Kto lubi delikatny kokosowy smak powinien od razu przygotować te ciasteczka z podwójnej ilości składników. Z zewnątrz chrupiące, w środku mięciutkie. Idealne na weekendową słodką przekąskę :)
Inspiracja pochodzi z bloga Feed me better, u mnie z małymi modyfikacjami :)
Składniki na 15 małych ciasteczek:
- Płatki owsiane - 7 łyżek
- Wiórki kokosowe - 3 - 4 łyżki
- Mleko (może być dowolne roślinne lub krowie) - szklanka
- Woda - 2 łyżki
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 2 - 3 łyżki
- Ziarna z jednej laski wanilii (może być też ekstrakt waniliowy)
- Proszek do pieczenia - łyżeczka
Sposób przygotowania:
- Połącz mleko z wodą i zagotuj. Do gotującego się płynu wrzuć ziarna z laski wanilii (oraz rozpołowioną laskę, która została po wydłubaniu ziarenek), płatki owsiane, wiórki i ksylitol.
- Całość gotuj aż masa mocno zgęstnieje. Od czasu do czasu mieszaj żeby się nie przypaliło.
- Ugotowane składniki odstaw pod przykryciem do ostygnięcia (składniki powinny wchłonąć płyn na tyle, aby dało się formować ciasteczka rękoma).
- Po tym czasie dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.
- Masę nabieraj łyżką lub formuj w placach tworząc małe ciasteczka.
- Rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temp. 160 stopni C przez ok. 20 minut (powinny się mocno zrumienić).
Wartość odżywcza jednego ciasteczka:
- Energia: 42 kcal
- Białko: 1,15 g
- Tłuszcz: 1,64 g
- Węglowodany: 5,7 g
- Błonnik pokarmowy: 0,65 g
Owsiane kokosanki są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: wapnia, magnezu, cynku;
- Witamin:E, kwasu foliowego, B1, B2, B12;
Bardzo ciekawy pomysł na zdrowsze kokosanki :)
OdpowiedzUsuńgenialny pomysł! jest w nich to co kocham - owies i kokos, po prostu nic dodać, nic ująć! :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie planuję zrobić koksanki i podzielić się przepisem, ale zupełnie innym!
OdpowiedzUsuńW wersji z płatkami owsianymi też będę musiaĺa spróbować, wyglądają pysznie!
Gdyby nie moja okropna tendencja do zjadania wszystkiego, co pyszne od razu, to pewnie bym zrobiła :-) Chyba, że zmniejszę proporcje i zrobię 4-5, tyle można zjeść :P
OdpowiedzUsuńCzym można zastąpić ksylitol?
OdpowiedzUsuńMożna użyć miodu (ale to już po ostudzeniu razem z proszkiem do pieczenia).
UsuńDziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam :)
Usuńa ile tego miodu dodać?
Usuń2 łyżki, a przed formowaniem ciasteczek próbujemy masę i w razie co jeszcze delikatnie dosładzamy.
UsuńŚwietne te ciasteczka, są proste i właśnie czasem w takiej prostocie tkwi prawdziwy smak i radość z gotowania :) tylko zastanawiam się w zasadzie po co w tych ciasteczkach użyłaś proszku do pieczenia? Wydaje mi się, że bez proszku wyszłyby takie same?
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc użyłam bo był w przepisie, do którego podałam link. Nie próbowałam robić bez - następnym razem na pewno spróbuję :)
UsuńTrafiłam dzisiaj na Twojego bloga przez przypadek i już go uwielbiam :) swietne przepisy. Zabieram sie do pieczenia ;)
OdpowiedzUsuńJa też przed chwilą tu trafiłam. Podoba mi się. Od dwu tygodni oczyszczam organizm postem daniela a po świętach zamierzam przejść na zdrowe żywienie. Będę korzystać z Twoich mądrości i doświadczenia. Mam jednak problem ze świętami, bo przyjadą dzieci i wnuki. Dla nich tradycyjnie ale co ja mam sobie przygotować, może coś mi zaproponujesz, A co ty szykujesz na święta? Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńNa święta będę u rodziców, dziadków i cioć więc muszę zdać się na ich kuchnie :)
UsuńUważam, że nawet na diecie odchudzającej nie należy sobie wszystkiego odmawiać bo to nie o to chodzi. Święta to czas gdzie można pozwolić sobie na coś mniej dietetycznego czy niezdrowego, ale z umiarem. Jeśli zachowamy umiar (małe porcji, wybory nakierowane na lżejszą żywność, np. sałatki zamiast ciasta) i nie będziemy się objadać do upadłego to na pewno nie przeszkodzi to z zdrowym odżywianiu na co dzień :) Poza tym niektóre przepisy można odchudzić dla wszystkich :)
One muszą być pyszne! Zrobię na weekend:)
OdpowiedzUsuńMam pytanie odnośnie ksylitolu. Czy Pani jako dietetyk może mi napisać, czy używanie tego zamiennika cukru jest całkowicie bezpieczne i polecane dla osób, które całkowicie qyklyczyly ze swojej diety cukier? Chciałabym od czasu do czasu aby moje dietetyczne desery, czy wypieki były słodkie, jednak nie chciałabym korzystać z białego cukru. Znalazłam jednak opinię, ze osoby które nie miały wcześniej styczności z ksylitolem, powinny używać go początkowo niezwykle ostrożnie.
OdpowiedzUsuńTak, ksylitol jest bezpieczny, aczkolwiek w większych ilościach może powodować wzdęcia i biegunki. Z tego też powodu powinien być wprowadzany ostrożnie przez osoby, które wcześniej go nie jadły. W przeciwnym razie może się to skończyć problemami jelitowymi.
UsuńPozdrawiam!
Czy można zastąpić ksylitol stawią, bo akurat tę mam w domu? Jeżeli tak to w jakich proporcjach i czy zmieni się kaloryczność (po usunięciu proszku do pieczenia). Super blog 😊
OdpowiedzUsuńMożna, ale trudno mi powiedzieć w jakiej ilości. Trzeba próbować ;) Jeśli użyjesz stewii kaloryczność się nieco zmniejszy ;)
UsuńBardzo lubię kokosanki.
OdpowiedzUsuńPyszne sa. Dzięki za przepis:)
OdpowiedzUsuńJa zrobilam z płatków orkiszowych i dodalam ziaren siemia lnianego bo przyspiesza trawienie.
Pyszne
Super blog, idealny dla mnie, napewno bede tu czesto wagladac a kokosanki dzis beda na deser:-)
OdpowiedzUsuńJeżeli nie ma się ziaren z laski wanilii, to ile dodać aromatu waniliowego?
OdpowiedzUsuńAromatu raczej bym nie dodawała, lepszy będzie ekstrakt w ilości 0,5 - 1 łyżeczki ;)
UsuńWłaśnie wyciągnęłam swoje z piekarnika i są bardzo miękkie. Czy tak ma być? muszą wystygnac i wtedy będą twardsze?
OdpowiedzUsuńA może za krótko je gotowałam ? Zrobiłam mniej ale większe i wsumie tez mi nie urosły . Sa wogole do zjedzenia? Opiekly się zewnątrz a w środku mokre.
OdpowiedzUsuń"Miękkość" ciasteczek zależy od tego na ile gęsta była masa po ugotowaniu i ostudzeniu pod przykryciem. Masa powinna być naprawdę gęsta, tak żeby dało się formować ciasteczka rękoma.
UsuńOgólnie ciasteczka z wierzchu są twardsze, a w środku miękkie.
Witam,
OdpowiedzUsuńmam pytanie, czy zamiast ksylitolu mogę użyć syrop klonowy?
Pozdrawiam
Wanda z Down Under
Tak :)
UsuńIle dodać miodu zamiast tego cukru?
OdpowiedzUsuń2 łyżki, a przed formowaniem ciasteczek próbujemy masę i w razie co jeszcze delikatnie dosładzamy.
UsuńA czy zamiast płatków owsianych można dać jaglane lub gryczane?
OdpowiedzUsuńMożna, przy czym na pewno zmieni się nieco smak i proporcje składników - trzeba by kombinować z ilością ;)
UsuńWitam!
OdpowiedzUsuńDzisiaj podjęłam się przetestowania Pani przepisu. Niestety ciastka nie wyszły. Dodam, że robiłam wszystko zgodnie z zaleceniami. Dałam miód (po przestudzeniu masy)zamiast ksylitolu. Ale nie poddałam się! Zrobiłam je drugi raz (także dziś). Pisała Pani, że ważna jest konsystencja stygnącej masy. U mnie wyszła bardzo gęsta. Myślę, że problem stanowi miód, bowiem rozrzedza. Tak było u mnie. Postanowiłam ratować sytuację i dodałam jaszcze ok. 6 łyżek płatków owsianych. Liczyłam, że pochłoną one nadmiar masy. Niestety tak się nie stało. Ciastka wyszły tak jak poprzednio. Proszę o przetestowanie przepisu z użyciem miodu i ewentualne modyfikacje. Mam taką straszna ochotę na te kokosanki;)))
Witam,
UsuńMiód z mlekiem chyba się nie lubią (tak samo nie wychodzi budyń z dodatkiem miodu) :)
Myślę, że jednak trzeba dodać stały zamiennik cukru, np. ksylitol.
Dziękuję za odpowiedź. Następnym razem spróbuję z cukrem trzcinowym, bo ksylitolu nie posiadam. A może mus z nawodnionych (lub nie) daktyli?
UsuńZmiksowane daktyle mogą się tutaj sprawdzić ;)
UsuńCzy jeśli zrobię podwójną porcję dla całej rodziny to wyjdą mi ciasteczka tak samo?
OdpowiedzUsuńOczywiście :)
UsuńProsze o informacje ile mleka?
OdpowiedzUsuńTak jak w przepisie - szklanka ;)
UsuńZ tymi kokosankami podobnie jest jak z Twoim ciastem bananowo-czekoladowym z czerwonej fasoli, nabierają lepszego smaku, jak się przez noc przegryzą. Smaczne i mięciutkie. Dzięki za przepisy:)
OdpowiedzUsuńNie mam pojecia dlaczego, ale kompletnie mi nie wyszły, trzymałam je w piekarniku godzinę, zwiekszyłam pojakimś czasie temperature i zmieniły tylko odrobinę swoją konsystencję. Ale i tak zjedzone :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że może być to wynik użycia innych płatków owsianych (w sensie producenta), Ostatnio kupiłam Płatki z piątnicy i zupełnie inaczej chłoną płyny.
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńDzis zrobiłam ale ksylitol zastapilam slodzikiem ze stewi i jednym cukrem wanilinowym(nie mialam wanili) i wyszly bardzo smaczne����
Tez zrobiłam bez wanilii i maja pyszny mleczno kokosowy smak. Zastanawiam.się jak by tu zmienić trochę skład żeby zrobić takie czekoladowe owsiane ciasteczka które znam z dzieciństwa. Te się tylko gotowała no i była tam niestety margaryna. Super blog wracam.tu co chwila ��
OdpowiedzUsuńI znalazłam, z kakao, migdałami, słodzone daktylami z olejem kokosowym. Tylko jakie jest Pani zdanie ma temat tego oleju?
OdpowiedzUsuńRaz na jakiś czas ok, do wypieków właśnie dobrze się sprawdza.
UsuńOczywiście nie ma żadnych cudownych właściwości, o których można czytać w internetach ;)
Super, dziekuje za odpowiedz. Nie dość ze mi smakują to i dzieci podjadają a to zdrowsze niż słodycze ��
OdpowiedzUsuńA czy można tu dać kokos, ktory został po zrobieniu mleka kokosowego? Nigdy nie wim co z nim zrobić i przewaznie ląduje w koszu 😩, bo siedzi w lodówce tydzień. A moze ma Pani przepis na jakie ciasteczka z takiego kokosu.
OdpowiedzUsuńKurcze, nie wiem, trzeba by spróbować jak to smakowo wtedy wyjdzie. Czy ten smak kokosowy nadal będzie wyczuwalny :)
UsuńMożna je obtoczyć we wiórkach kokosowych zamiast je piec ?
OdpowiedzUsuń