Paulina Styś-Nowak dnia 2014/07/21

Granola jagodowa: prosty przepis na szybkie i pełnowartościowe śniadanie


Domowa granola to bardzo łatwy w przygotowaniu dodatek do jogurtu czy mleka. Wystarczy wszystko wymieszać, upiec by później cieszyć się pysznym dodatkiem do śniadania ;)



Składniki:

  • Jagody - 1,5 szklanki
  • Miód - łyżka
  • Płatki owsiane - 2 szklanki
  • Wiórki kokosowe - 3 łyżki
  • Sezam - 2 łyżki
  • Nasiona słonecznika - 3 łyżki



Sposób przygotowania:


  • Zmiksuj jagody z miodem.
  • Do zmiksowanych jagód dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
  • Granolę rozłóż równo na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 40 minut (granolę należy przemieszać co 10 - 15 minut).
  • Ostudzoną granolę przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku lub pojemniczku.

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

29 komentarzy:

  1. super! wygląda cudownie, niech ja tylko dorwę jagody :) a czy taką jagodową granolę można jakoś przechowywać czy trzeba zjeść raczej "na świeżo"? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście można przechowywać w zamkniętym pojemniczku ;)

      Usuń
    2. A czy granolę przechowuje się w lodówce czy temperaturze pokojowej?

      Usuń
    3. Granolę przechowuje się w temperaturze pokojowej w zamykanym słoiku lub pojemniku.

      Usuń
  2. Uwielbiam granolę! A jagodową to widzę pierwszy raz ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. A czasem jagody, a przede wszystkim miód nie traci swoich wartości w wysokich temperaturach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miód niestety traci swoje wartości odżywcze w wysokich temperaturach.

      Usuń
  4. Jak długo granola moze byc przechowywana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie była przechowywana 2 tygodnie i nic się z nią nie działo.

      Usuń
  5. Czy jagody można zastąpić innymi owocami np. bananami?

    OdpowiedzUsuń
  6. Mnie niestety granola się przypaliła :( Nie czuć w ogóle jagód, tylko sam słonecznik, który jako jedyny poostał smaczny.
    Robłam w piekarniku elektrycznym, na termoobiegu, więc dałam na początku 170 stopni, potem zmniejszałam i skończyłam na 150. I takie rozczarowanie na koniec :(

    Jaki masz piekarnik? Czy 40min i 180stopni to nie za dużo?I czy u Ciebie czuć smak jagód?
    Będę wdzięczns za pomoc, bo mam zamiar powtórzć próbę;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Granolę robiłam w piekarniku elektrycznym, ale niestety każdy piekarnik jest inny. Akurat wtedy robiłam ją u mamy, gdzie raczej trzeba zawsze przytrzymać wszystko dłużej. Jak robię w piekarniku gazowym w mieszkaniu studenckim to z kolei wszystko muszę wyjmować wcześniej.

      Spróbuj może upiec w 160 stopniach, kontrolując stopień upieczenia granoli podczas mieszania co 15 minut. Być może powinnaś piec krócej i będzie ok.

      Smak jagód nie jest mocno wyczuwalny - są to chrupiące granulki, które można dorzucić do jogurtu czy mleka bez uprzedniego gotowania czy namaczania (jak w przypadku płatków owsianych) ;)

      Usuń
  7. A mogłabyś podać jakie wartości odżywcze i kalorie ma porcja granoli? i przy okazji co proponujesz jeść na kolacje, bo sałatek szczerze nie cierpię (no chyba ze owocowe) i szukam jakiejś zdrowej alternatywy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Granola ma ok. 300 kcal w 100g, czyli 30 kcal przypada na łyżkę ;)
      Jeśli nie lubisz sałatek pozostaje opieranie się na kanapkach z dodatkiem dużych ilości warzyw. A nie przekonują Cię takie bardziej pożywne sałatki na bazie makaronów czy kasz (takie niby mniejsze porcje obiadowe)?

      Usuń
  8. Mam pytanie odnosnie tej granoli jagodowej,czy mozna ja kupic w sklepie ?

    OdpowiedzUsuń
  9. Wiec zeby zjesc krolewskie sniadanie bede musial jednak sam zrobic ta granole jagodowa :)Dziekuje za szybka odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Póki nie ma jagód polecam jeszcze tą granolę: http://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2014/09/najlepsza-granola-z-czekolada.html

      Usuń
    2. Jeszcze raz wielkie dzieki :)Przez caly rok mozna kupic borowke amerykanska,wiec jutro sprobuje zrobic granole jagodowa

      Usuń
  10. Musze sprobowac! Wyglada na proste :).

    OdpowiedzUsuń
  11. Mam pytanie. Czy z mrożonych jagód też można zrobić?

    OdpowiedzUsuń
  12. A czy można jagody zastąpić malinami?:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy wiórki kokosowe sprzyjają odchudzaniu?:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy mogą być borówki?

    OdpowiedzUsuń