Bardzo zdrowe ciasteczka, którymi mogą zajadać się również osoby chorujące na celiakię. Można przygotować je także z mąki pszennej (graham czy razowej) - postanowiłam jednak spróbować czy uda się stworzyć bezglutenową wersję kruchych ciasteczek. Świetnie na tę próbę nadała się mąka gryczana, którą zostałam obdarowana przez internetowy sklep biozdrowie24. Koniecznie spróbujcie bo są naprawdę pyszne :)
Składniki na 15 sztuk:
- Mąka gryczana - szklanka
- Migdały (zmielone lub zmiksowane w blenderze) - 10 łyżek
- Kakao gorzkie - łyżka
- Miód - 4 łyżki
- Białko jaja - sztuka
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj mąkę ze zmielonymi migdałami i kakao, dodaj miód i białko jaja - ciasto wyrób na zwartą, aczkolwiek lekko klejącą się do rąk masę.
- Gotowe ciasto wstaw do lodówki na godzinę.
- Po tym czasie z ciasta odrywaj małe kawałki, formuj z nich kulki i rozgniataj ręką na okrągłe ciasteczka.
- Ciasteczka rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - piecz w temp. 150 st. C przez ok. 15 minut (obróć na drugą stronę w połowie pieczenia).
Ciasteczka tuż po upieczeniu są dosyć twarde (ale i tak mają tendencję do szybkiego znikania) - z czasem miękną i na drugi dzień są doskonałe :)
Wartość odżywcza jednego ciasteczka kakaowego:
- Energia: 91 kcal
- Białko: 2,5 g
- Tłuszcz: 3,7 g
- Węglowodany: 11,7 g
- Błonnik pokarmowy: 2 g
- Cholesterol: 0 mg
Bezglutenowe ciasteczka kakaowe są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, kwasu foliowego, B1, B2;
świetne:)
OdpowiedzUsuńO mamo, samo zdrowie! Musiały być pyszne :)
OdpowiedzUsuńświetne ciacha! nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe :) lubię takie z dodatkiem orzechów czy też migdałów :) schrupałabym! :D
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, na pewno w smaku są idealne! Zrobię z dodatkiem cynamonu :)
OdpowiedzUsuńNarobiła mi Pani smaka na te ciasteczka a na diecie jestem :D hehe
OdpowiedzUsuńwww.neciaaa1991.blogspot.com
Rozumiem, że jeśli zamiast mąki gryczanej dodam graham lub razową to wtedy nie będą kruche? :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKruche będą :)
UsuńNie będą tylko bezglutenowe
Pozdrawiam!
Czy jak zamiast mąki gryczanej dodam pszenną to coś sie stanie ?
UsuńPodoba mi się ten pomysł :) A czym mogę zastąpić migdały? A przynajmniej połowę porcji?
OdpowiedzUsuńMoże innymi orzechami? Np. nerkowca, laskowymi czy włoskimi.
UsuńHej,
OdpowiedzUsuńPrzepis wygląda świetnie, niemniej, mam pytanie - jak ciasteczka mają się do redukcji tkanki tłuszczowej? Mowa o osobie z 25kilową nadwagą. Czy jeśli zastąpi się mąkę gryczaną mąką żytnią i wliczy się je w bilans kaloryczny i dzienną dawkę węglowodanów/białka/tłuszczy, to nie zaszkodzą? :)
Poza tym, co pani (nie wiem jak się zwracać ;)) myśli o stosowaniu ksylitolu zamiast miodu?
Jeśli ciasteczka będą wliczone w dzienny bilans to nie zaszkodzą ;)
UsuńJak najbardziej można zamienić miód na ksylitol.
Właśnie ciasto siedzi w lodówce tylko sama zrobiłam mąkę gryczaną- zmieliłam kaszę i sama nie wiem czy coś z tego wyjdzie:)...
OdpowiedzUsuńW takim razie trzymam kciuki i czekam an info ;) Bo teraz też sama mielę kaszę gryczaną na mąkę.
UsuńZrobiłam te ciasteczka, wyszły dobre lecz z dodatkiem dżemu lub jakiejkolwiek konfitury są o wiele lepsze. ;)
OdpowiedzUsuńNie wiem czy cos żle zrobiłam, ale były aż za kruche, ledwo je upiekłam a gotowe się strasznie sypały :/ Ale smaczne :D
OdpowiedzUsuńKażda mąka inaczej się zachowuje. Następnym razem najwyżej dodaj niewielką ilość wody lub mleka żeby ciasto lepiej się łączyło :)
Usuńczy mąka orkiszowa będzie też ok?
OdpowiedzUsuńTak, powinna być ok (najlepiej pełnoziarnista) :)
UsuńWitam. Ciasteczka przepyszne :). Jestem wielbicielką słodyczy i chciałam wiedzieć ile maksymalnie mogłabym zjeść tych ciastek na dzień,żeby nie przesadzić?
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakują :) Ilość zależy od tego ile potrzebujesz mniej więcej kalorii oraz czy się odchudzasz ;)
UsuńGeneralnie do 3 - 4 sztuk na dzień jako przekąska będzie ok. Reszta słodkości niech pochodzi ze świeżych owoców.