Paulina Styś-Nowak dnia 2014/10/09

Pasta z całą główką czosnku! - nie tylko dla odważnych ;)



Bez stresu! Czosnek jest oczywiście pieczony. Pod wpływem pieczenia z ostrej i intensywnie pachnącej główki robią się maślane i delikatne ząbki, które wspaniale komponują się w puree ziemniaczanym czy pastach kanapkowych. Zresztą przekonajcie się sami!

Składniki:

  • Biała fasola (może być również konserwowa) - szklanka
  • Czosnek - główka
  • Uprażone nasiona słonecznika - 4 łyżki
  • Oliwa ev lub olej rzepakowy - 3 łyżki
  • Sok z cytryny - 3 łyżki
  • Posiekany tymianek - 2 łyżki 
  • Woda - 4 - 6 łyżek (do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  • Fasolę namocz na noc w wodzie i ugotuj (w świeżej wodzie) do miękkości (ok. 1,5 godziny).
  • Główkę czosnku zetnij z wierzchu tak, aby odkryły się wszystkie ząbki (nie obieraj). Posmaruj odrobiną oleju rzepakowego i upiecz w piekarniku w temp. 180 stopni C przez ok. 30 minut (uważaj, aby się nie przypalił).
  • Ostudzony czosnek wyjmij z łupiny i zmiksuj z pozostałymi składnikami - na koniec dopraw do smaku i dodaj posiekany tymianek.


Wartość odżywcza łyżki (1/10 całości) pasty z pieczonym czosnkiem:

  • Energia: 92 kcal
  • Białko: 4 g
  • Tłuszcz: 5 g
  • Węglowodany: 8 g
  • Błonnik pokarmowy: 2,6 g
  • Cholesterol: 0 mg


Fasolowa pasta z pieczonym czosnkiem jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, kwasu foliowego, B1, B6, PP;


Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

5 komentarzy:

  1. Chyba wypróbuję. Ciekawa jestem czy będzie tak dobre jak kanapki z masłem i czosnkiem które są obłędne! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Interesujący przepis ;) Mam do niego tylko małe pytanko, ile taka pasta może postać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń