Zielone naleśniki - składniki na 4 porcje (po dwa naleśniki):
- 1 szklanka mąki pszennej lub orkiszowej graham (typ 1850)
- 1/2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy + kilka kropel na patelnię
- szczypta soli
- 3 garści świeżego szpinaku lub pęczek natki pietruszki
Dodatki:
- Ser typu feta - kostka
- Warzywa: papryka, seler naciowy, ogórek, oliwki, rzodkiewka, szczypiorek, sałata
- Nasiona słonecznika
Zielone naleśniki - przepis:
- Zmiksuj zieleninę z wodą. Dodaj resztę składników na ciasto i ponownie zmiksuj.
- Smaż cienkie naleśniki (przy grubszych może wyjść mniej naleśników) na delikatnie natłuszczonej patelni (tylko przed pierwszym naleśnikiem).
- Podawaj z warzywami, fetą i nasionami słonecznika.
Wartość odżywcza porcji obiadowej (2 naleśniki):
- Energia: 530 kcal
- Białko: 27 g
- Tłuszcz: 28 g
- Węglowodany: 42 g
- Błonnik pokarmowy: 9 g
Zielone naleśniki są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Sprawdź inne przepisy na naleśniki:
- Naleśniki bez jajek
- Naleśniki pełnoziarniste
- Naleśniki wytrawne
- Naleśniki z mąki gryczanej
- Ciasto na naleśniki
Wartość kaloryczna obejmuje farsz? :)
OdpowiedzUsuńJuż sobie odpowiedziałam, że są, przepraszam :D
UsuńCzy można zamiast jasnej mąki pszennej uzyc jaglanej? Bo akurat taka mam ��
OdpowiedzUsuń