Panna cotta waniliowa | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2013/02/08

Panna cotta waniliowa

Składniki na 3 panna cotty:

  • Mleko - 1/2 szklanki
  • Jogurt naturalny - 1 i 1/2 szklanki
  • Gorąca woda - 1/4 szklanki
  • Żelatyna lub agar agar - dwie łyżeczki
  • Cukier - dwie łyżki
  • Wanilia - laska
  • Gorzka czekolada - 1 - 2 tafelki
  • Posiekane migdały i orzechy włoskie - dwie łyżki

Sposób przygotowania:

  • Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
  • Wlewamy mleko do rondelka – wrzucamy ziarenka wanilii (do mleka można wrzucić również laskę po wyjęciu ziarenek – pod koniec podgrzewania oczywiście trzeba ją wyjąć) oraz cukier – podgrzewamy do rozpuszczenia, lecz nie dopuszczamy do wrzenia.
  • Zdejmujemy mleko z gazu – dodajemy rozpuszczoną żelatynę i jogurt – całość mieszamy.
  • Masę rozlewamy do filiżanek i odstawiamy do lodówki (po zupełnym ostudzeniu) – najlepiej na całą noc.
  • Gdy deser stężeje wykładamy go z filiżanki na talerzyk poprzez zanurzenie filiżanki na chwilę w gorącej wodzie – należy uważać, aby nie trwało to zbyt długo gdyż może dojść do nadmiernego rozpuszczenia deseru.
  • Podajemy z potartą czekoladą i posiekanymi orzechami i migdałami.


 

Wartość odżywcza panna cotty waniliowej:

  • Energia: 185 kcal
  • Białko: 10,5 g
  • Tłuszcz: 7,2 g
  • Węglowodany: 20 g
  • Błonnik pokarmowy: 0,6 g
  • Cholesterol: 12,1 mg



Panna Cotta waniliowa jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, wapnia;
  • Witamin: E, B2, B12;


P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

4 komentarze:

  1. Pyszna i zdrowa. Połączenie idealne!

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny pomysł na lekką pannę cottę ;d

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie wygląda z tymi orzechami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny blog, strasznie inspirujące przepisy, nie mogę się doczekać aż jakiś wypróbuje!
    pozdrowienia, życzę wytrwałości i wielu pomysłów :)

    OdpowiedzUsuń