Domowa granola to bardzo łatwy w przygotowaniu dodatek do jogurtu czy mleka. Wystarczy wszystko wymieszać, upiec by później cieszyć się pysznym dodatkiem do śniadania ;)
Składniki:
- Jagody - 1,5 szklanki
- Miód - łyżka
- Płatki owsiane - 2 szklanki
- Wiórki kokosowe - 3 łyżki
- Sezam - 2 łyżki
- Nasiona słonecznika - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj jagody z miodem.
- Do zmiksowanych jagód dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
- Granolę rozłóż równo na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 40 minut (granolę należy przemieszać co 10 - 15 minut).
- Ostudzoną granolę przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku lub pojemniczku.
super! wygląda cudownie, niech ja tylko dorwę jagody :) a czy taką jagodową granolę można jakoś przechowywać czy trzeba zjeść raczej "na świeżo"? :)
OdpowiedzUsuńOczywiście można przechowywać w zamkniętym pojemniczku ;)
UsuńA czy granolę przechowuje się w lodówce czy temperaturze pokojowej?
UsuńGranolę przechowuje się w temperaturze pokojowej w zamykanym słoiku lub pojemniku.
UsuńUwielbiam granolę! A jagodową to widzę pierwszy raz ;)
OdpowiedzUsuńA czasem jagody, a przede wszystkim miód nie traci swoich wartości w wysokich temperaturach?
OdpowiedzUsuńMiód niestety traci swoje wartości odżywcze w wysokich temperaturach.
UsuńJak długo granola moze byc przechowywana?
OdpowiedzUsuńU mnie była przechowywana 2 tygodnie i nic się z nią nie działo.
UsuńCzy jagody można zastąpić innymi owocami np. bananami?
OdpowiedzUsuńMożna ;)
UsuńMnie niestety granola się przypaliła :( Nie czuć w ogóle jagód, tylko sam słonecznik, który jako jedyny poostał smaczny.
OdpowiedzUsuńRobłam w piekarniku elektrycznym, na termoobiegu, więc dałam na początku 170 stopni, potem zmniejszałam i skończyłam na 150. I takie rozczarowanie na koniec :(
Jaki masz piekarnik? Czy 40min i 180stopni to nie za dużo?I czy u Ciebie czuć smak jagód?
Będę wdzięczns za pomoc, bo mam zamiar powtórzć próbę;)
Granolę robiłam w piekarniku elektrycznym, ale niestety każdy piekarnik jest inny. Akurat wtedy robiłam ją u mamy, gdzie raczej trzeba zawsze przytrzymać wszystko dłużej. Jak robię w piekarniku gazowym w mieszkaniu studenckim to z kolei wszystko muszę wyjmować wcześniej.
UsuńSpróbuj może upiec w 160 stopniach, kontrolując stopień upieczenia granoli podczas mieszania co 15 minut. Być może powinnaś piec krócej i będzie ok.
Smak jagód nie jest mocno wyczuwalny - są to chrupiące granulki, które można dorzucić do jogurtu czy mleka bez uprzedniego gotowania czy namaczania (jak w przypadku płatków owsianych) ;)
Dzięki!
UsuńA mogłabyś podać jakie wartości odżywcze i kalorie ma porcja granoli? i przy okazji co proponujesz jeść na kolacje, bo sałatek szczerze nie cierpię (no chyba ze owocowe) i szukam jakiejś zdrowej alternatywy :)
OdpowiedzUsuńGranola ma ok. 300 kcal w 100g, czyli 30 kcal przypada na łyżkę ;)
UsuńJeśli nie lubisz sałatek pozostaje opieranie się na kanapkach z dodatkiem dużych ilości warzyw. A nie przekonują Cię takie bardziej pożywne sałatki na bazie makaronów czy kasz (takie niby mniejsze porcje obiadowe)?
Mam pytanie odnosnie tej granoli jagodowej,czy mozna ja kupic w sklepie ?
OdpowiedzUsuńNie, sama ją przygotowywałam ;)
UsuńWiec zeby zjesc krolewskie sniadanie bede musial jednak sam zrobic ta granole jagodowa :)Dziekuje za szybka odpowiedz
OdpowiedzUsuńDokładnie tak ;)
UsuńPóki nie ma jagód polecam jeszcze tą granolę: http://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2014/09/najlepsza-granola-z-czekolada.html
UsuńJeszcze raz wielkie dzieki :)Przez caly rok mozna kupic borowke amerykanska,wiec jutro sprobuje zrobic granole jagodowa
UsuńMusze sprobowac! Wyglada na proste :).
OdpowiedzUsuńMam pytanie. Czy z mrożonych jagód też można zrobić?
OdpowiedzUsuńtak :)
UsuńA czy można jagody zastąpić malinami?:)
OdpowiedzUsuńCzy wiórki kokosowe sprzyjają odchudzaniu?:)
OdpowiedzUsuńCzy mogą być borówki?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak
Usuń