Składniki:
- Płatki owsiane górskie - 2,5 szklanki
- Otręby owsiane - 0,5 szklanki
- Proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
- Jaja - 2 sztuki
- Brzoskwinie (słodkie i dojrzałe) - 3 sztuki
- Cukier - 3 łyżki + 1 łyżeczka
- Ksylitol - 3 łyżki (można zastąpić cukrem lub miodem)
- Suszone daktyle - 10 sztuk
- Orzechy włoskie (lub inne) - garść
- Ziarna z jednej laski wanilii
Sposób przygotowania:
- Płatki owsiane zmiksuj na mąkę blenderem (ostrze w kształcie litery S) lub młynkiem do kawy.
- 2 brzoskwinie posiekaj w drobną kostkę i wrzuć na patelnię. Dodaj 3 łyżki cukru i smaż przez ok. 10 minut aż odparuje część soku (ale nie wszystko).
- Wymieszaj składniki suche (mąkę owsianą, otręby, proszek do pieczenia, posiekane orzechy, drobno posiekane daktyle, ziarna z laski wanilii) oraz usmażone brzoskwinie.
- Jaja ubij ze szczyptą soli i ksylitolem na puszystą masę. Wlej do reszty składników i delikatnie wymieszaj.
- Przelej masę do małej foremki lub keksówki. Na wierzchu ułóż 3 brzoskwinię posiekaną w cienkie plasterki - oprósz ją łyżeczką cukru.
- Piecz temp. 180 stopni C przez ok. 50 minut (do suchego patyczka).
Wartość odżywcza porcji brzoskwiniowca (100g = 1/10 całości):
- Energia: 192kcal
- Białko: 6 g
- Tłuszcz: 5 g
- Węglowodany: 27 g
- Błonnik pokarmowy: 4 g
Owsiany brzoskwiniowiec jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin:A, E, kwasu foliowego, B1, B2, B6;
Cudnie i pysznie ;-)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Czy zamiast płatków owsianych mogę użyć mąki graham?:)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej :)
UsuńA jaka iloscia miodu moge zastapic daktyle?
OdpowiedzUsuń2 łyżki ;)
UsuńWygląda smacznie ;-)
OdpowiedzUsuńA płatki jęczmienne mogą być? Wygląda przepysznie i mam ochotę dzisiaj upiec.
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że tak :)
UsuńWygląda bardzo ciekawie i apetycznie.
OdpowiedzUsuńHymm brzoskwinia w cieście, muszę to spróbować.
OdpowiedzUsuńmożna użyć innej maki-białej po każdej "zdrowej" mam zgagę;)?
OdpowiedzUsuńTutaj są akurat płatki owsiane zmielone na mąkę :) Tak, można zastąpić inną mąką lub pomieszać różne
Usuńdzieki
OdpowiedzUsuńNa jakiej wielkości foremkę przewidziane jest ciasto?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCzy do smażenia brzoskwiń konieczny jest dodatek cukru ewentualnie
OdpowiedzUsuńna co go wymienić?
Zamiast płatków owsianych chcę użyć mąki owsianej tylko
nie wiem czy w tej samej ilości