Paulina Styś-Nowak dnia 2018/05/14

Zielone naleśniki

Zielone naleśniki to szybki pomysł na obiad. Dodatki można dowolnie urozmaicać, sprawdzą się różne warzywa, feta, pierś z kurczaka czy mozzarella.


Zielone naleśniki - składniki na 4 porcje (po dwa naleśniki):

  • 1 szklanka mąki pszennej lub orkiszowej graham (typ 1850)
  • 1/2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy + kilka kropel na patelnię
  • szczypta soli
  • 3 garści świeżego szpinaku lub pęczek natki pietruszki 
 

Dodatki:

  • Ser typu feta - kostka
  • Warzywa: papryka, seler naciowy, ogórek, oliwki, rzodkiewka, szczypiorek, sałata
  • Nasiona słonecznika


Zielone naleśniki - przepis:

  • Zmiksuj zieleninę z wodą. Dodaj resztę składników na ciasto i ponownie zmiksuj.
  • Smaż cienkie naleśniki (przy grubszych może wyjść mniej naleśników) na delikatnie natłuszczonej patelni (tylko przed pierwszym naleśnikiem).
  • Podawaj z warzywami, fetą i nasionami słonecznika.


Wartość odżywcza porcji obiadowej (2 naleśniki):

  • Energia: 530 kcal
  • Białko: 27 g
  • Tłuszcz: 28 g
  • Węglowodany: 42 g
  • Błonnik pokarmowy: 9 g


 
Zielone naleśniki są
dobrym źródłem:

  • Składników mineralnych: wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

 

Sprawdź inne przepisy na naleśniki:

 

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

3 komentarze:

  1. Wartość kaloryczna obejmuje farsz? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już sobie odpowiedziałam, że są, przepraszam :D

      Usuń
  2. Czy można zamiast jasnej mąki pszennej uzyc jaglanej? Bo akurat taka mam ��

    OdpowiedzUsuń