Paulina Styś-Nowak dnia 2012/10/09

Fit pancakes

Składniki na 4 porcje:


Skłaniki na pancakes:
  • Mąka pszenna razowa - pół szklanki
  • Mąka pszenna jasna - szklanka
  • Mleko 2% - szklanka
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki
  • Jajo - sztuka
  • Cukier - 3 łyżeczki
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Sól - szczypta



Mus jabłkowy:
  • Jabłka - 3 sztuki
  • Cynamon - łyżeczka
  • Miód - łyżeczka

Przepis na pancakes:


  • Wszystkie składniki na ciasto razem miksujemy - ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
  • Na suchą, mocno nagrzaną patelnie wylewamy porcje ciasta - smażymy z jednej strony - gdy zaczną pojawiać się bąbelki przewracamy na drugą stronę.
  • Przygotowujemy mus: z jabłek usuwamy skórkę i gniazda nasienne, następnie kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy z cynamonem i miodem.


Wartość odżywcza jednego pancakes z musem jabłkowym*:

  • Energia: 330 kcal
  • Białko: 9,8 g
  • Tłuszcz: 11,7 g
  • Węglowodany: 53 g
  • Błonnik pokarmowy: 7,3 g
  • Cholesterol: 59 mg

*Zapewniam Was, że jednym pancakes można się porządnie najeść ;)

Pancakes z musem jabłkowym jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku, wapnia;
  • Witamin: E, C, B1, B2, B6, B12, PP, kwasu foliowego;

Sprawdź inne przepisy śniadaniowe:

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

19 komentarzy:

  1. Zdrowe przepisy - to lubię :) A takie placuszki smakują wspaniale o każdej porze dnia...

    OdpowiedzUsuń
  2. Twój blog jest dla mnie inspiracją, obserwuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Następnym razem spróbuję z mąki razowej, do tej pory robiłam oczywiście z białej. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne , pożywne , zdrowe , uwielbiam takie <3

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy takie placuszki można robić z mąki pełnoziarnistej? Czy taka mąka jest też zdrowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, aczkolwiek mąka pełnoziarnista jest nieco bardziej oczyszczona niż mąka graham lub razowa.

      Usuń
  6. Ja zamiast szklanki graham daję pół gryczanej i pół zwykłej pszennej.tak tolerują dzieci ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. https://instagram.com/p/0w4kMyhPSV/?taken-by=sensualwhisper
    Wyszły przepyszne!!!! <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy może Pani podać wartość odżywczą jednego pancake, lecz bez musu? :)
    A drugie pytanie - czy ogólnie wartość odżywcza, kalorie itp. produktów zmieniają się po usmażeniu czy ugotowaniu? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wartość bez musu nie będzie jakoś szalenie niższa, myślę, że ok. 280 kcal ;)

      Tak, wartość energetyczna zmienia się głównie po smażeniu/duszeniu/pieczeniu z dodatkiem tłuszczu. W czasie takiej obróbki potrawa wchłania tłuszczu i dosyć mocno wzrasta jej kaloryczność. Dlatego też trzeba uważać na ilość dodawanego tłuszczu do smażenia.

      Podczas gotowania wartość kaloryczna zmienia się nieznacznie.

      Gotowanie i smażenie wpływa też na starty witamin (szczególnie wrażliwa jest witamina C).

      Pozdrawiam,
      Paulina

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo za odpowiedź, również pozdrawiam :)

      Usuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzień dobry!
    Czy można zastąpić cukier innym składnikiem? przykładowo miodem?
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  11. zrobiłam, są świetne! nawet nasza córcia niejadka zjadła i do tego jeszcze przemyciłam jej na placuszkach serek Bieluch (posmarowałam placka i dopiero na wierzch pyszny mus). Mniam! Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  12. Są bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy te pancakes nadają się dla 8,5 miesięcznego niemowlęcia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ja podawałam synkowi. Tylko nie dodaję teraz w ogóle soli i cukru, a zamiast tego ostatniego używam całego zmiksowanego banana. A mąkę razową zamieniam na jasną żeby były nieco lżejsze i bardziej puchate (graham zostaje) ;)

      Usuń