Składniki na 20 ciasteczek:
- Płatki owsiane - 1 i 1/2 szklanki
- Banany (dojrzałe) - 3 sztuki
- Jabłka - 2 sztuki
- Migdały (posiekane) - 1/3 szklanki
- Rodzynki - pół szklanki
- Miód - łyżeczka
- Cynamon - łyżeczka
Sposób przygotowania ciastek owsianych z bananem:
- Banany i jabłka miksujemy za pomocą blendera na gładką masę.
- Do owoców dodajemy pozostałe składniki - dokładnie mieszamy.
- Powstałą masę wykładamy za pomocą łyżki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - formujemy okrągłe ciasteczka.
- Ciasteczka pieczemy w temp. 180˚ przez 30 minut.
Wartość odżywcza jednego ciasteczka:
- Energia: 81 kcal
- Białko: 1,8 g
- Tłuszcz: 1,7 g
- Węglowodany: 16 g
- Błonnik pokarmowy: 1,8 g
- Cholesterol: 0 mg
Owsiane ciasteczka z bananem są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6;
Orzeźwiające w smaku, dobre na każdą porę dnia. Polecam :)
OdpowiedzUsuńAle zdrowe ciasteczka :) Na pewno są pyszne
OdpowiedzUsuńRobiłam podobne - pychota!:)
OdpowiedzUsuńmuszą być pyszne! i w dodatku bez dodatku tłuszczu :)
OdpowiedzUsuńświetne! koniecznie muszę wypróbować :) w sam raz do zdrowego chrupania!
OdpowiedzUsuńsmaczne ,zdrowe ,pożywne - zapisuję ten super przepis ;)
OdpowiedzUsuńRobiłam ciasteczka z podobnego przepisu i były przepyszne :)
OdpowiedzUsuńkaloryczne jak diabli
OdpowiedzUsuńNie powiedziałabym :)
Usuńciasteczka są świetne i z mamą je uwielbiamy. Tylko ja daje 1 banana i 3 jabłka
OdpowiedzUsuńPrzepyszne są te ciasteczka, będę je robić częściej:-)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńIle można je przechowywać?
OdpowiedzUsuńMyślę, że z powodzeniem tydzień do dwóch tygodni w szczelnie zamkniętym pudełku.
Usuńa jabłka obrane? właśnie się zabieram za robienie :)
OdpowiedzUsuńNiestety nie lubie bananow, ale ciasteczka wygladaja smakowicie. Moze zrobie dla partnera :)
OdpowiedzUsuńbez szalu jak na ciasteczka owsiane:(
OdpowiedzUsuńw zasadzie nie jak ciasteczka
Ja te ciasteczka uważam za taką alternatywę dla zwykłej owsianki. Pieczona owsianka ;)
OdpowiedzUsuńNie zaliczam ich do słodkości. Ale uwielbiam je :)
A tu można podejrzeć mój przepis.
www.zmieniona-odchudzona.blogspot.pl
a czy te ciasteczka mają być w środku miękkie?
OdpowiedzUsuńZależy od czasu pieczenia i temperatury. Pieczone dłuższej są coraz twardsze ;)
UsuńUwielbiam dodaję jeszcze orzechy laskowe, oraz włoskie, moje dzieci też je pokochały.
OdpowiedzUsuńRodzynki i migdały (nie miałam) zastąpiłam pół szklanki nasionami słonecznika, chciałam się "pozbyć " bananów więc dałam tylko je (5 sztuk) ... blender mi się zepsuł w trakcie wiec połowa była w plasterkach ale i tak wyszły :) bardzo lekkie, pyszne ... tyle że piekły się trochę dłużej. jeszcze je zrobię :)
OdpowiedzUsuńPłatki owsiane powinny być ugotowane?
OdpowiedzUsuńNie, płatki surowe
UsuńRównież ciastka robiłam :) pyszne, ja jednak lekko podgrzałam banany i jabłka w garnku robiąc z nich mus. Wyśmienite. Wcinamy z mężem na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńRobiłam dziś, są miękkie ale pyszne, w sam raz do kawki) zobaczymy co powie synek, dziękuje za przepis!
OdpowiedzUsuńBardzo dobre ciasteczka. Mam tylko pytanie odnośnie migdałów czy mają być w skórce czy bez ?. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńObojętne ;)
UsuńDziękuję serdecznie za przepis. Zdrowy, pyszny i smakowity :-)
OdpowiedzUsuńCzesc,chcialabym wiedziec czy jablka mozna zetrzec na tarce,poniewaz mam blender kielichowy i nie wiem czy je rozdrobni
OdpowiedzUsuńMożna, na drobnych oczkach :)
Usuńte ciastka są pyszne, dałam jeszcze trochę żurawiny, polecam i bardzo dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńCzy jeśli nie lubię rodzynek muszę je dodać?
OdpowiedzUsuńOczywiście można pominąć lub dodać np. żurawinę czy posiekane drobno daktyle.
Usuń