Paulina Styś-Nowak dnia 2015/09/10

Owsiany brzoskwiniowiec

Ciasto owsiane
Jeśli oczekujecie mięciutkiego i sprężystego wypieku darujcie sobie to ciasto. Mój brzoskwiniowiec to typowe dietetyczne, zbite i pożywne ciacho, którym można się porządnie najeść. Pachnie wanilią i słodkim aromatem brzoskwiń. Do tego ma niewiele kalorii - idealna opcja na podwieczorek. 


Składniki:

  • Płatki owsiane górskie - 2,5 szklanki
  • Otręby owsiane - 0,5 szklanki
  • Proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
  • Jaja - 2 sztuki
  • Brzoskwinie (słodkie i dojrzałe) - 3 sztuki
  • Cukier - 3 łyżki + 1 łyżeczka
  • Ksylitol - 3 łyżki (można zastąpić cukrem lub miodem)
  • Suszone daktyle - 10 sztuk
  • Orzechy włoskie (lub inne) - garść
  • Ziarna z jednej laski wanilii


Sposób przygotowania:

  • Płatki owsiane zmiksuj na mąkę blenderem (ostrze w kształcie litery S) lub młynkiem do kawy.
  • 2 brzoskwinie posiekaj w drobną kostkę i wrzuć na patelnię. Dodaj 3 łyżki cukru i smaż przez ok. 10 minut aż odparuje część soku (ale nie wszystko).
  • Wymieszaj składniki suche (mąkę owsianą, otręby, proszek do pieczenia, posiekane orzechy, drobno posiekane daktyle, ziarna z laski wanilii) oraz usmażone brzoskwinie.
  • Jaja ubij ze szczyptą soli i ksylitolem na puszystą masę. Wlej do reszty składników i delikatnie wymieszaj. 
  • Przelej masę do małej foremki lub keksówki. Na wierzchu ułóż 3 brzoskwinię posiekaną w cienkie plasterki - oprósz ją łyżeczką cukru. 
  • Piecz temp. 180 stopni C przez ok. 50 minut (do suchego patyczka).



Wartość odżywcza porcji brzoskwiniowca (100g = 1/10 całości):

  • Energia: 192kcal
  • Białko: 6 g
  • Tłuszcz: 5 g
  • Węglowodany: 27 g
  • Błonnik pokarmowy: 4 g

Owsiany brzoskwiniowiec jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin:A, E, kwasu foliowego, B1, B2, B6;

16 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie. Czy zamiast płatków owsianych mogę użyć mąki graham?:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A jaka iloscia miodu moge zastapic daktyle?

    OdpowiedzUsuń
  3. A płatki jęczmienne mogą być? Wygląda przepysznie i mam ochotę dzisiaj upiec.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo ciekawie i apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Hymm brzoskwinia w cieście, muszę to spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  6. można użyć innej maki-białej po każdej "zdrowej" mam zgagę;)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tutaj są akurat płatki owsiane zmielone na mąkę :) Tak, można zastąpić inną mąką lub pomieszać różne

      Usuń
  7. Na jakiej wielkości foremkę przewidziane jest ciasto?

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy do smażenia brzoskwiń konieczny jest dodatek cukru ewentualnie
    na co go wymienić?
    Zamiast płatków owsianych chcę użyć mąki owsianej tylko
    nie wiem czy w tej samej ilości

    OdpowiedzUsuń