Bez stresu! Czosnek jest oczywiście pieczony. Pod wpływem pieczenia z ostrej i intensywnie pachnącej główki robią się maślane i delikatne ząbki, które wspaniale komponują się w puree ziemniaczanym czy pastach kanapkowych. Zresztą przekonajcie się sami!
Składniki:
- Biała fasola (może być również konserwowa) - szklanka
- Czosnek - główka
- Uprażone nasiona słonecznika - 4 łyżki
- Oliwa ev lub olej rzepakowy - 3 łyżki
- Sok z cytryny - 3 łyżki
- Posiekany tymianek - 2 łyżki
- Woda - 4 - 6 łyżek (do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Fasolę namocz na noc w wodzie i ugotuj (w świeżej wodzie) do miękkości (ok. 1,5 godziny).
- Główkę czosnku zetnij z wierzchu tak, aby odkryły się wszystkie ząbki (nie obieraj). Posmaruj odrobiną oleju rzepakowego i upiecz w piekarniku w temp. 180 stopni C przez ok. 30 minut (uważaj, aby się nie przypalił).
- Ostudzony czosnek wyjmij z łupiny i zmiksuj z pozostałymi składnikami - na koniec dopraw do smaku i dodaj posiekany tymianek.
Wartość odżywcza łyżki (1/10 całości) pasty z pieczonym czosnkiem:
- Energia: 92 kcal
- Białko: 4 g
- Tłuszcz: 5 g
- Węglowodany: 8 g
- Błonnik pokarmowy: 2,6 g
- Cholesterol: 0 mg
Fasolowa pasta z pieczonym czosnkiem jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, kwasu foliowego, B1, B6, PP;
pomysłowe ;)
OdpowiedzUsuń:D :D :D
OdpowiedzUsuńChyba wypróbuję. Ciekawa jestem czy będzie tak dobre jak kanapki z masłem i czosnkiem które są obłędne! :D
OdpowiedzUsuńInteresujący przepis ;) Mam do niego tylko małe pytanko, ile taka pasta może postać w lodówce?
OdpowiedzUsuńdo 7 - 10 dni :)
Usuń