
Przepis zaczerpnięty od Marty z Jadłonomii.
Składniki:
- Biała fasola (nasiona suche) - 1/2 szklanki (można zastąpić puszką konserwowej)
- Cebula - sztuka
- Jabłko- sztuka
- Ugotowana kasza gryczana - 1/2 woreczka
- Olej rzepakowy - 2 łyżki
- Woda - 3 łyżki
- Sos sojowy - łyżka
- Suszony tymianek - 1/2 łyżeczki
- Majeranek - płaska łyżeczka
- Liść laurowy - 2 sztuki
- Ziele angielskie - 2 ziarenka
- Cukier - 1/2 łyżeczki
- Ostra papryka w płatkach - 1/2 łyżeczki
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Fasolę przez noc namocz i ugotuj w świeżej wodzie do miękkości. Jeśli używasz konserwowej dokładnie opłukaj na sitku.
- Ugotowaną fasolę zmiksuj na gładką pastę blenderem z dodatkiem wody, sosu sojowego i suszonych ziół (tymianku i majeranku).
- Ugotowaną kaszę gryczaną wymieszaj z ostrą papryką. szczyptą soli i pieprzy i łyżką oleju rzepakowego. Wysyp ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piecz przez ok. 15 minut aż ziarna będą chrupiące.
- Cebulę i jabłko posiekaj w drobną kosteczkę i podsmaż na łyżce oleju rzepakowego razem z cukrem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Smaż aż cebula będzie miękka, na koniec wyjmij dodane przyprawy.
- Uprażoną kaszę i zawartość patelni dokładnie wymieszaj ze zmiksowaną fasolą i ewentualnie dopraw jeszcze do smaku.
Wartość odżywcza łyżki (30g) smalcu z fasoli:
- Energia: 54 kcal
- Białko: 2 g
- Tłuszcz: 2,3 g
- Węglowodany: 6,2 g
- Błonnik pokarmowy: 1,6 g
Smalec z fasoli jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, kwasu foliowego, B1, B2, B6;
Pasta wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł na urozmaicenie kanapki :)
OdpowiedzUsuńsmalcu,tego oryginalnego trudno szukać w mojej kuchni,nie lubię i nie używam. Ale na taką pastę to ja bardzo chętnie
OdpowiedzUsuńTo dokładnie tak jak u mnie ;)
UsuńTaki bardzo zdrowy smalec.
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie, chyba się skuszę.
Smalcu nie cierpię. Ale taką wersję na świeżym pieczywku na pewno bym polubiła. Zainspirowałaś mnie tą fasolową pastą!
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobiłam - pasta wyszła pyszna i z pewnością nie raz do powtórki :). Dzięki za świetne przepisy :)
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję ten przepis! Mam w domu kaszę gryczaną prażoną, nada się czy nie za bardzo?
OdpowiedzUsuńMoże być i prażona i biała ;)
OdpowiedzUsuńJak długo można przechowywać pastę w lodówce?
OdpowiedzUsuńMyślę, że do 5 dni, choć będzie to trudne ;)
UsuńJakiej firmy sos sojowy polecasz?
OdpowiedzUsuńSzczerze polecam Ci Kikkoman - nie ma w składzie konserwantów, wzmacniaczy smaku czy barwników i cena też nie jest zła :)
UsuńWow ! Super pomysł ! Smalec tradycyjny też lubię, ale ten musi być ekstra !!!
OdpowiedzUsuńAnia z gitmallina.pl
Ta pasta jest rewelacyjna;)
OdpowiedzUsuńJestem ogromną Pani fanką, zapraszam również na początkującego mojego bloga z pysznymi prostymi przepisami http://karolavidasana.blogspot.com/2015/04/pasta-sojowa-ze-szpinakiem-i-ziarnami.html
OdpowiedzUsuńMoże to będzie bardzo głupie pytanie,ale nie do końca zrozumiałam- czy fasolę z puszki należy też zagotować, czy tylko opłukać i od razu zblendować? U mnie w domu praktycznie nigdy nie jadało się fasoli, stąd mój brak wiedzy i doświadczenia w tej kwestii...
OdpowiedzUsuńFasoli z puszki nie gotujemy, po odcedzeniu i opłukaniu od razu miksujemy ;)
UsuńJak zobaczyłam tytuł to się przeraziłam, że u Ciebie w przepisie smalec! ;)
OdpowiedzUsuńAle takiego to nawet ja chętnie spróbuję :D
:)
UsuńPastę właśnie zrobiłam jest super jak wszystkie Pani przepisy.Pozdrawiam Dominika
OdpowiedzUsuńOo. Myślałam, że jest to smalec :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszelkie pasty ze strączków, a ten smalczyk wygląda świetnie, na pewno spróbuję! :)
OdpowiedzUsuńWidząc tytuł zdziwiłem sie że u ciebie występuje szmalec, ale po wczytaniu zapoznaniu z czego jest zrobiony - może być w porządku. Posmarować chlebek na zakwasie i zajadać. Nie propagujesz chleba z normalnej mąki, ale ja go używam codziennie, bo zakwas powoduje, że gluten nie jest taki groźny, Jacek
OdpowiedzUsuńNa pewno spróbuję! :) Pozdrawiam Autorkę :)
OdpowiedzUsuńTwòj blog jest dla mnie moja codzienna ksiazka kucharska.����
OdpowiedzUsuń:3
UsuńŚwietny wpis jaki muszę wypróbować, jak najbardziej także jestem za robieniem samemu smalcu z różnymi dodatkami a nie kupnem tego gotowego. Domowy ma zawsze lepszą jakość no i można dodać do niego ulubione dodatki. Sama czasami robię tradycyjny taki www.open-youweb.com/jak-zrobic-domowy-smalec - mam pytanie czy można dodawać też starte skórki z pomarańczy lub cytryny i do tego, może ktoś próbował?
OdpowiedzUsuńDla mnie rewelacja. Z małym zaznaczeniem , że jabłko powinno mieć kwaskowy smak. :)
OdpowiedzUsuńpycha :))
OdpowiedzUsuńna zimno chyba bedzie jeszcze lepszy :)
tak, zimny najlepszy :)
Usuńzgadza się! nawet mój 2,5 letni Anioł zjadł kromeczkę :))polecać dalej będę :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńSmalczyk zrobiony, wyszedł mi trochę za słodki ale to pewnie wina moich jabłek. Ogórek kiszony załatwił sprawę 😊 mam tylko pytanie czy Twoje"skwareczki" też przestają być chrupiące jak już trochę postoi? Ògolnie fajna i smaczna pasta😊
OdpowiedzUsuńNiestety tak, skwarki z czasem miękną.
UsuńOk, przynajmniej wiem że niczego nie schrzaniłam :)
OdpowiedzUsuńHej! Chciałam bardzo podziękować za ten cudny przepis! Wczoraj zrobiłam to cudo i dziś się zajadam:D Mój mąż, który lubi smalec też zachwycony! Doskonała alternatywa dla osób, które lubią smalec i lubią gdy chrupią im skwarki!:) Ja skwarki wrzuciłam przed podaniem na chleb-nie mieszałam ich wcześniej, więc są nadal chrupiące i nie miękną pod wpływem samej pasty:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńDobry pomysł z dodawaniem skwarków bezpośrednio na kanapkę!
👍
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam. Na razie bez skwarek (kaszy) bo nie mam. Ale już jest przepyszny. Szok. Smakuje jak prawdziwy smalec. Na pani stronę wchodzę kilkanaście razy dziennie w nadziei na nowe przepisy:-)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło! :)
Usuńdzisiaj zrobilam po raz pierwszy majonez,wspanialy no i dietetyczny
OdpowiedzUsuńJutro kolej na smalec,napewno bedzie pyszny
OdpowiedzUsuńPyszny i zdrowy
OdpowiedzUsuńŚwietne w smaku i pożywne danie
OdpowiedzUsuńNie trzeba dużo zjeść, aby być sytym 😁
Bravo za pomysł!👍