Orkiszowa granola kokosowo - kakaowa | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2017/02/28

Orkiszowa granola kokosowo - kakaowa

Przyszła pora na nową odsłonę granoli - jednego z moich najulubieńszych sposobów na mega szybkie śniadanie. Sprawdza się doskonale zwłaszcza teraz - gdy trzeba zjeść coś na szybko i lecieć do zabawy z Antkiem :)


Składniki:

  • Płatki orkiszowe - 2 szklanki (można użyć również owsianych)
  • Banan - 2 sztuki
  • Olej kokosowy roztopiony i ostudzony - 3 łyżki
  • Kakao gorzkie - 4 łyżki
  • Wiórki kokosowe - 6 łyżek
 
  • Orzechy nerkowca - 3 garści
  • Wiórki kokosowe - 3 łyżki
  • Ziarno kakao - 2 łyżki
  • Suszona żurawina lub rodzynki - 3 garści


Sposób przygotowania:

  • Zmiksuj banana z kakao i olejem kokosowym.
  • Wymieszaj płatki i 6 łyżek wiórków kokosowych z bananową masą.
  • Odstaw granolę na kilka minut (może być na czas nagrzewania się piekarnika).
  • Granolę wyrzuć na blaszką wyłożoną papierem do pieczenia i porozbijaj w mniejsze grudki.
  • Piecz w temp. 160 stopni C przez ok. 50 minut (co 10 minut mieszaj i gdy będzie już chrupiąca wyłącz piekarnik).
  • Do ostudzonej granoli dodaj orzechy nerkowca, pozostałą ilość wiórków kokosowych, suszone owoce oraz ziarno kakao.


Wartość odżywcza łyżki granoli (ok. 15g):

  • Energia: 50 kcal
  • Białko: 1 g
  • Tłuszcz: 2,5 g
  • Węglowodany: 6 g
  • Błonnik pokarmowy: 0,8 g

Granola kokosowo - kakaowa jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin:E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;

 

Sprawdź inne pyszne przepisy na granolę:

 




P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

9 komentarzy:

  1. Przepraszam ze może głupio pytam, ale czy ma być 9 łyżek wiórkow kokosowych łącznie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dołączam się do pytania :)

      Usuń
    2. Dokładnie tak :) 6 do masy przed pieczeniem i 3 na "surowo"

      Usuń
  2. jakiś najlepszy zamiennik dla oleju kokosowego? trochę mi szkoda kupować cały (drogi) słój dla 3 łyżek

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam granolę! :) Sama często robię własne mieszanki - takie najlepsze :) Twoja wygląda przesmacznie i bardzo podobam mi się wariant smakowy - kokosowo-kakaowy <3

    OdpowiedzUsuń
  4. A o co chodzi z ziarnem kakao? jak to ziarno?
    Nie mozna dac zwyklego gorzkiego kakao w proszku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można pominąć. Kakao daje się swoją drogą do granoli przed pieczeniem.

      Usuń