Składniki na 20 sztuk:
- Mąka gryczana - 1 1/3 szklanki
- Migdały zmielone na mąkę - 1 szklanka
- Miód - 4 łyżki
- Jajko
- Dojrzały banan
- Gorzka czekolada - pół tabliczki (50g)
Sposób przygotowania:
- Banan zmiksuj. Czekoladę posiekaj.
- Wymieszaj wszystkie składniki.
- Formuj ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem o pieczenia.
- Ciasteczka możesz oprószyć dla ozdoby słupkami lub płatkami migdałów.
- Piecz w temp. 160 stopni C przez ok. 30 minut.
Wartość odżywcza jednego ciasteczka migdałowego z czekoladą:
- Energia: 49 kcal
- Białko: 2 g
- Tłuszcz: 2 g
- Węglowodany: 10 g
- Błonnik pokarmowy: 0,7 g
Ciasteczka migdałowe z czekoladą są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, B1, B2, PP;
Jakiej innej mąki można użyć?
OdpowiedzUsuńpodejrzewam, że wyjdą z każdej, tylko będą miały inny posmak, gryczana ma specyficzny smak :)
UsuńTo prawda - specyficzny, ale w tych ciasteczkach jest rewelacyjna. Zastanawiałam się czy aby nie zamienić, bo rodzinka nie zechce... Jednak to byłby duuuży błąd. Te ciasteczka są wprost obłędne. :)
UsuńWszystko się zgadza :)
UsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńOd jakiego wieku mozna podawac dziecku wypieki, do ktorych uzyto miod?
OdpowiedzUsuńod roku :)
UsuńCzy masło orzechowe jest lekkostrawne? Co sądzi Pani o moczeniu orzechów przed spożyciem?
OdpowiedzUsuńOdpowiedziałam na to pytanie przy przepisie na masło orzechowe.
UsuńWspaniały przepis .
OdpowiedzUsuńWyszły suuuper. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńWitam, czy ciastka z przepisu zaliczaja się jako przekazka np miedzy sniadaniem i obiadem?
OdpowiedzUsuńBardziej jako weekendowa słodycz ;) Oczywiście raz na jakiś czas na tygodniu jaka przekąska też może być. Ale tak na co dzień stawiamy na świeże owoce.
UsuńNie miałam tyle mąki migdałowej więc obrałam o.włoskie i zmieliłam. Zapach jest nieziemski podczas pieczenia... A ciasteczka pyszne, tylko niektóre zrobiłam zbyt płaskie i trochę się spaliły
OdpowiedzUsuń