Paulina Styś-Nowak dnia 2017/09/28

Migdałowe ciasteczka z czekoladą

Super ciacha, coś w stylu piegusków. Do kawki na jesienne popołudnie jak znalazł :)



Składniki na 20 sztuk:

  • Mąka gryczana - 1 1/3 szklanki
  • Migdały zmielone na mąkę - 1 szklanka
  • Miód - 4 łyżki
  • Jajko
  • Dojrzały banan
  • Gorzka czekolada - pół tabliczki (50g)


Sposób przygotowania:

  • Banan zmiksuj. Czekoladę posiekaj.
  • Wymieszaj wszystkie składniki.
  • Formuj ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem o pieczenia.
  • Ciasteczka możesz oprószyć dla ozdoby słupkami lub płatkami migdałów.
  • Piecz w temp. 160 stopni C przez ok. 30 minut.


Wartość odżywcza jednego ciasteczka migdałowego z czekoladą:

  • Energia: 49 kcal
  • Białko: 2 g
  • Tłuszcz: 2 g
  • Węglowodany: 10 g
  • Błonnik pokarmowy: 0,7 g


Ciasteczka migdałowe z czekoladą są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, B1, B2, PP;

Dietetyk Paulina Styś-Nowak

Mama. Dietetetyk. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.

O mnie

14 komentarzy:

  1. Jakiej innej mąki można użyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podejrzewam, że wyjdą z każdej, tylko będą miały inny posmak, gryczana ma specyficzny smak :)

      Usuń
    2. To prawda - specyficzny, ale w tych ciasteczkach jest rewelacyjna. Zastanawiałam się czy aby nie zamienić, bo rodzinka nie zechce... Jednak to byłby duuuży błąd. Te ciasteczka są wprost obłędne. :)

      Usuń
  2. Od jakiego wieku mozna podawac dziecku wypieki, do ktorych uzyto miod?

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy masło orzechowe jest lekkostrawne? Co sądzi Pani o moczeniu orzechów przed spożyciem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odpowiedziałam na to pytanie przy przepisie na masło orzechowe.

      Usuń
  4. Wyszły suuuper. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, czy ciastka z przepisu zaliczaja się jako przekazka np miedzy sniadaniem i obiadem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardziej jako weekendowa słodycz ;) Oczywiście raz na jakiś czas na tygodniu jaka przekąska też może być. Ale tak na co dzień stawiamy na świeże owoce.

      Usuń
  6. Nie miałam tyle mąki migdałowej więc obrałam o.włoskie i zmieliłam. Zapach jest nieziemski podczas pieczenia... A ciasteczka pyszne, tylko niektóre zrobiłam zbyt płaskie i trochę się spaliły

    OdpowiedzUsuń