Paulina Styś-Nowak dnia 2013/09/17

Naleśniki z łososiem

Razowe naleśniki

Składniki na 2 porcje naleśników z łososiem:

  • Mąka pszenna razowa (typ 2000) - szklanka
  • Jajo - sztuka
  • Mleko - 1/2 szklanki
  • Woda - 3/4 szklanki
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki
  • Natka pietruszki - pęczek
  • Sól - szczypta

Dodatki:
  • Wędzony łosoś - 100 g
  • Papryka - sztuka
  • Ogórek - sztuka
  • Sos czosnkowy:
    • Jogurt naturalny - 4 łyżki
    • Czosnek - 2 ząbki
    • Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie

 

 

Sposób przygotowania naleśników z łososiem:

  • Natkę pietruszki drobno posiekaj - wymieszaj z pozostałymi składnikami ciasta naleśnikowego.
  • Naleśniki smaż z obu stron na rumiany kolor (na patelni lekko posmarowanej oleje rzepakowym - tylko przed pierwszym naleśnikiem).
  • Naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami - świetnie pasują do wędzonego łososia i warzyw z połączeniem sosu czosnkowego ;)


Wartość odżywcza obiadowej porcji* tak skomponowanego dania (3 naleśniki):

  • Energia: 527 kcal
  • Białko: 29 g
  • Tłuszcz: 21,2 g
  • Węglowodany: 65 g
  • Błonnik pokarmowy: 10 g
  • Cholesterol: 150 mg

*Jest to naprawdę porządna porcja :)



Pietruszkowe naleśniki z łososiem i warzywami są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, D, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

 

Pietruszkowe naleśniki

Wypróbuj inne przepisy na podobne dania obiadowe:

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

11 komentarzy:

  1. Wiem, że to dawny post, ale ja dopiero niedawno odkryłam Pani bloga - i muszę o tym powiedzieć - te naleśniki są wprost rewelacyjne! Bardzo dziękuję! Czuję się po nich świetnie i wspaniale mi się po nich biega :) Uwielbiam Pani przepisy /a niejeden już za mną/ :) Pozdrawiam serdecznie w imieniu swoim jak i mojego męża, który zjada te obiady aż mu się uszy trzęsą! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakuje jak sushi! Mniam.
    Robiłam naleśniki z mąki żytniej i ciasto było bardzo gęste. Dolałam trochę wody i naleśniki mi się rozpadały. Co zrobiłam źle?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że to kwestia mąki - żytnia tak nie wiąże

      Usuń
  3. Mam pytanie,czy podana w przepisie ilość składników jest na 2 nalesniki czy na 2 porcje po 3 nalesniki? ☺
    Przepisy świetne! Sama zaczynam przygodę że zdrowszym odrzywianiem i znalazłam tu wiele inspiracji i pomysłów! Dziękuję 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności! Najadłam się, ale nie objadłam! Naleśniki wyszły idealne, a farsz troszkę zmodyfikowałam, obiadek rewelacja;), pozdrawiam autorkę tego przepisu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz i cieszę się, że smakowało!

      Również pozdrawiam :)

      Usuń
  5. witam, czy zamiast maki pszennej mozna dac make ryzowa?

    OdpowiedzUsuń
  6. Thank you very much for seeing 밤알바 information.
    Thank you very much for seeing 밤알바 information.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne! Dzisiaj zostały wykonane, a moja rodzina zajada się nimi niczym cukierkami :) Dziękuję za przepis na te cudowne naleśniki.

    OdpowiedzUsuń