuszki kilka razy nie moge sie nadziwić, że są takie proste i smaczne zarazem:)lekkostrawne i do tego sałatka, no po prostu palce lizać!

    OdpowiedzUsuń