Składniki na 4 porcje:
Skłaniki na pancakes:
- Mąka pszenna razowa - pół szklanki
- Mąka pszenna jasna - szklanka
- Mleko 2% - szklanka
- Olej rzepakowy - 3 łyżki
- Jajo - sztuka
- Cukier - 3 łyżeczki
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- Sól - szczypta
Mus jabłkowy:
- Jabłka - 3 sztuki
- Cynamon - łyżeczka
- Miód - łyżeczka
Przepis na pancakes:
- Wszystkie składniki na ciasto razem miksujemy - ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Na suchą, mocno nagrzaną patelnie wylewamy porcje ciasta - smażymy z jednej strony - gdy zaczną pojawiać się bąbelki przewracamy na drugą stronę.
- Przygotowujemy mus: z jabłek usuwamy skórkę i gniazda nasienne, następnie kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy z cynamonem i miodem.
Wartość odżywcza jednego pancakes z musem jabłkowym*:
- Energia: 330 kcal
- Białko: 9,8 g
- Tłuszcz: 11,7 g
- Węglowodany: 53 g
- Błonnik pokarmowy: 7,3 g
- Cholesterol: 59 mg
*Zapewniam Was, że jednym pancakes można się porządnie najeść ;)
Pancakes z musem jabłkowym jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku, wapnia;
- Witamin: E, C, B1, B2, B6, B12, PP, kwasu foliowego;
Zdrowe przepisy - to lubię :) A takie placuszki smakują wspaniale o każdej porze dnia...
OdpowiedzUsuńTwój blog jest dla mnie inspiracją, obserwuję! :)
OdpowiedzUsuńNastępnym razem spróbuję z mąki razowej, do tej pory robiłam oczywiście z białej. ;)
OdpowiedzUsuńpyszne , pożywne , zdrowe , uwielbiam takie <3
OdpowiedzUsuńA czy takie placuszki można robić z mąki pełnoziarnistej? Czy taka mąka jest też zdrowa?
OdpowiedzUsuńMożna, aczkolwiek mąka pełnoziarnista jest nieco bardziej oczyszczona niż mąka graham lub razowa.
UsuńJa zamiast szklanki graham daję pół gryczanej i pół zwykłej pszennej.tak tolerują dzieci ;)
OdpowiedzUsuńhttps://instagram.com/p/0w4kMyhPSV/?taken-by=sensualwhisper
OdpowiedzUsuńWyszły przepyszne!!!! <3
Czy może Pani podać wartość odżywczą jednego pancake, lecz bez musu? :)
OdpowiedzUsuńA drugie pytanie - czy ogólnie wartość odżywcza, kalorie itp. produktów zmieniają się po usmażeniu czy ugotowaniu? :)
Wartość bez musu nie będzie jakoś szalenie niższa, myślę, że ok. 280 kcal ;)
UsuńTak, wartość energetyczna zmienia się głównie po smażeniu/duszeniu/pieczeniu z dodatkiem tłuszczu. W czasie takiej obróbki potrawa wchłania tłuszczu i dosyć mocno wzrasta jej kaloryczność. Dlatego też trzeba uważać na ilość dodawanego tłuszczu do smażenia.
Podczas gotowania wartość kaloryczna zmienia się nieznacznie.
Gotowanie i smażenie wpływa też na starty witamin (szczególnie wrażliwa jest witamina C).
Pozdrawiam,
Paulina
Dziękuję bardzo za odpowiedź, również pozdrawiam :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńDzień dobry!
OdpowiedzUsuńCzy można zastąpić cukier innym składnikiem? przykładowo miodem?
Kasia
Można ;)
Usuńzrobiłam, są świetne! nawet nasza córcia niejadka zjadła i do tego jeszcze przemyciłam jej na placuszkach serek Bieluch (posmarowałam placka i dopiero na wierzch pyszny mus). Mniam! Dziękuję!
OdpowiedzUsuńSą bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńCzy te pancakes nadają się dla 8,5 miesięcznego niemowlęcia?
OdpowiedzUsuńTak, ja podawałam synkowi. Tylko nie dodaję teraz w ogóle soli i cukru, a zamiast tego ostatniego używam całego zmiksowanego banana. A mąkę razową zamieniam na jasną żeby były nieco lżejsze i bardziej puchate (graham zostaje) ;)
UsuńDziękuję bardzo! :)
Usuń