Kruche ciasteczka kakaowe (bez glutenu i bez masła) | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2014/02/13

Kruche ciasteczka kakaowe (bez glutenu i bez masła)

Bezglutenowe ciastka

Bardzo zdrowe ciasteczka, którymi mogą zajadać się również osoby chorujące na celiakię. Można przygotować je także z mąki pszennej (graham czy razowej) - postanowiłam jednak spróbować czy uda się stworzyć bezglutenową wersję kruchych ciasteczek. Świetnie na tę próbę nadała się mąka gryczana, którą zostałam obdarowana przez internetowy sklep biozdrowie24. Koniecznie spróbujcie bo są naprawdę pyszne :) 


Składniki na 15 sztuk:

  • Mąka gryczana - szklanka
  • Migdały (zmielone lub zmiksowane w blenderze) - 10 łyżek
  • Kakao gorzkie - łyżka
  • Miód - 4 łyżki
  • Białko jaja - sztuka

 

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj mąkę ze zmielonymi migdałami i kakao, dodaj miód i białko jaja - ciasto wyrób na zwartą, aczkolwiek lekko klejącą się do rąk masę.
  • Gotowe ciasto wstaw do lodówki na godzinę.
  • Po tym czasie z ciasta odrywaj małe kawałki, formuj z nich kulki i rozgniataj ręką na okrągłe ciasteczka. 
  • Ciasteczka rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - piecz w temp. 150 st. C przez ok. 15 minut (obróć na drugą stronę w połowie pieczenia).

Ciasteczka tuż po upieczeniu są dosyć twarde (ale i tak mają tendencję do szybkiego znikania) - z czasem miękną i na drugi dzień są doskonałe :)

 

 

Wartość odżywcza jednego ciasteczka kakaowego:

  • Energia: 91 kcal
  • Białko: 2,5 g
  • Tłuszcz: 3,7 g
  • Węglowodany: 11,7 g
  • Błonnik pokarmowy: 2 g
  • Cholesterol: 0 mg


Bezglutenowe ciasteczka kakaowe są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, kwasu foliowego, B1, B2;
Dietetyczne ciasteczka

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

18 komentarzy:

  1. O mamo, samo zdrowie! Musiały być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne ciacha! nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe :) lubię takie z dodatkiem orzechów czy też migdałów :) schrupałabym! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł, na pewno w smaku są idealne! Zrobię z dodatkiem cynamonu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Narobiła mi Pani smaka na te ciasteczka a na diecie jestem :D hehe
    www.neciaaa1991.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Rozumiem, że jeśli zamiast mąki gryczanej dodam graham lub razową to wtedy nie będą kruche? :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kruche będą :)
      Nie będą tylko bezglutenowe

      Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Podoba mi się ten pomysł :) A czym mogę zastąpić migdały? A przynajmniej połowę porcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może innymi orzechami? Np. nerkowca, laskowymi czy włoskimi.

      Usuń
  7. Hej,
    Przepis wygląda świetnie, niemniej, mam pytanie - jak ciasteczka mają się do redukcji tkanki tłuszczowej? Mowa o osobie z 25kilową nadwagą. Czy jeśli zastąpi się mąkę gryczaną mąką żytnią i wliczy się je w bilans kaloryczny i dzienną dawkę węglowodanów/białka/tłuszczy, to nie zaszkodzą? :)
    Poza tym, co pani (nie wiem jak się zwracać ;)) myśli o stosowaniu ksylitolu zamiast miodu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli ciasteczka będą wliczone w dzienny bilans to nie zaszkodzą ;)

      Jak najbardziej można zamienić miód na ksylitol.

      Usuń
  8. Właśnie ciasto siedzi w lodówce tylko sama zrobiłam mąkę gryczaną- zmieliłam kaszę i sama nie wiem czy coś z tego wyjdzie:)...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie trzymam kciuki i czekam an info ;) Bo teraz też sama mielę kaszę gryczaną na mąkę.

      Usuń
  9. Zrobiłam te ciasteczka, wyszły dobre lecz z dodatkiem dżemu lub jakiejkolwiek konfitury są o wiele lepsze. ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie wiem czy cos żle zrobiłam, ale były aż za kruche, ledwo je upiekłam a gotowe się strasznie sypały :/ Ale smaczne :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każda mąka inaczej się zachowuje. Następnym razem najwyżej dodaj niewielką ilość wody lub mleka żeby ciasto lepiej się łączyło :)

      Usuń
  11. czy mąka orkiszowa będzie też ok?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, powinna być ok (najlepiej pełnoziarnista) :)

      Usuń