Gdybym miała przypisać najlepsze zestawienie smakowe odwzorowujące to co dzieje się teraz za oknem to bez dwóch zdań będzie to połączenie cynamonu i jabłek ;)
Połączenie to smakuje równie dobrze w przypadku granoli, którą możemy wykorzystać jako szybki dodatek do jogurtu czy mleka.
Składniki:
- Płatki owsiane - 2 szklanki
- Nasiona słonecznika - 3 łyżki
- Wiórki kokosowe - 3 łyżki
- Słodkie jabłka - 2 średnie sztuki
- Cynamon - 2 łyżeczki
Ponadto:
- Orzechy włoskie - 4 łyżki
- Rodzynki - 6 łyżek
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj w misce płatki, cynamon, wiórki kokosowe i nasiona słonecznika.
- Zmiksuj jabłka blenderem i wymieszaj dokładnie z zawartością miski.
- Posklejaną masę przerzuć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temp. 160 stopni C przez ok. 30 - 40 minut. Mieszaj granolę co 10 minut. Będzie gotowa gdy płatki będą chrupiące.
- Gdy granola ostygnie dodaj do niej rodzynki i orzechy włoskie (lub inne ulubione).
- Granolę przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku.
rzeczywiście super przepis, prawie jak owsiane ciasteczka jabłkowe, ale w takiej wersji granoli do jogurtu czy mleka ;)
OdpowiedzUsuńGenialna! I to bez dodatku tłuszczu i cukru! Super! Ciekawe czy swoją chrupkość zachowuje na długo? :)
OdpowiedzUsuńJeśli jest dobrze wypieczona i przechowywana w szczelnym słoiczku to tak :)
UsuńJabłkowej jeszcze nie próbowałam. Już czuję, że po skosztowaniu byłabym zakochana! :)
OdpowiedzUsuńA jakie płatki lepiej użyć, zwykłe czy błyskawiczne? :)
OdpowiedzUsuńZwykłe, zawsze używam zwykłych :)
UsuńA dlaczego nie mogą być błyskawiczne?
UsuńPonieważ błyskawiczne są bardziej przetworzone niż zwykłe (mają wyższy indeks glikemiczny)
UsuńA jak można byłoby to wykonać bez użycia blendera? Niestety takiego nie posiadam... Byłabym wdzięczna za jakąś podpowiedź :) Marlena
OdpowiedzUsuńDrobniutko posiekaj jabłko i później rozgnieć je widelcem na papkę ;)
UsuńJablko zetrzec na tartce na papke:) Na takiej czterokatnej na ktorej np sciera sie ziemniaki na placki ziemniaczane.
UsuńGdy znalazłam Twojego bloga od razu się w nim zakochałam! Zrobiłam dzisiaj granole jabłkowa i bananowo czekoladową, pyszniutkie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :)
Usuńa ile taka granola moze miec kalorii?
OdpowiedzUsuńŁyżka będzie miała ok. 30 - 40 kcal :)
OdpowiedzUsuńZ moich obliczeń wynika, że łyżka ma około 80 kcal.. o co chodzi? :<
UsuńA na ile gram policzyłaś łyżkę? :)
UsuńA z żytnich płatków ktoś robił?
OdpowiedzUsuńNie robiłam, ale też będą w porządku :)
UsuńCzy jabłka miksujemy ze skórką czy obrane?
OdpowiedzUsuńMiksowałam obrane, ale jak będą ze skórką to nic się nie stanie :)
Usuńa ile kalorii ma taka granola ?
OdpowiedzUsuńłyżka będzie miała ok. 40 kcal ;)
UsuńNie można piec orzechów z płatkami?
OdpowiedzUsuńPo prostu nie ma takiej potrzeby - najlepiej gdyby zostały one w swojej naturalnej formie, bez oddziaływania na nie wysoką temperaturą ;)
UsuńTa granola jest O-BŁĘ-DNA !!! Polecam każdemu :) przygotowuję ją już kolejny raz z tego przepisu - co prawda bez blendera jest trochę roboty z jabłkami, ale dla tego smaku warto poświęcić chwilę na przygotowanie. :)
OdpowiedzUsuńSuper! Bardzo cieszę się, że tak smakuje :)
UsuńPyszna pyszna pyszna od miesiąca codziennie w jadłospisie.Zawsze robię podwójna porcje i do piekarnika.Ostatnio dodałam 2 łyżki kakao-też super
OdpowiedzUsuńFajny pomysł z tym kakao!
UsuńGranola prezentuje się wyśmienicie. Stanowi ona bazę większości moich śniadań. Koniecznie muszę wypróbować tą wersję. Zachęcam do zapoznania się z moim przepisem http://my-healthy-fit-lifestyle.blogspot.com/2015/03/domowa-granola.html
OdpowiedzUsuńczy temperatura pieczenia jest podana dla termoobiegu czy bez? Jeśli bez termoobiegu czy piekarnik należy ustawić tylko na grzanie dolne, górne, czy góra i dół ?
OdpowiedzUsuńBez termoobiegu, grzanie górne i dolne. Choć ja piekłam w piekarniku gazowym gdzie nie mam nawet opcji ustawienia temperatury ;)
UsuńMmm... uwielbiamy granole a przepis na pewno wypróbujemy.super opcja na jescze zdrowsze śniadanie :)
OdpowiedzUsuńIle gram granoli wychodzi z podanych składników?
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc nigdy nie ważyłam ;)
UsuńA mogę pominąć wiórki kokosowe? Czy to bardzo zmieni smak ?
OdpowiedzUsuńMożna pominąć, lub zastąpić sezamem :)
UsuńDzisiaj ją zrobiłam, jest fantastyczna ;) Super pomysł pominąć cukier i tłuszcz, a zastąpić go jabłkiem ;)
OdpowiedzUsuńCzy szklanka = 1 cup amerykański? Każda szklanka jest inna:)
OdpowiedzUsuńSzklanka = 230 ml ;)
UsuńZrobiłam takie w domu. I jest przepyszne. Mały mankament jedynie. Miałam schudnąć, a zjadłam pół słoika. Przynajmniej na zdrowie poszło :)
OdpowiedzUsuńCzy mogłaby pani podać, ile takiej granoli zawiera jedna porcja? Czy to też będzie 40 g czy może trochę mniej więcej? Chodzi mi o to, żeby nie przesadzić ;)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńRzeczywiscie w minute ....
OdpowiedzUsuńPotrzebuję czegoś szybkiego na śniadanie i granola wydaje mi się super pomysłem.
OdpowiedzUsuńMam w pojemniku mieszanke płatków owsianych z otrębami owsianymi. Myślałam, aby to połączyć z miodem i jabłkami tak jak w Twoim przepisie i zapiec, a w słoiku wymieszać z tym co lubię a mianowicie z żurawiną i migdałami. Co o tym sądzisz? Jakich proporcji składników najlepiej użyć i jaka byłaby kaloryczność takiej granoli?
Super pomysł, na pewno się uda. Użyj 2,5 szklanki płatków owsianych i otrąb na 2 jabłka (miód do smaku).
UsuńJaka jest kaloryczność tej granoli?
OdpowiedzUsuńPyyyszne, dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńPłatki owsiane mają być suche prosto z paczki? Czy ugotowane z mlekiem/wodą i dopiero mieszamy je z cynamonem i kokosem? I jakie ma Pani wymiary keksówki? Nie mogę sie doczekać kiedy zrobię, przepis jak każdy inny cudowny!
OdpowiedzUsuńSuche ;) Granola jest pieczona na dużej blaszce z piekarnika, nie na keksówce ;)
UsuńWitam, nigdy jeszcze nie robiłam ani nie jadłam granoli. Wygląda pysznie i mam takie pytania: jak długo może leżeć granola i z czym można ją jeść? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńGranola może leżeć szczelnie zamknięta nawet kilka miesięcy. Najlepiej smakuje z jogurtem lub mlekiem :)
UsuńCzy można użyć do granoli mieszanki płatków: owsiane, orkiszowe, żytnie, jaglane?
OdpowiedzUsuńPo prostu przepyszna..bałam się ja robić bo często mi takie przepisy nie wychodzą a tu..bomba :))) mega dobre
OdpowiedzUsuńJA dzis postanowilam zrobic, zawsze kupowalam :(. Pytanie czy mozna troche miodu lub syropu klonowego dodac? Jak to by sie mialo do proporcji, czy to indywidualna kwestia smaku? Oraz czy mozna dodawac jeszcze inne orzechy?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
P.S. Bardzo fajna strona :) Fajne przepisy
Raczej indywidualna kwestia smaku :) Można dać inne orzechy :)
UsuńPozdrawiam i dziękuję!
Co sądzi Pani o spożywaniu surowych płatków? Nie pęcznieją w jelitach i nie blokują ich?
OdpowiedzUsuńCzy taka granola spozyta z kefirem zniweluje taki efekt?
O ile piję się wystarczającą ilość płynów to nie ma prawa nic w jelitach się zablokować.
UsuńCzytałam u góry, że łyżka tej granoli ma 40 kcal, a ile taka łyżka waży? A i jeszcze jedno. Który z Pani przepisów na granolę jest najmniej kaloryczny? Bardzo mi zależy, aby granola była dobra i niskokaloryczna, więc proszę o odpowiedź :(
OdpowiedzUsuńWszystkie będą miały zbliżoną kaloryczność, choć największą z pewnością będzie miała granola bananowa z czekoladą (głównie przez czekoladę).
UsuńŁyżka granoli waży ok. 20 - 25g.
Naprawdę świetne przepisy Pani Paulinko :) od kilku dni gotuje wszystko z Pani strony i wychodzi super :) teraz przyszła pora na granolę;)
OdpowiedzUsuń