Szarlotka to moje ulubione ciasto - tym bardziej dziwię się, że dopiero teraz wstawiam odchudzony przepis. W tej wersji szarlotki nie znajdziemy ani cukru ani masła - w zamian za to mnóstwo błonnika, witamin, minerałów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Taką słodycz to ja rozumiem!
Składniki na 8 mini szarlotek:
Spód:
- Mąka pszenna razowa (typ 2000) - szklanka
- Otręby żytnie - 1/2 szklanki
- Olej rzepakowy - 1/4 szklanki
- Woda - 1/4 szklanki
- Białko jaja - sztuka
Środek:
- Jabłka (obrane) - 1 kg
- Suszone daktyle - 100 g
- Mąka kukurydziana - 2 łyżki
- Cynamon - czubata łyżka
Wierzch - zdrowa kruszonka:
- Migdały/orzechy włoskie/orzechy nerkowca (można pomieszać) - 60 g
- Płatki owsiane - 1/2 szklanki
- Miód - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
- Ze składników na spód zagnieć ciasto - wyłóż nim dno małych foremek lub jednej formy, piecz przez 15 minut w temp. 180˚C.
- W tym czasie obrane jabłka zetrzyj na tarce na grubych oczkach - wymieszaj z bardzo drobno posiekanymi lub zmiksowanymi daktylami, mąką kukurydzianą i cynamonem.
- Przygotuj kruszonkę - do garnka wlej miód, a następnie drobno posiekane lub zmiksowane migdały i płatki owsiane - dokładnie wymieszaj.
- Na upieczony spód wyłóż masę jabłkową (staraj się odsączyć z nadmiaru wody), a na wierzch kruszonkę.
- Ciasto piecz w temp. 180˚C przez ok 25 minut (jeżeli wierzch za mocno się zrumieni przykryj folią aluminiową i piecz dalej).
Wartość odżywcza porcji mini szarlotki:
- Energia: 309 kcal
- Białko: 6 g
- Tłuszcze: 12,5 g
- Węglowodany: 51 g
- Błonnik pokarmowy: 8 g
- Cholesterol: 0 mg
Szarlotka jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, żelaza, magnezu, cynku;
- Witamin: E, C, B12, B1, B2, PP, kwasu foliowego;
Bardzo chetnie wyprobuje. Wyglada pysznie i brzmi zdrowo :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się bardzo ciekawie i z pewnością spróbuję, ale nigdy nie odejdę od tradycyjnej szarlotki! :D
OdpowiedzUsuńZastanawiam się jaki cel ma mąką kukurydziana wymieszana z jabłkami? Nawet ją posiadam, ale czy jest ona konieczna? :)
OdpowiedzUsuńMąka kukurydziana ma za zadanie związać nadmiar wody z jabłek - jeżeli masa nie jest zbyt soczysta to można ją pominąć lub dodać w mniejszej ilości ;)
Usuńbardzo fajne te szarlotki ;) pomysłowe, pyszne i zdrowe ! to jedno z moich ulubionych ciast ;D
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na tą szarlotkę :) Zabieram przepis :)
OdpowiedzUsuńale pycha :)) ja do zagęszczania jabłek używam skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej.Ale tym razem zrobię szybko,bo mam gotowy mus jabłkowy w słoikach-moje własne bez cukru :)
OdpowiedzUsuńspód i kruszonka super-na pewno spapuguję :)
A jeśli chcę całą blachę upiec, to o jakich wymiarach najlepiej?
OdpowiedzUsuńTaka ilość ciasta powinna wystarczyć do okrągłej formy na tartę (średnica 28 cm).
UsuńDziękuję za odpowiedź :) Tak przy okazji - dzięki Tobie odzyskałam wiarę w zdrowe, smaczne i dietetyczne gotowanie! ;)
UsuńJest mi bardzo miło :) Fajnie przyczynić się do czegoś dobrego! :)
UsuńSuper pomysł :) W zamrażalniku mam akurat trochę ciasta z poprzedniej tarty, chętnie je wykorzystam do Twojego przepisu :D
OdpowiedzUsuńkochana a mozna czyms zastąpić tą mąke kukurydzianą ? bo niestety nie posiadam :(
OdpowiedzUsuńSkrobią ziemniaczaną ;) Albo niczym jeżeli jabłka nie są zbyt soczyste.
Usuńmam jeszcze jeden problem :) chcialabym zrobic z 1/4 porcji zeby wyszly tylko 1-2 szarlotki ,ile mam dac bialka jaja? moze nie dawac? bo 1 białko /4 to nie wiem ile to jest :D
OdpowiedzUsuńJa bym nie dodawała białka ;)
UsuńMiód upieczony w temp 180 stopni zmienia się w zwykły biały cukier :-(
OdpowiedzUsuń