Paulina Styś-Nowak dnia 2015/09/16

Kokosowy pudding chia z duszonymi brzoskwiniami

Nasiona chia są świetnym źródłem jakże cennych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3. Dodatkowo zawierają mnóstwo wapnia. Można powiedzieć więc, że stanowią mix składników, których bardzo często brakuje w naszej diecie. Właśnie z tego powodu warto od czasu do czasu wmieszać je do posiłków, np. owsianek, koktajli czy deserów.

Dzisiejszy deser nie należy do niskokalorycznych. W końcu mamy tu mleczko kokosowe, które zawiera sporo tłuszczu. Oczywiście od czasu do czasu taka przyjemność nie zaszkodzi ;) Na co dzień nasionka chia można mieszać z dowolnym innym mlekiem.

 

Składniki na 4 porcje:

  • Mleczko kokosowe - puszka
  • Nasiona chia - 3 łyżki 
  • Brzoskwinie - 3 sztuki
  • Ksylitol - 3 - 4 łyżki (można zastąpić 3 łyżkami miodu)
  • Płatki migdałów - 4 łyżki


Sposób przygotowania:

  • Puszkę mleka koksowego odstaw na noc do lodówki żeby oddzieliła się śmietana od płynnej części.
  • Po otwarciu zbierz śmietanę łyżką.
  • Płynna część przelej do miski i dodaj nasiona chia - odstaw na kilka godzin (najlepiej na całą noc) - o ile to możliwe przemieszaj od czasu do czasu.
  • Napęczniałe nasionka chia przełóż do szklanki. 
  • Płatki migdałów podpraż na suchej patelni.
  • Brzoskwinie posiekaj w kostkę i wrzuć na patelnię. Oprósz je 2 łyżka mi ksylitolu i smaż przez ok. 15 minut.
  • Gdy brzoskwinie ostygną nałóż je do szklanek.
  • W międzyczasie dodaj do zebranej z mleczka śmietany 1 - 2 łyżki ksylitolu i zmiksuj ubijaczką do jajek (nie będzie zachowywała się jak zwykła śmietana, chodzi o to żeby ją lekko napowietrzyć).
  • Przełóż po 2 łyżki śmietany na brzoskwinie.
  • Deser oprósz płatkami migdałów.


Wartość odżywcza kokosowego porcji puddingu chia z brzoskwiniami: 

  • Energia: 388 kcal
  • Białko: 7 g
  • Tłuszcz: 30 g
  • Węglowodany: 15 g
  • Błonnik pokarmowy: 6 g

Pudding chia jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin:A, E, B2, PP;

Dietetyk Paulina Styś-Nowak

Mama. Dietetetyk. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.

O mnie

20 komentarzy:

  1. pyszne sa takie puddingi, lekkie i jeszcze z moimi ulubionymi brzoskwiniami!

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam! zjadłabym na kolację ;-)

    Zapraszam do siebie ;-) www.make-life-green.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Blog niesamowity! Dziękuje !!!!!! Dobra robota!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, wygląda bardzo apetycznie! Uwielbiam nasiona chia <3
    W ogóle widzę zmianę nazwiska - gratuluję i życzę wszystkiego dobrego :D
    Mam pytanie co do nasion chia - czy to prawda, że można ich jeść maksymalnie 15g dziennie? I jak tak, to dlaczego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :D

      Tak, producenci zastrzegają żeby nie przekraczać ilości 15 - 25g na dobę. Myślę, że jest to związane z bardzo wysoką zawartością błonnika pokarmowego (38 - 40g/dobę), którego nadmiar może dawać nieprzyjemne objawy ze strony przewodu pokarmowego i zmniejszać wchłanianie niektórych składników mineralnych.

      Usuń
  5. Zasmakowały mi takie puddingi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dwa ni temu przyszły mi nasiona chia, wiec w końcu będę mogła z nich coś kreatywnego wyczarować:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przez noc pobytu mleka w lodówce powstała sama gęsta śmietana w całej objętości. Lepiej byłoby napisać jaką część mleka dla zalania nasion trzeba oddzielić i podgrzać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm, pewnie to kwestia mleka. W takim razie można zrobić tak, że połowę puszki (gdy jest całość płynna) wlewamy do chia (nie trzeba nic podgrzewać). A drugą połowę wstawiamy do lodówki.

      Usuń
  8. Moje mleko kokosowe z puszki (bez wkładania do lodówki) składało się w połowie z wody a w połowie z bardzo gęstej, tłustej, białej warstwy. Chciałam wymieszać obie warstwy ze sobą żeby zrobić deser ale nie dało rady - wyglądało to jak zważona śmietana. Jak zmieszać to mleko kokosowe? Czy tez robić deser z samej części wodnej???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób tak jak opisuję w przepisie. Gęstą warstwę zdejmij i zmiksuj (to jest ta śmietanka na górze deseru), a płynną zalej nasionka.

      Usuń
  9. boze wy nie czujecie ze to jest obrzydliwe?

    OdpowiedzUsuń
  10. Parę tygodni na swoim blogu, opisałem podobny przepis. Ale użyłem Tapioki. Wydaje mi się wtedy bardziej delikatne.
    http://blog.podejmij-wyzwanie.pl/szybki-zdrowy-deser/
    spróbuj tej wersji. Też z mlekiem kokosowym.

    OdpowiedzUsuń
  11. Dzień dobry, czy nasiona chia mogę spożywać podczas karmienia piersią? Dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
  12. pyszny ten deser!

    OdpowiedzUsuń