Pasta powstała zupełnie przypadkowo - lodówka świeciła pustką a z szafki spoglądała na mnie fasola ;) Więc wieczorem namoczyłam, rano ugotowałam, po południu zmiksowałam. Pasta jest pyszna - na pewno będę ją częściej powtarzać ;)
Pastę można także wykorzystać jako dip do warzyw!
Składniki:
- Biała fasola (nasiona suche) namoczona przez noc w wodzie - 2/3 szklanki (ok. 100g)
- Oliwa z oliwek lub olej rzepakowy - 3 łyżki
- Orzechy nerkowca (lub inne) - garść (ok. 30g)
- Czosnek - ząbek
- Szczypiorek
- Sól, pieprz
- Woda - ok. 3 łyżki (do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
Sposób przygotowania:
- Odlej wodę, w której moczyła się fasola.
- Nalej świeżą wodę i gotuj do miękkości (ok. godzinę).
- Po ugotowaniu odcedź i zostaw do ostudzenia.
- Fasolę przerzuć do miski, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładką pastę.
- Na koniec dopraw do smaku i dodaj posiekany szczypiorek.
Wartość odżywcza łyżki pasty z fasoli:
- Energia: 80 kcal
- Białko: 3,2 g
- Tłuszcz: 4,5 g
- Węglowodany: 6,7 g
- Błonnik pokarmowy: 2 g
- Cholesterol: 0 mg
Pasta z fasoli jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, kwasu foliowego, B1, B6;
kolejna z past, którą zapisuję do zrobienia :) coś czuję, że podbije moje podniebienie! :)
OdpowiedzUsuńile tak mniej więcej pasty wychodzi z tego przepisu?
OdpowiedzUsuńOk. 8 - 10 łyżek ;)
UsuńNajlepsza pasta z tego bloga. Zdecydowanie polecam!
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować ♥
OdpowiedzUsuńZrobiłam! Pyszna! Dziękuje Paulinka za przepis☺
OdpowiedzUsuńSuper! :) Nie ma za co :)
Usuńpasta jest faktycznie fantastyczna:) czy myślisz że dodanie do pasty lyzeczki koncentratu będzie dobrym pomysłem?
OdpowiedzUsuńMyślę, że można spróbować albo z koncentratem, albo z suszonymi pomidorami :)
UsuńW czym to miksować?
OdpowiedzUsuńBlenderem ręcznym lub kielichowym :)
UsuńDobry przepis :) Ciekawi mnie tylko, czy zdrowe tłuszcze w niej zawarte nie stracą swych dobroczynnych właściwości podczas przechowywania w lodówce? Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńWręcz przeciwnie ;) Przechowywanie oleju w lodówce pozwala na dłużej zachować jego wartości odżywcze (dlatego też np. powinno trzymać się olej lniany w lodówce).
UsuńWitam, jak długo można przechowywać taką pastę?
OdpowiedzUsuńdo 5 dni w lodówce ;)
UsuńWitam, czy można taką pastę przygotować z czerwonej fasoli?
OdpowiedzUsuńDzis zrobilam ta paste bo mialam w lodowce resztki bialej fasoli. MMMM ale pychota. Dzieki za przepis Paulinko!
OdpowiedzUsuńAleż proszę ;)
UsuńZrobiłam tę pastę raz z orzechami włoskimi a raz z ziarnami słonecznika (jedno i drugie wcześniej podprażyłam na patelni dla uzyskania głębszego smaku) - obie wyszły wspaniale! Na kanapce lubię je najbardziej z czerwoną papryką. Dziękuję za super przepis! :)
OdpowiedzUsuńJa też dodaje za każdym razem inne orzechy/nasiona :)
UsuńPozdrawiam!
Witaj ja chcialabym zapytać o skutki uboczne (wzdęcia_ czy masz na nie sposób)pozdrowienia
OdpowiedzUsuńDo gotującej się fasoli można dodać cząber i majeranek. Należy też odlać wodę w której moczyła się fasola i gotować w świeżej wodzie, gotujemy bez przykrycia i zbieramy powstającą w trakcie gotowania pianę.
UsuńNo i najważniejsze - jedząc strączki regularnie jelita przyzwyczajają się do ich trawienia i nie ma wtedy problemu z gazami.
Pasta pyszna. Paulinko korzystałam z Twojego jadłospisu 1500kcal, szkoda że tylko na tydzień. Proszę zrób jadłospis na 4 tygodnie i do tego listę zakupów. Ja pracuje na zmiany 12 h jestem panią w średnim wieku mało aktywna, mam w tygodniu np. dwie dniówki i dwie nocki jak w tym przypadku odrzywiać się zdrowo. Pozdrawiam.Mysza
OdpowiedzUsuńNiestety nie dam rady - obecnie nie pracuję, ponieważ przebywam na urlopie macierzyńskim.
UsuńPozdrawiam!
Szkoda Pani Paulinko, będę czekała. Proszę się cieszyć macierzyństwem
Usuńpozdrawiam
Czy taką pastę można przygotować z fasoli z puszki? :)
OdpowiedzUsuńoczywiście :)
Usuń