Paulina Styś-Nowak dnia 2015/09/07

Pomidorowo - jabłkowy chutney z rodzynkami

Chutney to coś w rodzaju gęstego sosu zwykle o ostro - słodkim smaku. Warto mieć coś takiego w zanadrzu, gdyż idealnie wzbogaci smak pieczonego mięsa, ryby czy grillowanego tofu. 
 
Na początek możecie przygotować sos z połowy składników, jeśli Wam zasmakuje doróbcie więcej (trzeba korzystać z pysznych pomidorów). Przepis pochodzi z książki Spectrum (dr Dean Ornish) - u mnie z małymi modyfikacjami ;)


Składniki na ok. 1,5 litra:

  • Jabłka - 8 sztuk
  • Pomidory (duże, dojrzałe i soczyste) - 12 sztuk
  • Rodzynki - szklanka
  • Cebula - 2 średnie sztuki
  • Świeży imbir (obrany i posiekany) - łyżka
  • Chilli - 3/4 łyżeczki (lub mniej jeśli ma nie być pikantne)
  • Ocet jabłkowy - 4 łyżki
  • Cukier - 2 łyżki
  • Sól - do smaku


Sposób przygotowania:

  • Jabłka obierz i posiekaj w plastry - wrzuć do garnka.
  • Do jabłek dodaj sparzone, obrane ze skórki i grubo posiekane pomidory.
  • Dodaj także rodzynki, posiekaną w kostkę cebulę, imbir, sól oraz chilli.
  • Całość duś bez przykrycia na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny, mieszaj od czasu do czasu.
  • Po tym czasie dodaj ocet i cukier, dopraw jeszcze do smaku.
  • Chutney przełóż do słoików i pasteryzuj. 


Wartość odżywcza szklanki pomidorowo - jabłkowego chutney (ok. 200g):

  • Energia: 77 kcal
  • Białko: 1,5 g
  • Tłuszcz: 0,6 g
  • Węglowodany: 16,3 g
  • Błonnik pokarmowy: 3 g


Pomidorowo - jabłkowy chutney jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, żelaza;
  • Witamin:A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

13 komentarzy:

  1. Nigdy nie robiłam ale wygląda pysznie...do czego to można dodawać? Z czym łączyć?

    Zapraszam do siebie! www.make-life-green.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy można rodzynki zastąpić np. żurawiną?

    OdpowiedzUsuń
  3. W jaki sposób się pasteryzuje? Prosiłabym o szczegółowy opis,
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tutaj fajnie opisane: http://namiotle.pl/8709/pasteryzacja-jak-pasteryzowac-przetwory/

      Usuń
  4. Hmm, super to wygląda. Pierwsze słyszę o takim połączeniu jabłek z pomidorami. Rewelacyjnie musi to smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oryginalne. Zapraszam do dodania przepisu do akcji Warzywa psiankowate 2015 :) Jutro już ostatni dzień.

    OdpowiedzUsuń
  6. Super - jakieś urozmaicenie do zwykłych przetworów - dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  7. oj roboty mam masę,ale chyba wypróbuję ten przepis,pomidory teraz najlepsze i najtańsze :))

    OdpowiedzUsuń
  8. mam zapas tego pysznego dzieła w spiżarce i teraz gdy nie ma smacznych pomidorow zastanawiam sie w jakich ilościach można to konsumować do kanapek czy mięsa.Jestem ćwicząca 5 razy w tygodniu i na diecie 1700kcal-ok 240g węgli 50 g tłuszczu i 80g białka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmiało możesz dodawać w ilościach, które Ci odpowiadają. Wystarczy wliczyć w bilans :)

      Usuń
  9. Cześć wczoraj zrobiłam ten apetyczny sos , miałam obawy ale nie potrzebnie , sos jest znakomity.Dziękuje za Twoje przepisy .Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń