Na początek możecie przygotować sos z połowy składników, jeśli Wam zasmakuje doróbcie więcej (trzeba korzystać z pysznych pomidorów). Przepis pochodzi z książki Spectrum (dr Dean Ornish) - u mnie z małymi modyfikacjami ;)
Składniki na ok. 1,5 litra:
- Jabłka - 8 sztuk
- Pomidory (duże, dojrzałe i soczyste) - 12 sztuk
- Rodzynki - szklanka
- Cebula - 2 średnie sztuki
- Świeży imbir (obrany i posiekany) - łyżka
- Chilli - 3/4 łyżeczki (lub mniej jeśli ma nie być pikantne)
- Ocet jabłkowy - 4 łyżki
- Cukier - 2 łyżki
- Sól - do smaku
Sposób przygotowania:
- Jabłka obierz i posiekaj w plastry - wrzuć do garnka.
- Do jabłek dodaj sparzone, obrane ze skórki i grubo posiekane pomidory.
- Dodaj także rodzynki, posiekaną w kostkę cebulę, imbir, sól oraz chilli.
- Całość duś bez przykrycia na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny, mieszaj od czasu do czasu.
- Po tym czasie dodaj ocet i cukier, dopraw jeszcze do smaku.
- Chutney przełóż do słoików i pasteryzuj.
Wartość odżywcza szklanki pomidorowo - jabłkowego chutney (ok. 200g):
- Energia: 77 kcal
- Białko: 1,5 g
- Tłuszcz: 0,6 g
- Węglowodany: 16,3 g
- Błonnik pokarmowy: 3 g
Pomidorowo - jabłkowy chutney jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, żelaza;
- Witamin:A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Nigdy nie robiłam ale wygląda pysznie...do czego to można dodawać? Z czym łączyć?
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie! www.make-life-green.blogspot.com
A czy można rodzynki zastąpić np. żurawiną?
OdpowiedzUsuńMożna spróbować ;)
UsuńW jaki sposób się pasteryzuje? Prosiłabym o szczegółowy opis,
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Tutaj fajnie opisane: http://namiotle.pl/8709/pasteryzacja-jak-pasteryzowac-przetwory/
UsuńHmm, super to wygląda. Pierwsze słyszę o takim połączeniu jabłek z pomidorami. Rewelacyjnie musi to smakować :)
OdpowiedzUsuńOryginalne. Zapraszam do dodania przepisu do akcji Warzywa psiankowate 2015 :) Jutro już ostatni dzień.
OdpowiedzUsuńSuper - jakieś urozmaicenie do zwykłych przetworów - dzięki!
OdpowiedzUsuńoj roboty mam masę,ale chyba wypróbuję ten przepis,pomidory teraz najlepsze i najtańsze :))
OdpowiedzUsuńsuper super super,pychota!
OdpowiedzUsuńmam zapas tego pysznego dzieła w spiżarce i teraz gdy nie ma smacznych pomidorow zastanawiam sie w jakich ilościach można to konsumować do kanapek czy mięsa.Jestem ćwicząca 5 razy w tygodniu i na diecie 1700kcal-ok 240g węgli 50 g tłuszczu i 80g białka.
OdpowiedzUsuńŚmiało możesz dodawać w ilościach, które Ci odpowiadają. Wystarczy wliczyć w bilans :)
UsuńCześć wczoraj zrobiłam ten apetyczny sos , miałam obawy ale nie potrzebnie , sos jest znakomity.Dziękuje za Twoje przepisy .Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń