Dzisiejszy deser nie należy do niskokalorycznych. W końcu mamy tu mleczko kokosowe, które zawiera sporo tłuszczu. Oczywiście od czasu do czasu taka przyjemność nie zaszkodzi ;) Na co dzień nasionka chia można mieszać z dowolnym innym mlekiem.
Składniki na 4 porcje:
- Mleczko kokosowe - puszka
- Nasiona chia - 3 łyżki
- Brzoskwinie - 3 sztuki
- Ksylitol - 3 - 4 łyżki (można zastąpić 3 łyżkami miodu)
- Płatki migdałów - 4 łyżki
Sposób przygotowania:
- Puszkę mleka koksowego odstaw na noc do lodówki żeby oddzieliła się śmietana od płynnej części.
- Po otwarciu zbierz śmietanę łyżką.
- Płynna część przelej do miski i dodaj nasiona chia - odstaw na kilka godzin (najlepiej na całą noc) - o ile to możliwe przemieszaj od czasu do czasu.
- Napęczniałe nasionka chia przełóż do szklanki.
- Płatki migdałów podpraż na suchej patelni.
- Brzoskwinie posiekaj w kostkę i wrzuć na patelnię. Oprósz je 2 łyżka mi ksylitolu i smaż przez ok. 15 minut.
- Gdy brzoskwinie ostygną nałóż je do szklanek.
- W międzyczasie dodaj do zebranej z mleczka śmietany 1 - 2 łyżki ksylitolu i zmiksuj ubijaczką do jajek (nie będzie zachowywała się jak zwykła śmietana, chodzi o to żeby ją lekko napowietrzyć).
- Przełóż po 2 łyżki śmietany na brzoskwinie.
- Deser oprósz płatkami migdałów.
Wartość odżywcza kokosowego porcji puddingu chia z brzoskwiniami:
- Energia: 388 kcal
- Białko: 7 g
- Tłuszcz: 30 g
- Węglowodany: 15 g
- Błonnik pokarmowy: 6 g
Pudding chia jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin:A, E, B2, PP;
Uwielbiam takie puddingi :)
OdpowiedzUsuńpyszne sa takie puddingi, lekkie i jeszcze z moimi ulubionymi brzoskwiniami!
OdpowiedzUsuńmniam! zjadłabym na kolację ;-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie ;-) www.make-life-green.blogspot.com
Blog niesamowity! Dziękuje !!!!!! Dobra robota!
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda bardzo apetycznie! Uwielbiam nasiona chia <3
OdpowiedzUsuńW ogóle widzę zmianę nazwiska - gratuluję i życzę wszystkiego dobrego :D
Mam pytanie co do nasion chia - czy to prawda, że można ich jeść maksymalnie 15g dziennie? I jak tak, to dlaczego?
Dziękuję :D
UsuńTak, producenci zastrzegają żeby nie przekraczać ilości 15 - 25g na dobę. Myślę, że jest to związane z bardzo wysoką zawartością błonnika pokarmowego (38 - 40g/dobę), którego nadmiar może dawać nieprzyjemne objawy ze strony przewodu pokarmowego i zmniejszać wchłanianie niektórych składników mineralnych.
Zasmakowały mi takie puddingi :)
OdpowiedzUsuńDwa ni temu przyszły mi nasiona chia, wiec w końcu będę mogła z nich coś kreatywnego wyczarować:-)
OdpowiedzUsuńPrzez noc pobytu mleka w lodówce powstała sama gęsta śmietana w całej objętości. Lepiej byłoby napisać jaką część mleka dla zalania nasion trzeba oddzielić i podgrzać.
OdpowiedzUsuńHmm, pewnie to kwestia mleka. W takim razie można zrobić tak, że połowę puszki (gdy jest całość płynna) wlewamy do chia (nie trzeba nic podgrzewać). A drugą połowę wstawiamy do lodówki.
UsuńMoje mleko kokosowe z puszki (bez wkładania do lodówki) składało się w połowie z wody a w połowie z bardzo gęstej, tłustej, białej warstwy. Chciałam wymieszać obie warstwy ze sobą żeby zrobić deser ale nie dało rady - wyglądało to jak zważona śmietana. Jak zmieszać to mleko kokosowe? Czy tez robić deser z samej części wodnej???
OdpowiedzUsuńZrób tak jak opisuję w przepisie. Gęstą warstwę zdejmij i zmiksuj (to jest ta śmietanka na górze deseru), a płynną zalej nasionka.
Usuńboze wy nie czujecie ze to jest obrzydliwe?
OdpowiedzUsuńNie, w zasadzie to jest całkiem dobre ;)
UsuńNie, jak dla mnie wymiata. :)
UsuńParę tygodni na swoim blogu, opisałem podobny przepis. Ale użyłem Tapioki. Wydaje mi się wtedy bardziej delikatne.
OdpowiedzUsuńhttp://blog.podejmij-wyzwanie.pl/szybki-zdrowy-deser/
spróbuj tej wersji. Też z mlekiem kokosowym.
Dzień dobry, czy nasiona chia mogę spożywać podczas karmienia piersią? Dziękuję za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńTak, nie ma przeciwwskazań.
Usuńpyszny ten deser!
OdpowiedzUsuń