Paulina Styś-Nowak dnia 2015/03/30

Dietetyczny mazurek czekoladowy (bezglutenowy)

W tym roku postanowiłam przygotować dietetyczny odpowiednik mazurka. Wierzcie lub nie, ale u mnie w domu nigdy nie było tradycji przygotowywania mazurków, więc ciężko mi powiedzieć na ile moja wersja spełni Wasze oczekiwania ;)

Moim zdaniem ciacho jest bardzo smaczne i śmiało może zastępować tradycyjne wypieki do kawy, nie tylko w Wielkanoc. Od razu przygotowałam wersję bezglutenową - osoby, które nie muszą wykluczać glutenu mogą użyć pełnoziarnistej mąki pszennej.


Składniki na spód (mała blaszka do ciast o dł. 25cm i szer. 21 cm):

  • Mąka jaglana* - 100g
  • Zmielone migdały na mąkę - 100g
  • Banan - mała sztuka (ok. 100g)
  • Masło - 50g

*U mnie podprażona i zmielona w młynku do kawy zwykła kasza jaglana. Myślę, że śmiało można użyć także mąkę pszenną graham lub pełnoziarnistą.

 

Składniki na krem:

  • Ugotowana kasza jaglana - 2 łyżki
  • Awokado (dojrzałe) - sztuka
  • Suszone daktyle namoczone w gorącej wodzie - 100g
  • Wiórki kokosowe - 2 łyżki
  • Powidła śliwkowe - 3 - 4 łyżki
  • Gorzkie kakao - 1,5 łyżki


Sposób przygotowania:

  • Masło drobno posiekaj i rozgnieć palcami z wymieszanymi mąkami. Dodaj zmiksowanego banana i zagnieć miękkie ciasto. Owiń w folię aluminiową i schowaj do lodówki na 40 minut.
  • W tym czasie przygotuj krem. Z daktyli odlej wodę, zmiksuj wszystkie składniki na gładki krem.
  • Ciastem wyłóż małą foremkę (mi zajęła połowę standardowej blaszki do ciast) zostawiając wyższe brzegi. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez ok. 25 minut.
  • Gdy ostygnie wyłóż krem i udekoruj wedle uznania.


Wartość odżywcza porcji mazurka (1/12 ciasta):

  • Energia: 190 kcal
  • Białko: 3,8 g
  • Tłuszcz: 10,3 g
  • Węglowodany: 20,6 g
  • Błonnik pokarmowy: 3 g


Mazurek z musem czekoladowym jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, B1, B2, B6, PP; 

Dietetyk Paulina Styś-Nowak

Mama. Dietetetyk. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.

O mnie

33 komentarze:

  1. coś pysznego, robię bardzo podobne tylko zamiast zwykłego masła daję orzechowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być pycha, kocham krem czekoladowy z awokado, więc nadzienie jak najbardziej na plus :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialny przepis, właśnie czegoś takiego było mi trzeba! :) Na pewno zagości na naszym Świątecznym stole! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny pomysł na zdrowszą wersję tego wypieku. Chociaż w sumie są święta, to można sobie pozwolić na odrobinę więcej szaleństwa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że tak, również jestem takiego zdania. Święta są raz w roku i można sobie na niektóre rzeczy pozwolić bez wyrzutów sumienia (byle z umiarem). Ale z drugiej strony czemu by nie przygotować choćby jednej zdrowszej wersji ciasta jak jest taka możliwość ;)

      Usuń
    2. W takim wypadku zrobię z 100g maki jaglanej, 100g pszennej pełnoziarnistej, banana i 50g oleju kokosowego i myślę że wyjdzie super :) a banan jest tu użyty w celu dodania ciekawego smaku czy bardziej do uzyskania dobrej konsystencji?

      Usuń
    3. Dla dodania słodyczy, ale też konsystencji (zamiennik jajka) ;)

      Usuń
    4. Oj pomyłka, mój powyższy komentarz miał być odpowiedzią do poniższego :(

      Usuń
  5. Kochana, a czy planujesz wrzucić jakiś przepis albo posiadasz taki na zdrowy mazurek bardziej zblizony do tradycyjnego, czyli na spodzie z mąki, masła (czy oleju kokosowego), żółtek, cukru trzcinowego (czy tez ksylitolu) ? Szukam takiego wlasnie tradycyjnego ale zastępując zdrowymi zamiennikami, lecz nie umiem się doszukać ciekawego i nie wiem jakie propocje żeby byl kruchy :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A gdybyś spróbowała wykorzystać ten przepis tylko zamiast mąki jaglanej i migdałowej dać mąkę pszenną? Myślę, że wyszłoby w porządku (najlepiej spróbować wcześniej na mniejszej ilości składników) ;)

      Usuń
    2. W takim wypadku zrobię z 100g maki jaglanej, 100g pszennej pełnoziarnistej, banana i 50g oleju kokosowego i myślę że wyjdzie super :) a banan jest tu użyty w celu dodania ciekawego smaku czy bardziej do uzyskania dobrej konsystencji?

      Usuń
    3. Dla dodania słodyczy, ale też konsystencji (zamiennik jajka) ;)

      Usuń
    4. A czy myślałaś kiedyś jak zrobić i czy jest to możliwe aby uzyskać "zdrowy/dietetyczny" kajmak? chętnie bym taki zrobiła do zdrowego kruchego spodu, ale nie wiem jak się za to zabrać:) mleko + ksylitol to jedyne co mi przychodzi do głowy, lecz nie wiem co uzyskam w ten sposób hihi :)

      Usuń
    5. Szczerze mówiąc nie myślałam ;) Ja bym dała suszone daktyle i masło migdałowe, ale to chyba wyszło by coś zupełnie innego ;)

      Usuń
  6. A czym można zastąpić masło?

    OdpowiedzUsuń
  7. A czym mozna zastapic make migdalowa (migdaly zmielone na make)?

    OdpowiedzUsuń
  8. 190 kcal taki malusieńki kawałek,a jak na jednym poprzestać?haha.To wcale nie wyjdzie dietetycznie ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na całe szczęście są to bardzo zdrowe kalorie :)

      Usuń
  9. smakowity przepis no i grunt, że bezglutenowy ;) ostatnio opracowuje całe menu - pomaga mi w tym bardzo firma develey z sosami i produktami do dań wytrawnych, ale gdy najdzie mnie ochota na słodkie na pewno też wypróbuję Twój przepis ;) gratki!

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy można zamienić na coś zmielone migdały?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogą być inne orzechy (np. włoskie, nerkowce, laskowe).

      Usuń
  11. Ile czasu maja sie moczyc daktyle ?

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam, czy trzeba nacinać widelcem spód przed włożeniem do piekarnika, jak tartę? Ja zamieniłam zmielone migdały na mąkę kokosową :)

    OdpowiedzUsuń
  13. czym mozna zastapic awokado ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie ma dobrego zamiennika - awokado stanowi tutaj podstawę czekoladowego kremu.

      Usuń