Szybki obiad: zielone naleśniki | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2018/05/14

Szybki obiad: zielone naleśniki

Naleśniki to szybki pomysł na obiad. Dodatki można dowolnie urozmaicać, sprawdzą się różne warzywa, feta, pierś z kurczaka czy mozzarella.


Składniki na 4 porcje (po dwa naleśniki):

  • 1 szklanka mąki pszennej lub orkiszowej graham (typ 1850)
  • 1/2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy + kilka kropel na patelnię
  • szczypta soli
  • 3 garści świeżego szpinaku lub pęczek natki pietruszki 
 

Dodatki:

  • Ser typu feta - kostka
  • Warzywa: papryka, seler naciowy, ogórek, oliwki, rzodkiewka, szczypiorek, sałata
  • Nasiona słonecznika


Sposób przygotowania:

  • Zmiksuj zieleninę z wodą. Dodaj resztę składników na ciasto i ponownie zmiksuj.
  • Smaż cienkie naleśniki (przy grubszych może wyjść mniej naleśników) na delikatnie natłuszczonej patelni (tylko przed pierwszym naleśnikiem).
  • Podawaj z warzywami, fetą i nasionami słonecznika.


Wartość odżywcza porcji obiadowej (2 naleśniki):

  • Energia: 530 kcal
  • Białko: 27 g
  • Tłuszcz: 28 g
  • Węglowodany: 42 g
  • Błonnik pokarmowy: 9 g

Zielone naleśniki z fetą i warzywami są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

P.S. Masz dosyć zbędnych kilogramów? Chcesz schudnąć i nie wiesz od czego zacząć? Pobierz teraz moich 15 Najlepszych Przepisów na "Odchudzające Słodycze" (chrupiące ciasteczka, szybkie koktajle, wyborne desery). Tak! Teraz możesz zajadać się tymi pysznościami i jednocześnie chudnąć. Twoja wymarzona, szczupła sylwetka czeka na Ciebie. Do dzieła!

3 komentarze:

  1. Wartość kaloryczna obejmuje farsz? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już sobie odpowiedziałam, że są, przepraszam :D

      Usuń