Paulina Styś-Nowak dnia 2022/09/21

Naleśniki ze szpinakiem

Naleśniki ze szpinakiem i serem feta to banalne, ale smaczne danie. Przygotowanie farszu trwa dosłownie chwilę. Jeśli więc zostało Ci kilka naleśników ze śniadania to jest to idealna okazja do wypróbowania tego przepisu.

O tym jak zrobić naleśniki idealne pisałam szczegółowo wczoraj - przepis i wskazówki zawarte w poprzednim poście na pewno się przydadzą.


Naleśniki ze szpinakiem - przepis na 2 porcje:

  • 4 naleśniki z najlepszego przepisu na naleśniki
  • Świeży szpinak - opakowanie 200 - 250g
  • Czosnek - 5 ząbków
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • Ser feta - ok. 150g
  • Pieprz do smaku


Naleśniki ze szpinakiem i fetą - przepis:


Czosnek pokrój w cienkie plasterki.

Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojony czosnek. Smaż przez chwilę, pilnuj żeby się nie przypalił. Następnie do podsmażonego czosnku dorzuć świeży szpinak i smaż przez kilka minut aż zmniejszy swoją objętość. Dopraw do smaku pieprzem.

Do usmażonego szpinaku rozkrusz fetę.

Przygotowanym farszem posmaruj naleśniki.

Wartość odżywcza dwóch naleśników ze szpinakiem i fetą:

  • Energia: 497 kcal
  • Białko: 21 g
  • Tłuszcz: 32 g
  • Węglowodany: 33 g
  • Błonnik pokarmowy: 3 g
  • Ładunek glikemiczny: 18

 

Wypróbuj inne przepisy ze szpinakiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz