Paulina Styś-Nowak dnia 2014/10/15

Granola jabłkowa, czyli szybkie i zdrowe śniadanie w minutę


Gdybym miała przypisać najlepsze zestawienie smakowe odwzorowujące to co dzieje się teraz za oknem to bez dwóch zdań będzie to połączenie cynamonu i jabłek ;)

Połączenie to smakuje równie dobrze w przypadku granoli, którą możemy wykorzystać jako szybki dodatek do jogurtu czy mleka.

Składniki:

  • Płatki owsiane - 2 szklanki
  • Nasiona słonecznika - 3 łyżki
  • Wiórki kokosowe - 3 łyżki
  • Słodkie jabłka - 2 średnie sztuki
  • Cynamon - 2 łyżeczki

Ponadto:
  • Orzechy włoskie - 4 łyżki
  • Rodzynki - 6 łyżek

 

Sposób przygotowania:


  • Wymieszaj w misce płatki, cynamon, wiórki kokosowe i nasiona słonecznika.
  • Zmiksuj jabłka blenderem i wymieszaj dokładnie z zawartością miski.
  • Posklejaną masę przerzuć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temp. 160 stopni C przez ok. 30 - 40 minut. Mieszaj granolę co 10 minut. Będzie gotowa gdy płatki będą chrupiące.
  • Gdy granola ostygnie dodaj do niej rodzynki i orzechy włoskie (lub inne ulubione).
  • Granolę przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku.

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

61 komentarzy:

  1. rzeczywiście super przepis, prawie jak owsiane ciasteczka jabłkowe, ale w takiej wersji granoli do jogurtu czy mleka ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialna! I to bez dodatku tłuszczu i cukru! Super! Ciekawe czy swoją chrupkość zachowuje na długo? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli jest dobrze wypieczona i przechowywana w szczelnym słoiczku to tak :)

      Usuń
  3. Jabłkowej jeszcze nie próbowałam. Już czuję, że po skosztowaniu byłabym zakochana! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A jakie płatki lepiej użyć, zwykłe czy błyskawiczne? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykłe, zawsze używam zwykłych :)

      Usuń
    2. A dlaczego nie mogą być błyskawiczne?

      Usuń
    3. Ponieważ błyskawiczne są bardziej przetworzone niż zwykłe (mają wyższy indeks glikemiczny)

      Usuń
  5. A jak można byłoby to wykonać bez użycia blendera? Niestety takiego nie posiadam... Byłabym wdzięczna za jakąś podpowiedź :) Marlena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drobniutko posiekaj jabłko i później rozgnieć je widelcem na papkę ;)

      Usuń
    2. Jablko zetrzec na tartce na papke:) Na takiej czterokatnej na ktorej np sciera sie ziemniaki na placki ziemniaczane.

      Usuń
  6. Gdy znalazłam Twojego bloga od razu się w nim zakochałam! Zrobiłam dzisiaj granole jabłkowa i bananowo czekoladową, pyszniutkie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. a ile taka granola moze miec kalorii?

    OdpowiedzUsuń
  8. Łyżka będzie miała ok. 30 - 40 kcal :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z moich obliczeń wynika, że łyżka ma około 80 kcal.. o co chodzi? :<

      Usuń
    2. A na ile gram policzyłaś łyżkę? :)

      Usuń
  9. A z żytnich płatków ktoś robił?

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy jabłka miksujemy ze skórką czy obrane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miksowałam obrane, ale jak będą ze skórką to nic się nie stanie :)

      Usuń
  11. a ile kalorii ma taka granola ?

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie można piec orzechów z płatkami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po prostu nie ma takiej potrzeby - najlepiej gdyby zostały one w swojej naturalnej formie, bez oddziaływania na nie wysoką temperaturą ;)

      Usuń
  13. Ta granola jest O-BŁĘ-DNA !!! Polecam każdemu :) przygotowuję ją już kolejny raz z tego przepisu - co prawda bez blendera jest trochę roboty z jabłkami, ale dla tego smaku warto poświęcić chwilę na przygotowanie. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszna pyszna pyszna od miesiąca codziennie w jadłospisie.Zawsze robię podwójna porcje i do piekarnika.Ostatnio dodałam 2 łyżki kakao-też super

    OdpowiedzUsuń
  15. Granola prezentuje się wyśmienicie. Stanowi ona bazę większości moich śniadań. Koniecznie muszę wypróbować tą wersję. Zachęcam do zapoznania się z moim przepisem http://my-healthy-fit-lifestyle.blogspot.com/2015/03/domowa-granola.html

    OdpowiedzUsuń
  16. czy temperatura pieczenia jest podana dla termoobiegu czy bez? Jeśli bez termoobiegu czy piekarnik należy ustawić tylko na grzanie dolne, górne, czy góra i dół ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez termoobiegu, grzanie górne i dolne. Choć ja piekłam w piekarniku gazowym gdzie nie mam nawet opcji ustawienia temperatury ;)

      Usuń
  17. Mmm... uwielbiamy granole a przepis na pewno wypróbujemy.super opcja na jescze zdrowsze śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ile gram granoli wychodzi z podanych składników?

    OdpowiedzUsuń
  19. A mogę pominąć wiórki kokosowe? Czy to bardzo zmieni smak ?

    OdpowiedzUsuń
  20. Dzisiaj ją zrobiłam, jest fantastyczna ;) Super pomysł pominąć cukier i tłuszcz, a zastąpić go jabłkiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Czy szklanka = 1 cup amerykański? Każda szklanka jest inna:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Zrobiłam takie w domu. I jest przepyszne. Mały mankament jedynie. Miałam schudnąć, a zjadłam pół słoika. Przynajmniej na zdrowie poszło :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Czy mogłaby pani podać, ile takiej granoli zawiera jedna porcja? Czy to też będzie 40 g czy może trochę mniej więcej? Chodzi mi o to, żeby nie przesadzić ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  25. Potrzebuję czegoś szybkiego na śniadanie i granola wydaje mi się super pomysłem.
    Mam w pojemniku mieszanke płatków owsianych z otrębami owsianymi. Myślałam, aby to połączyć z miodem i jabłkami tak jak w Twoim przepisie i zapiec, a w słoiku wymieszać z tym co lubię a mianowicie z żurawiną i migdałami. Co o tym sądzisz? Jakich proporcji składników najlepiej użyć i jaka byłaby kaloryczność takiej granoli?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super pomysł, na pewno się uda. Użyj 2,5 szklanki płatków owsianych i otrąb na 2 jabłka (miód do smaku).

      Usuń
  26. Jaka jest kaloryczność tej granoli?

    OdpowiedzUsuń
  27. Pyyyszne, dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  28. Płatki owsiane mają być suche prosto z paczki? Czy ugotowane z mlekiem/wodą i dopiero mieszamy je z cynamonem i kokosem? I jakie ma Pani wymiary keksówki? Nie mogę sie doczekać kiedy zrobię, przepis jak każdy inny cudowny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Suche ;) Granola jest pieczona na dużej blaszce z piekarnika, nie na keksówce ;)

      Usuń
  29. Witam, nigdy jeszcze nie robiłam ani nie jadłam granoli. Wygląda pysznie i mam takie pytania: jak długo może leżeć granola i z czym można ją jeść? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Granola może leżeć szczelnie zamknięta nawet kilka miesięcy. Najlepiej smakuje z jogurtem lub mlekiem :)

      Usuń
  30. Czy można użyć do granoli mieszanki płatków: owsiane, orkiszowe, żytnie, jaglane?

    OdpowiedzUsuń
  31. Po prostu przepyszna..bałam się ja robić bo często mi takie przepisy nie wychodzą a tu..bomba :))) mega dobre

    OdpowiedzUsuń
  32. JA dzis postanowilam zrobic, zawsze kupowalam :(. Pytanie czy mozna troche miodu lub syropu klonowego dodac? Jak to by sie mialo do proporcji, czy to indywidualna kwestia smaku? Oraz czy mozna dodawac jeszcze inne orzechy?
    Pozdrawiam
    P.S. Bardzo fajna strona :) Fajne przepisy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej indywidualna kwestia smaku :) Można dać inne orzechy :)

      Pozdrawiam i dziękuję!

      Usuń
  33. Co sądzi Pani o spożywaniu surowych płatków? Nie pęcznieją w jelitach i nie blokują ich?
    Czy taka granola spozyta z kefirem zniweluje taki efekt?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O ile piję się wystarczającą ilość płynów to nie ma prawa nic w jelitach się zablokować.

      Usuń
  34. Czytałam u góry, że łyżka tej granoli ma 40 kcal, a ile taka łyżka waży? A i jeszcze jedno. Który z Pani przepisów na granolę jest najmniej kaloryczny? Bardzo mi zależy, aby granola była dobra i niskokaloryczna, więc proszę o odpowiedź :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkie będą miały zbliżoną kaloryczność, choć największą z pewnością będzie miała granola bananowa z czekoladą (głównie przez czekoladę).

      Łyżka granoli waży ok. 20 - 25g.

      Usuń
  35. Naprawdę świetne przepisy Pani Paulinko :) od kilku dni gotuje wszystko z Pani strony i wychodzi super :) teraz przyszła pora na granolę;)

    OdpowiedzUsuń