Składniki:
- Ugotowana ciecierzyca lub z puszki - 3 szklanki
- Olej rzepakowy - 2 łyżki
- Sól, pieprz, wędzona papryka, ostra papryka, zioła prowansalskie, bazylia, oregano
Sposób przygotowania:
- Ugotowaną i osuszoną ciecierzycę wymieszaj dokładnie z olejem i dużą ilością przypraw.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez ok. 40 minut (trzeba próbować czy jest już odpowiednio chrupiąca). Od czasu do czasu przemieszaj.
- Pozostawić do ostygnięcia w uchylonym piekarniku i chrupać najlepiej zaraz po przygotowaniu.
Wartość odżywcza porcji (1/3 całości) pieczonej ciecierzycy:
- Energia: 260 kcal
- Białko: 8,3 g
- Tłuszcz: 8,5 g
- Węglowodany: 31 g
- Błonnik pokarmowy: 7 g
Pieczona ciecierzyca jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin:E, kwasu foliowego, B6;
Czy może być to ciecierzyca z puszki np z tej serii: "gotowane na parze" firmy z przebojowymi warzywami? ;)
OdpowiedzUsuńbardzo dobre pytanie, o to samo miałam pytać :)
UsuńTak, z puszki też może być ;)
UsuńProponuje ugotowac samemu :-) jedzenie z puszek nie jest zdrowe!! :-) http://www.eureknews.pl/index.php/jak-zdrowiej-zyc/1063-puszkowane-jedzenie-szkodliwe-dla-zdrowia.html
UsuńA tak poza tym to super blog!! :-) bede czesto z niego korzystala :-) pozdrawiam. Paulina
Usuńjestem od niej uzależniona ;-)
OdpowiedzUsuńSuper propozycja. Kupiłaś mnie! :)
OdpowiedzUsuńPysznie :)
OdpowiedzUsuńA można ją przechowywać? Nie straci wtedy chrupkosci ? A jeśli mozna to w czym ?
OdpowiedzUsuńNajlepiej zjeść ją zaraz po przygotowaniu. Z czasem niestety traci chrupkość.
UsuńPierwszy raz wczoraj jadłam ciecierzycę i jest naprawdę dobra! Tylko zastanawiam się, czy nie powinnam była gotować jej na większym ogniu :P Gotowałam godzinę, ale te moje kulki o połowę mniejsze w porównaniu do Twoich :D
OdpowiedzUsuńSpokojnie ;) Zdjęcie moich kulek jest zrobione w sporym powiększeniu :D
UsuńNie pomyślałam, żeby piec ciecierzycę, zawsze tylko ją gotowałam, a Twoja wygląda apetycznie. Też lubię przepisy na zdrowsze wersje chipsów. Dobre są pieczone, cienko pokrojone ziemniaki z marchewką, troszkę oliwy, na to tymianek lub nasiona chia, ja akurat mam z Intenson. Może masz jakieś przepis na soczewicę?
OdpowiedzUsuńCoś się znajdzie ;)
Usuńhttp://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2015/09/leczo-z-soczewica-i-pieczarkami-obiad.html
http://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2014/01/rozgrzewajaca-zupa-z-soczewicy-w-sam.html
http://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2012/11/zupa-z-czerwonej-soczewicy.html
http://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2014/03/przepyszna-pasta-z-czerwonej-soczewicy.html
Ugotowałam soczewicę według przepisu podanego na opakowaniu i zapiekłam w piekarniku według instrukcji ze strony. Mnie osobiście nie powaliło smakiem - wyszło gumowate. Dla mnie też na przekąskę dla gości średnio się nadaje, bo strasznie brudziło ręce, więc jadłam łyżeczką.
OdpowiedzUsuńJa ciecierzycę według takiego przepisu robię już dłuższy czas. Trzymam w miseczce/pudełku przez kilka dni i nic się nie dzieje. Lubię chrupiącą więc piekę dość długo - trzeba uważać, żeby nie spalić. Uważam, że lepsza jest gotowana - z puszki zbyt miękka i mokra. Polecam jako przekąskę, ale przede wszystkim zamiast grzanek do zup kremów (u mnie zawsze do dyniowej, czasem też do innych).
OdpowiedzUsuńPs. Pani Paulino - świetne przepisy, zaglądam regularnie:)
A ja kiedyś zrobiłam, nie z teo przepisu, no i w piekarniku mi się wysuszyła :( a jak piekłam 20-30 minut to była miękka, dłużej skurczyła się i wysuszyła nie była zdatna do jedzenia
OdpowiedzUsuń