Paulina Styś-Nowak dnia 2015/03/20

Owsiane kokosanki!

Owsiane kokosanki
Kto lubi delikatny kokosowy smak powinien od razu przygotować te ciasteczka z podwójnej ilości składników. Z zewnątrz chrupiące, w środku mięciutkie. Idealne na weekendową słodką przekąskę :)

Inspiracja pochodzi z bloga Feed me better, u mnie z małymi modyfikacjami :)

Składniki na 15 małych ciasteczek:

  • Płatki owsiane - 7 łyżek
  • Wiórki kokosowe - 3 - 4 łyżki
  • Mleko (może być dowolne roślinne lub krowie) - szklanka
  • Woda - 2 łyżki
  • Ksylitol (cukier brzozowy) - 2 - 3 łyżki
  • Ziarna z jednej laski wanilii (może być też ekstrakt waniliowy)
  • Proszek do pieczenia - łyżeczka


Sposób przygotowania:

  • Połącz mleko z wodą i zagotuj. Do gotującego się płynu wrzuć ziarna z laski wanilii (oraz rozpołowioną laskę, która została po wydłubaniu ziarenek), płatki owsiane, wiórki i ksylitol.
  • Całość gotuj aż masa mocno zgęstnieje. Od czasu do czasu mieszaj żeby się nie przypaliło.
  • Ugotowane składniki odstaw pod przykryciem do ostygnięcia (składniki powinny wchłonąć płyn na tyle, aby dało się formować ciasteczka rękoma).
  • Po tym czasie dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.
  • Masę nabieraj łyżką lub formuj w placach tworząc małe ciasteczka.
  • Rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temp. 160 stopni C przez ok. 20 minut (powinny się mocno zrumienić). 

Dietetyczne ciasteczka

Wartość odżywcza jednego ciasteczka:

  • Energia: 42 kcal
  • Białko: 1,15 g
  • Tłuszcz: 1,64 g
  • Węglowodany: 5,7 g
  • Błonnik pokarmowy: 0,65 g


Owsiane kokosanki są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: wapnia, magnezu, cynku;
  • Witamin:E, kwasu foliowego, B1, B2, B12;
Koksanki dietetyczne

Dietetyk Paulina Styś-Nowak

Mama. Dietetetyk. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.

O mnie

54 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy pomysł na zdrowsze kokosanki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. genialny pomysł! jest w nich to co kocham - owies i kokos, po prostu nic dodać, nic ująć! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie planuję zrobić koksanki i podzielić się przepisem, ale zupełnie innym!
    W wersji z płatkami owsianymi też będę musiaĺa spróbować, wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Gdyby nie moja okropna tendencja do zjadania wszystkiego, co pyszne od razu, to pewnie bym zrobiła :-) Chyba, że zmniejszę proporcje i zrobię 4-5, tyle można zjeść :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Czym można zastąpić ksylitol?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można użyć miodu (ale to już po ostudzeniu razem z proszkiem do pieczenia).

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam :)

      Usuń
    3. a ile tego miodu dodać?

      Usuń
    4. 2 łyżki, a przed formowaniem ciasteczek próbujemy masę i w razie co jeszcze delikatnie dosładzamy.

      Usuń
  6. Świetne te ciasteczka, są proste i właśnie czasem w takiej prostocie tkwi prawdziwy smak i radość z gotowania :) tylko zastanawiam się w zasadzie po co w tych ciasteczkach użyłaś proszku do pieczenia? Wydaje mi się, że bez proszku wyszłyby takie same?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc użyłam bo był w przepisie, do którego podałam link. Nie próbowałam robić bez - następnym razem na pewno spróbuję :)

      Usuń
  7. Trafiłam dzisiaj na Twojego bloga przez przypadek i już go uwielbiam :) swietne przepisy. Zabieram sie do pieczenia ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja też przed chwilą tu trafiłam. Podoba mi się. Od dwu tygodni oczyszczam organizm postem daniela a po świętach zamierzam przejść na zdrowe żywienie. Będę korzystać z Twoich mądrości i doświadczenia. Mam jednak problem ze świętami, bo przyjadą dzieci i wnuki. Dla nich tradycyjnie ale co ja mam sobie przygotować, może coś mi zaproponujesz, A co ty szykujesz na święta? Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na święta będę u rodziców, dziadków i cioć więc muszę zdać się na ich kuchnie :)

      Uważam, że nawet na diecie odchudzającej nie należy sobie wszystkiego odmawiać bo to nie o to chodzi. Święta to czas gdzie można pozwolić sobie na coś mniej dietetycznego czy niezdrowego, ale z umiarem. Jeśli zachowamy umiar (małe porcji, wybory nakierowane na lżejszą żywność, np. sałatki zamiast ciasta) i nie będziemy się objadać do upadłego to na pewno nie przeszkodzi to z zdrowym odżywianiu na co dzień :) Poza tym niektóre przepisy można odchudzić dla wszystkich :)

      Usuń
  9. One muszą być pyszne! Zrobię na weekend:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam pytanie odnośnie ksylitolu. Czy Pani jako dietetyk może mi napisać, czy używanie tego zamiennika cukru jest całkowicie bezpieczne i polecane dla osób, które całkowicie qyklyczyly ze swojej diety cukier? Chciałabym od czasu do czasu aby moje dietetyczne desery, czy wypieki były słodkie, jednak nie chciałabym korzystać z białego cukru. Znalazłam jednak opinię, ze osoby które nie miały wcześniej styczności z ksylitolem, powinny używać go początkowo niezwykle ostrożnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ksylitol jest bezpieczny, aczkolwiek w większych ilościach może powodować wzdęcia i biegunki. Z tego też powodu powinien być wprowadzany ostrożnie przez osoby, które wcześniej go nie jadły. W przeciwnym razie może się to skończyć problemami jelitowymi.

      Pozdrawiam!

      Usuń
  11. Czy można zastąpić ksylitol stawią, bo akurat tę mam w domu? Jeżeli tak to w jakich proporcjach i czy zmieni się kaloryczność (po usunięciu proszku do pieczenia). Super blog 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale trudno mi powiedzieć w jakiej ilości. Trzeba próbować ;) Jeśli użyjesz stewii kaloryczność się nieco zmniejszy ;)

      Usuń
  12. Pyszne sa. Dzięki za przepis:)
    Ja zrobilam z płatków orkiszowych i dodalam ziaren siemia lnianego bo przyspiesza trawienie.
    Pyszne

    OdpowiedzUsuń
  13. Super blog, idealny dla mnie, napewno bede tu czesto wagladac a kokosanki dzis beda na deser:-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jeżeli nie ma się ziaren z laski wanilii, to ile dodać aromatu waniliowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aromatu raczej bym nie dodawała, lepszy będzie ekstrakt w ilości 0,5 - 1 łyżeczki ;)

      Usuń
  15. Właśnie wyciągnęłam swoje z piekarnika i są bardzo miękkie. Czy tak ma być? muszą wystygnac i wtedy będą twardsze?

    OdpowiedzUsuń
  16. A może za krótko je gotowałam ? Zrobiłam mniej ale większe i wsumie tez mi nie urosły . Sa wogole do zjedzenia? Opiekly się zewnątrz a w środku mokre.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "Miękkość" ciasteczek zależy od tego na ile gęsta była masa po ugotowaniu i ostudzeniu pod przykryciem. Masa powinna być naprawdę gęsta, tak żeby dało się formować ciasteczka rękoma.

      Ogólnie ciasteczka z wierzchu są twardsze, a w środku miękkie.

      Usuń
  17. Witam,
    mam pytanie, czy zamiast ksylitolu mogę użyć syrop klonowy?

    Pozdrawiam
    Wanda z Down Under

    OdpowiedzUsuń
  18. Ile dodać miodu zamiast tego cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 2 łyżki, a przed formowaniem ciasteczek próbujemy masę i w razie co jeszcze delikatnie dosładzamy.

      Usuń
  19. A czy zamiast płatków owsianych można dać jaglane lub gryczane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, przy czym na pewno zmieni się nieco smak i proporcje składników - trzeba by kombinować z ilością ;)

      Usuń
  20. Witam!
    Dzisiaj podjęłam się przetestowania Pani przepisu. Niestety ciastka nie wyszły. Dodam, że robiłam wszystko zgodnie z zaleceniami. Dałam miód (po przestudzeniu masy)zamiast ksylitolu. Ale nie poddałam się! Zrobiłam je drugi raz (także dziś). Pisała Pani, że ważna jest konsystencja stygnącej masy. U mnie wyszła bardzo gęsta. Myślę, że problem stanowi miód, bowiem rozrzedza. Tak było u mnie. Postanowiłam ratować sytuację i dodałam jaszcze ok. 6 łyżek płatków owsianych. Liczyłam, że pochłoną one nadmiar masy. Niestety tak się nie stało. Ciastka wyszły tak jak poprzednio. Proszę o przetestowanie przepisu z użyciem miodu i ewentualne modyfikacje. Mam taką straszna ochotę na te kokosanki;)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,

      Miód z mlekiem chyba się nie lubią (tak samo nie wychodzi budyń z dodatkiem miodu) :)

      Myślę, że jednak trzeba dodać stały zamiennik cukru, np. ksylitol.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź. Następnym razem spróbuję z cukrem trzcinowym, bo ksylitolu nie posiadam. A może mus z nawodnionych (lub nie) daktyli?

      Usuń
    3. Zmiksowane daktyle mogą się tutaj sprawdzić ;)

      Usuń
  21. Czy jeśli zrobię podwójną porcję dla całej rodziny to wyjdą mi ciasteczka tak samo?

    OdpowiedzUsuń
  22. Prosze o informacje ile mleka?

    OdpowiedzUsuń
  23. Z tymi kokosankami podobnie jest jak z Twoim ciastem bananowo-czekoladowym z czerwonej fasoli, nabierają lepszego smaku, jak się przez noc przegryzą. Smaczne i mięciutkie. Dzięki za przepisy:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Nie mam pojecia dlaczego, ale kompletnie mi nie wyszły, trzymałam je w piekarniku godzinę, zwiekszyłam pojakimś czasie temperature i zmieniły tylko odrobinę swoją konsystencję. Ale i tak zjedzone :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że może być to wynik użycia innych płatków owsianych (w sensie producenta), Ostatnio kupiłam Płatki z piątnicy i zupełnie inaczej chłoną płyny.

      Usuń
  25. Witam
    Dzis zrobiłam ale ksylitol zastapilam slodzikiem ze stewi i jednym cukrem wanilinowym(nie mialam wanili) i wyszly bardzo smaczne����

    OdpowiedzUsuń
  26. Tez zrobiłam bez wanilii i maja pyszny mleczno kokosowy smak. Zastanawiam.się jak by tu zmienić trochę skład żeby zrobić takie czekoladowe owsiane ciasteczka które znam z dzieciństwa. Te się tylko gotowała no i była tam niestety margaryna. Super blog wracam.tu co chwila ��

    OdpowiedzUsuń
  27. I znalazłam, z kakao, migdałami, słodzone daktylami z olejem kokosowym. Tylko jakie jest Pani zdanie ma temat tego oleju?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raz na jakiś czas ok, do wypieków właśnie dobrze się sprawdza.

      Oczywiście nie ma żadnych cudownych właściwości, o których można czytać w internetach ;)

      Usuń
  28. Super, dziekuje za odpowiedz. Nie dość ze mi smakują to i dzieci podjadają a to zdrowsze niż słodycze ��

    OdpowiedzUsuń
  29. A czy można tu dać kokos, ktory został po zrobieniu mleka kokosowego? Nigdy nie wim co z nim zrobić i przewaznie ląduje w koszu 😩, bo siedzi w lodówce tydzień. A moze ma Pani przepis na jakie ciasteczka z takiego kokosu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurcze, nie wiem, trzeba by spróbować jak to smakowo wtedy wyjdzie. Czy ten smak kokosowy nadal będzie wyczuwalny :)

      Usuń
  30. Można je obtoczyć we wiórkach kokosowych zamiast je piec ?

    OdpowiedzUsuń