Składniki na trzy porcje naleśników z warzywami i pieczarkami:
Ciasto naleśnikowe:
- Kasza jęczmienna - szklanka
- Mleko - 1 i 1/2 szklanki
- Skrobia ziemniaczana - 10 łyżek
- Olej rzepakowy - 4 łyżki
Farsz warzywno - pieczarkowy:
- Pieczarki - 5 sztuk
- Cebula - sztuka
- Papryka - sztuka
- Ogórki konserwowe - 3 sztuki
- Marchew - sztuka
- Olej rzepakowy - łyżka
- Przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka
Lekki sos pomidorowy:
- Pomidory w puszce
- Koncentrat pomidorowy - 3 łyżeczki
- Jogurt naturalny - dwie łyżki
- Przyprawy: sól, pieprz
Sposób przygotowania wytrawnych naleśników:
- Gotujemy kaszę jęczmienną w lekko osolonej wodzie.
- Przygotowujemy farsz: cebulę i pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę - wrzucamy na patelnie z olejem rzepakowym i przez chwilkę podsmażamy. Pozostałe warzywa obieramy i rozdrabniamy - wszystko wrzucamy na patelnie i dusimy do miękkości. Doprawiamy do smaku.
- W tym czasie przygotowujemy również naleśniki: ugotowaną i ostudzoną kaszę jęczmienną miksujemy za pomocą blendera (tak aby jak najbardziej się rozdrobniła) i mieszamy razem z pozostałymi składnikami na gładką masę.
- Patelnie smarujemy ręcznikiem papierowym nasączonym olejem rzepakowym (tylko przed pierwszym naleśnikiem) - nakładamy ciasto i rozmarowujemy je (najlepiej i najwygodniej za pomocą łyżki). Smażymy z obu stron na rumiano.
- W między czasie przygotowujemy prosty sos pomidorowy: pomidory w puszce zagotowujemy, dodajemy koncentrat pomidorowy i jogurt naturalny, przyprawiamy do smaku. Im dłużej będziemy sos gotować tym będzie coraz gęstszy, a więc dostosowujemy czas gotowania do oczekiwanej gęstości sosu.
- Do naleśników nakładamy farsz - zawijamy je i polewamy sosem pomidorowym.
Wartość odżywcza porcji (dwa naleśniki):
- Energia: 441 kcal
- Białko: 10,7 g
- Tłuszcz: 17 g
- Węglowodany: 68 g
- Błonnik pokarmowy: 6,5 g
- Cholesterol: 7,3 mg
Naleśniki farszem z warzyw i pieczarek są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, żelaza, magnezu, wapnia, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B12, B6, PP;
takich naleśników jeszcze nie jadłam!
OdpowiedzUsuńale pomysłowo;)
Naprawdę dobry pomysł! Muszę spróbować kiedyś takich naleśników :)
OdpowiedzUsuńDoskonałe! :) Smażenie na rzepakowym oleju to najlepszy wybór, bo to najzdrowszy spośród olejów :)
OdpowiedzUsuńnaleśniki pycha :) ale strasznie ciężko się rozsmarowuje masę na patelni :)
OdpowiedzUsuńKasza jaglana - super pomysł, mega zdrowa, ale ta skrobia ziemniaczana?... Produkt praktycznie bez składników odżywczych no i wysoki indeks glikemiczny :(
OdpowiedzUsuńCzym można by było ją zastąpić?
Skrobia ziemniaczana wiąże wszystkie składniki ze sobą, więc można spróbować z jajkiem lub też skrobią kukurydzianą ;)
UsuńCzy te naleśniki będą odpowiednie w diecie 1300 kcal ? Chciałam zrobić je na bazie jaglanki z warzywami i kurczakiem.
OdpowiedzUsuńTak, będą odpowiednie.
UsuńPozdrawiam!
CZY SKROBIA ZIMNIACZANA TO POPROSTU MĄKA ZIEMNIACZANA?
OdpowiedzUsuńNie to troszeczkę coś innego, w mące są też inne składniki ziemniaków a skrobia to tylko skrobia ;)
UsuńPozdrawiam!
a czy można użyć innej kaszy ? np hmmm jeczmiennej. ... ja jakoś nie przepadam za jaglana ... dla mnie jest zawsze gorzka. ..
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńa czy można użyć innej kaszy ? np hmmm jeczmiennej. ... ja jakoś nie przepadam za jaglana ... dla mnie jest zawsze gorzka. ..
OdpowiedzUsuńMożna próbować, ale pewnie ilość poszczególnych składników będzie się zmieniać w zależności od konsystencji ciasta. Żeby jaglana nie była gorzka trzeba ją wcześniej dokładnie opłukać po gorącą wodą lub podprażyć na suchej patelni :)
Usuńspróbuję pozbyć się tej goryczki , dzięki ;-)
OdpowiedzUsuńspróbuję pozbyć się tej goryczki , dzięki ;-)
OdpowiedzUsuńspróbuję pozbyć się tej goryczki , dzięki ;-)
OdpowiedzUsuńDlaczego w przepisie jest mowa o kaszy gryczanej, a osoby komentujące mówią o jaglanej??
OdpowiedzUsuńw przepisie jest kasza jęczmienna ;)
UsuńA ile kalorii mają tak mniej więcej naleśniki bez farszu?
UsuńSuper strona i przepisy. Szczególnie te kaszowe. Jestem kaszomaniaczką :D Pozdrawiam ;)
A ile kalorii mają tak mniej więcej naleśniki bez farszu?
OdpowiedzUsuńSuper strona i przepisy. Szczególnie te kaszowe. Jestem kaszomaniaczką :D Pozdrawiam ;)
Czy 4 łyżki oleju wchodzą do ciasta czy to do smażenia?
OdpowiedzUsuńDo ciasta ;)
UsuńMmmmnnnniiiiaaaaammm zjadłam 3 porcje w 15 minut ! ;)
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis. Wzięłam tylko farsz, ale wyszła rewelacja!
OdpowiedzUsuń