Ja kupuję laski wanilii w większych ilościach na allegro, ponieważ sklepowe ceny to gruba przesada. A później dodaje do deserów, wypieków i... granoli :)
Składniki:
- Płatki owsiane - 3 szklanki
- Nasiona słonecznika - 6 łyżek
- Banan - 1 sztuka
- Brzoskwinie - 2 sztuki
- Ziarna z jednej laski wanilii
- Orzechy arachidowe - 6 łyżek
- Suszone morele - 15 sztuk
Sposób przygotowania:
- Banan i brzoskwinie zmiksuj na gładko z dodatkiem ziaren z laski wanilii (samej laski nie wyrzucaj, jeszcze się przyda).
- Płatki wymieszaj z nasionami słonecznika - połącz z płynnymi składnikami.
- Dokładnie wymieszaj i wyrzuć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 45 minut (mieszaj co 10 minut i pod koniec sprawdzaj chrupkość).
- Gdy granola ostygnie dodaj podprażone lekko orzeszki i posiekane morele.
- Przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika - dorzuć rozpołowioną wcześniej laskę wanilii (granola będzie pięknie pachniała).
Wartość odżywcza w 100g granoli brzoskwiniowo - waniliowej:
- Energia: 250 kcal
- Białko: 8 g
- Tłuszcz: 8 g
- Węglowodany: 36 g
- Błonnik pokarmowy: 5 g
Granola brzoskwiniowo - waniliowa jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin:A, E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
taka granola to coś wspaniałego!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie rozwiązania. Dawno nie robiłam granoli! Pora to zmienić!
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wygląda! W weekend też sobie zrobię granole:-)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie i smacznie ;)
OdpowiedzUsuńwygąda pysznie :)
OdpowiedzUsuńWidzę że rządzi ostatnio u Ciebie brzoskwinia :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak :)
UsuńCzy taka granola bedzie odpowiednia na kolacje ?
OdpowiedzUsuńRaczej polecam na śniadanie ;)
UsuńWygląda na odpowiednią przekąskę między posiłkami.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, na pewno skorzystam! :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCzy zamiast brzoskwini może być nektarynka?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak, tylko taka super dojrzała i miękka
UsuńA ja mam problem z granolą. Uwielbiam ją ale za kazdym razem wychodzi mi za twara. Nie jest krucha tylko twarda ze boje sie ze bede musiala odwiedzac dentyste:( nie wiem czemu. Przewracam ją co 10min . A moze ona ma byc taka twarda?
OdpowiedzUsuńSpróbuj piec z 15 minut krócej i powinno być ok ;)
UsuńAle po moich obliczeniach taka granola ma 420 kcal a nie 260 pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie o amarantus. Czy jest on zdrowy? Co takiego w sobie ma,ze jest o nim tak głośno? I czy popping jest tak samo wartosciowy jak ziarna do gotowania? Prosze odpowiedzieć.
OdpowiedzUsuńAmarantus jest bardzo zdrowy i należy nawet do grona tzw. superfoods. Jak najbardziej warto jeść. Popping będzie zdecydowanie mniej wartościowy (coś na zasadzie ryż a ryż preparowany), ale też można go włączyć do diety, np. jako baza do domowych ciasteczek.
UsuńWypowie się Pani o amarantusie? Bardzo proszę!
OdpowiedzUsuńCzy taka granola jest lekkostrawna?
OdpowiedzUsuńRaczej średnio :)
UsuńMam pytanie czy zamiast brzoskwiń może być banan lub jabłko? Nigdzie nie mogę dostać brzoskwiń.
OdpowiedzUsuńPod przepisem są propozycje innych granoli w tym jabłkowej, proszę spojrzeć.
UsuńZ powodu braku świeżych brzoskwiń użyłam... dżemu 100% owoców. I udało się, ale upiekło się w 25 min.
OdpowiedzUsuńTo moja ulubiona granola z tego bloga, jest świetna i wanilia bardzo pasuje wbrew pozorom.