Paulina Styś-Nowak dnia 2015/09/11

Chrupiąca granola brzoskwiniowo - waniliowa

Granola brzoskwiniowa
Uwielbiam dania, które przygotowane raz służą przez dłuższy czas. Taka właśnie jest granola. Mieszamy, pieczemy, pakujemy a później korzystamy gdy przyjdzie na to ochota. Moja dzisiejsza granola ma delikatny smak brzoskwiń i piękny zapach wanilii. 

Ja kupuję laski wanilii w większych ilościach na allegro, ponieważ sklepowe ceny to gruba przesada. A później dodaje do deserów, wypieków i... granoli :)


Składniki:

  • Płatki owsiane - 3 szklanki
  • Nasiona słonecznika - 6 łyżek
  • Banan - 1 sztuka
  • Brzoskwinie - 2 sztuki
  • Ziarna z jednej laski wanilii
  • Orzechy arachidowe - 6 łyżek
  • Suszone morele - 15 sztuk


Sposób przygotowania:

  • Banan i brzoskwinie zmiksuj na gładko z dodatkiem ziaren z laski wanilii (samej laski nie wyrzucaj, jeszcze się przyda).
  • Płatki wymieszaj z nasionami słonecznika - połącz z płynnymi składnikami.
  • Dokładnie wymieszaj i wyrzuć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 45 minut (mieszaj co 10 minut i pod koniec sprawdzaj chrupkość).
  • Gdy granola ostygnie dodaj podprażone lekko orzeszki i posiekane morele. 
  • Przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika - dorzuć rozpołowioną wcześniej laskę wanilii (granola będzie pięknie pachniała).


Wartość odżywcza w 100g granoli brzoskwiniowo - waniliowej:

  • Energia: 250 kcal
  • Białko: 8 g
  • Tłuszcz: 8  g
  • Węglowodany: 36 g
  • Błonnik pokarmowy: 5 g


Granola brzoskwiniowo - waniliowa jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin:A, E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Chrupiąca granola


Zobacz inne pyszne przepisy na granolę:

 





25 komentarzy:

  1. taka granola to coś wspaniałego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie rozwiązania. Dawno nie robiłam granoli! Pora to zmienić!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale smakowicie wygląda! W weekend też sobie zrobię granole:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda apetycznie i smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Widzę że rządzi ostatnio u Ciebie brzoskwinia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy taka granola bedzie odpowiednia na kolacje ?

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda na odpowiednią przekąskę między posiłkami.

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny przepis, na pewno skorzystam! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy zamiast brzoskwini może być nektarynka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak, tylko taka super dojrzała i miękka

      Usuń
  11. A ja mam problem z granolą. Uwielbiam ją ale za kazdym razem wychodzi mi za twara. Nie jest krucha tylko twarda ze boje sie ze bede musiala odwiedzac dentyste:( nie wiem czemu. Przewracam ją co 10min . A moze ona ma byc taka twarda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj piec z 15 minut krócej i powinno być ok ;)

      Usuń
  12. Ale po moich obliczeniach taka granola ma 420 kcal a nie 260 pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mam pytanie o amarantus. Czy jest on zdrowy? Co takiego w sobie ma,ze jest o nim tak głośno? I czy popping jest tak samo wartosciowy jak ziarna do gotowania? Prosze odpowiedzieć.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amarantus jest bardzo zdrowy i należy nawet do grona tzw. superfoods. Jak najbardziej warto jeść. Popping będzie zdecydowanie mniej wartościowy (coś na zasadzie ryż a ryż preparowany), ale też można go włączyć do diety, np. jako baza do domowych ciasteczek.

      Usuń
  14. Wypowie się Pani o amarantusie? Bardzo proszę!

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy taka granola jest lekkostrawna?

    OdpowiedzUsuń
  16. Mam pytanie czy zamiast brzoskwiń może być banan lub jabłko? Nigdzie nie mogę dostać brzoskwiń.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pod przepisem są propozycje innych granoli w tym jabłkowej, proszę spojrzeć.

      Usuń
  17. Z powodu braku świeżych brzoskwiń użyłam... dżemu 100% owoców. I udało się, ale upiekło się w 25 min.
    To moja ulubiona granola z tego bloga, jest świetna i wanilia bardzo pasuje wbrew pozorom.

    OdpowiedzUsuń