Paulina Styś-Nowak dnia 2014/01/30

Ciastka owsiane


Ciasteczka znikają z prędkością światła - jedne z najlepszych jakie do tej pory poczyniłam. Polecam!


Składniki na 15 sztuk:

  • Płatki owsiane - 1 i 1/2 szklanki
  • Jajo - sztuka
  • Jogurt naturalny - 1/2 szklanki
  • Zmielone migdały - 3 łyżki
  • Nasiona słonecznika - 4 łyżki
  • Suszona żurawina - 8 łyżek

 

Sposób przygotowania ciastek owsianych:

  • Wymieszaj wszystkie składniki.
  • Uformuj małe ciasteczka i rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ciasteczka upiecz w temp. 180 stopni C przez ok. 20 - 25 minut.

Wartość odżywcza jednego ciasteczka:

  • Energia: 94 kcal
  • Białko: 3,3 g
  • Tłuszcz: 3,5 g
  • Węglowodany: 12 g
  • Błonnik pokarmowy: 1,7g
  • Cholesterol: 15 mg

Ciasteczka owsiane są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, kwasu foliowego, B1, B2, B6;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

88 komentarzy:

  1. Idealne jako przekąska nawet do szkoly <3

    OdpowiedzUsuń
  2. ciastka na jogurcie to ciekawy pomysł, muszę spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. I można jeszcze dorzucić prażone wiórki kokosowe:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczne :) Ja ostatnio zrobiłam bananowe ciacha owsiane z makiem i również były pyszne :) Świetnie nadają się do pracy na doładowanie energii :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam Twoje przepisy, ten właśnie zostaje przetestowany na jutrzejsze słodsze drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. te ciasteczka uwielbiam i często robię! najlepsze, chrupiące, i pełne zdrowia ! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. czy zamiast słonecznika można dać ziarna dyni?

    OdpowiedzUsuń
  8. omg...bosskie,tylko jak na jednym poprzestać ??

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasteczka wyszły świetne, idealna, zdrowa przekąska :) Szybko się rozchodzą!

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy mielone migdały można zastąpić siekanymi? (bo mam akurat kupione migdały siekane w taką małą kostkę) I czy żurawinę można pominąć albo zastąpić np rodzynkami czy suszonymi śliwkami?

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy mielone migdały można zastąpić siekanymi? (bo mam akurat kupione migdały siekane w taką małą kostkę) I czy żurawinę można pominąć albo zastąpić np rodzynkami czy suszonymi śliwkami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Migdały mogą być siekane - ja miałam w całości i je zmiksowałam blenderem na mniejsze kawałki, ale nie całkowicie na mąkę. Żurawinę też można zastąpić rodzynkami - wtedy nawet można dać ich troszkę mniej bo są słodsze.

      Pozdrawiam!

      Usuń
  12. Nie wiem jakim cudem, ale wyszło mi 20 dużych ciasteczek O.o

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O kurcze! Też jestem w szoku, może sypnęłaś czegoś więcej?

      Usuń
    2. *sypnąłeś ;) Proporcje te same, ale bez migdałów (nie chciało mi się schodzić do sklepu), więc dodałem pozostałych składników o jedną łyżkę więcej.

      Usuń
    3. ups, przepraszam ;)

      To nie wiem o co chodzi - mam nadzieję, że mi się nic nie pomieszało. A ciasteczka smakowały?

      Usuń
  13. nie miałam jogurtu więc dałam śmietanę 12 % a zamiast migdałów i słonecznika dorzuciłam zmiksowane włoskie orzechy i kilka daktyli :) cudoooOooo !

    OdpowiedzUsuń
  14. Można zamienić migdały na orzechy włoskie? ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy to ma być jogurt naturalny gęsty czy zwykły . Zaciekawiły mnie te ciasteczka . Nie chcę zepsuć

    OdpowiedzUsuń
  16. dziękuję za pomysl

    OdpowiedzUsuń
  17. SMACZNE I ZDROWE CIASTECZKA! SZYBKO SIĘ JE ROBI I PROSTE SKŁADNIKI
    POLECAM!!:)

    OdpowiedzUsuń
  18. I ten przepis również "pożyczam" - lubię słodycze ale powinnam jednak jeść zdrowe :)))

    OdpowiedzUsuń
  19. smaczne zdrowe ale niekoniecznie dietetyczne, 96 kalori to duzo jak jedna delicja ma 40.
    Ale ciasteczka mniam;-) nastepna porcja bedzie z orzechami zamiast migdalami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kwestia jak definiujemy słowo dietetycznie ;) Dla mnie dietetycznie oznacza zdrowe i pożywne, niekoniecznie niskokaloryczne. Najważniejsze, aby nie były to puste kalorie. Poza tym zjedzenie 2 - 3 takich ciasteczek na podwieczorek zupełnie wystarcza i nie czujemy głodu. A jak sięgniemy po delicję to zbytnio się tym nie najemy, a poziom cukru wzrośnie i gwałtownie spadnie - w efekcie znowu będziemy szukać wysokocukrowej przekąski ;)

      Usuń
  20. no tak masz racje kwestia definicji, dla mnie najlepiej zeby bylo 2 w jednym;-)
    Ale pochwale sie ze wczoraj pieklam porcje migdalowo orzechowa a braku jogurtu uzylam maslanki owocowej i dosypalam odrobine siemienia lnianego.

    OdpowiedzUsuń
  21. Pani Paulino, zastanawia mnie dlaczego Pani uważa, że tłuszcz jest szkodliwy? ... Ja uważam, że jest niezbędny; w odpowiedniej ilości. Czy jako składnik należy użyć do ciastek żurawiny bez cukru?
    Pozdrawiam, Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pewnością chodzi o zawartość tłuszczu szkodliwego w gotowych wypiekach, tj uwodornionego.

      Wiola

      Usuń
    2. Dokładnie tak, chodzi o tłuszcze trans.

      Usuń
  22. Przepyszne, tak jak napisałaś znikają z prędkością światła, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  23. mniam mniam uwielbiam taki zdrowe słodkości :3 zbliżają się święta i szykuje się za przygotowanie czegoś mało kalorycznego i zdrowego na święta, fajne porady jak upiec takie zdrowe ciastka świąteczne znalazłam - http://www.biomedical.pl/dieta/jak+zrobic+zdrowe+ciasteczka+swiateczne_983,6632/

    OdpowiedzUsuń
  24. superowe są!!!!do torebki na przekąskę idealne!
    dla mnie były mało słodkie i dodatkowo rozgniotłam banana,ale dałam mniej rodzynek(żurawiny akurat nie miałam)-może dlatego.
    a może by je tak polać roztopioną czekoladą? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasteczka faktycznie nie są super słodkie, kwestia przyzwyczajenia :)

      Jasne, można polać roztopioną gorzką czekoladą :)

      Usuń

  25. Dziś zrobiłam pierwszy raz te ciasteczka, dodałam dodatkowo rodzynki i suszone pokrojone morele, pierwszy gryz wydawały się mało słodkie ale już następne smakowały wyśmienicie. Dziękujemy za przepis i Pozdrawiamy jeszcze w starym roku :)

    OdpowiedzUsuń
  26. zrobiłam wczoraj wieczorem i wyszły suuper :) rodzina i chłopak byli zachwyceni ;) mam tylko wątpliwość co do pewnej kwestii - jeśli zrobiłabym więcej i chciała zachować na kolejne dni, to gdzie najlepiej je przechowywać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej w zamkniętym pojemniczku do tygodnia :)

      Usuń
  27. prze py szne i megaproste! będę często robic :) proponuje jednak nie kombinowac i trzymać się przepisu, bo ja dalam 4 łyżki żurawiny i 4 lyzki rodzynek zamiast 8 żurawiny i kęsy z zurawina smakuja zdecydowanie lepiej niż te z rodzynkami, zwlaszcza przypieczonymi

    OdpowiedzUsuń
  28. najlepsze!!!piękę je na okrągło z różnymi dodatkami-chyba nigdy mi sie nie znudzą.ostatnio nie miałam jajka to dałam banana :))
    jak przestałam jeśc cukier todla mnie są wystarczająco słodkie a jak mi się sypnie razem rodzynek zurawiny i moreli to są super słodkie :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Ciastka są smaczne, idealne dla mojego męża-łasucha, choć nie ma w nich cukru to żurawina sama w sobie idealnie zastępuje tu słodycz.
    Brawo dla pani Pauliny :)

    OdpowiedzUsuń
  30. czy można jogurt naturalny zastąpić kefirem? :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Czy te ciasteczka są bardzo twarde?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakoś bardzo nie, raczej tak standardowo :)

      Zawsze można je krócej piec - wtedy będą miękkie

      Usuń
  32. Platki uzylas gorskie czy blyskawiczne?

    OdpowiedzUsuń
  33. Witam,
    Te ciasteczka są naprawdę SUPER! Szybkie, łatwe, a co najważniejsze-zdrowsze od tych sklepowych :D Przed chwilą wyjęłam ostatnią partię z piekarnika (wyszło mi ok. 25 sztuk). Uwielbiam je za to, że mimo dodawania składników nie do końca zgodnie z przepisem, to one i tak wychodzą :D
    Coś mi się wydaje, że będę tu częśćiej zaglądać :)
    Pozdrawiam,
    Kasia.

    OdpowiedzUsuń
  34. znalazlam tego bloga dzis i cos wspanialego, zawsze myslalam ze slodkosci znacza kilogramy a po dzisiejszym koktajlu z mango i banana- az sie przeslodzilam (dodalam zamiast mleka 2 lyzki kefiru ale ogolnie nie jadlam nic slodkiego od tygodnia to pewnie dlatego). i tak skacze z przepisu na przepis i odkrywam coraz to ciekawsze cuda tylko tak pomyslalam ze brakuje troche jednej informacji- czasu przydatnosci :-/ bo jak to zrobic takie ciasteczka i jak czlowiek nie wie ile moga polezec to pewnie wszystkie zje zeby sie nie zmarnowaly haha oczywiscie to Pani blog i wiem ze pewnie co druga osoba cos sugeruje ale bylo by fajnie takie wiadomosci znalesc :-) tak czy siak ciasteczka napewno sprobuje (ale juz nie dzis bo bym pewnie je opedzlowala) i blog naprawde super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz ;)

      Problem w tym, że u mnie zwykle takie rzeczy znikają w ciągu 2 - 3 dni (staram się nie robić większych ilości) i nie ma nawet okazji poprzechowywać ;)

      Usuń
  35. Witam,mam pytanie. :) Czy jeśli chciałabym do ciasteczek dodać banana, to lepiej takiego pokrojonego w kostkę czy bananowa "papke"? Pozdrawiam. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdy doda Pani papkę z banana to wtedy można zrezygnować z jajka (banan sklei masę).

      Usuń
  36. Wczoraj zrobiłam w wersji oryginalnej... PYCHA!!! wyszło mi 16 ciasteczek :) Dzisiaj zaś kombinuję bo od dawna miałam smak na ciasteczka z fistaszkami, tak więc zamiast żurawiny i słonecznika dałam 12 łyżek fistaszków i 1 łyżkę masła orzechowego....siedzą w piekarniku, jestem ciekawa co z tego wyjdzie hehe :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Dziś wypróbowałam przepis z małą modyfikacją ;)zamiast migdałów dodałam pół banana ;) ciastka rewelacja ;p bardzo proste i pyszne ;) pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  38. jak to nie ma cukru??a w żurawinie suszonej to co jest?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, ciastka są osłodzone cukrem z żurawiny

      Usuń
  39. Pani Paulino
    ciasteczka robiłam są super polecam.
    Mam w domu osobę która nie może używać cukru a te ciasteczka są idealne
    Korzystam z Pani przepisów i polecam wszystkim
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  40. Chyba jestem jedyną osobą która zrobiła coś nie tak.Moje ciasteczka są mało spójne,a poza tym płatki owsiane twarde.Zrobiłam tak jak w przepisie i jestem zawiedziona.Nie są spieczone tak wiec nie wiem o co chodzi...Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm, nie mam pojęcia dlaczego, ale gdyby tak działo się następnym razem to trzeba dodać jeszcze jedno jajko lub więcej jogurtu.

      Usuń
    2. Bardzo dziękuje za podpowiedz ....robiłam juz kurczaka w panierce marchew jako przekąskę , było pyszne,a teraz jajka w pomidorach zobaczę jak smakują...Dziekuję...Pozdrawiam...:)

      Usuń
  41. Tym razem ciasteczka wyszły znakomite,ale zamiast jogurtu dałam maslankę,a jajko zamieniłam na banana.Polecam wszystkim bo brzusio się cieszy :))

    OdpowiedzUsuń
  42. Genialne są te ciastka, naprawdę się zakochałam! Będę robić dzisiaj drugi raz :)

    OdpowiedzUsuń
  43. Super, spróbuje jako alternatywe dla ciasteczek od Holle :)

    OdpowiedzUsuń
  44. Powiem tylko, że i ja i mąż uzaleznilismy się od nich.

    OdpowiedzUsuń
  45. Ciasteczka robię juź kolejny raz , na niedzielny deszczowy dzień GENIALNE !
    Dla córki do szkoły również super przekąska .Polecam :-)

    OdpowiedzUsuń
  46. A czy żurawina ze sklepu niby suszona, w której niestety jest cukier?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko znaleźć żurawinę suszoną bez cukru ;) A poza tym jest tak cierpka, że nie nadawałaby się.

      Usuń
  47. Miałam kiedyś okazję jeść. Kwaśna i krucha. Dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  48. Dla osób które nie są odzwyczajone od słodyczy te ciasteczka są bez smaku.

    OdpowiedzUsuń
  49. Czy można dodać trochę miodu?

    OdpowiedzUsuń
  50. przepyszne!!! długo szukałam ciastek owsianych bez cukru i miodu (bo dla mnie same bakalie są wystarczająco słodkie), mąki i bez tony migdałów :) te są idealne, przepis zapisuję i będę próbować inne z bloga.

    OdpowiedzUsuń
  51. Bardzo smaczne dla osób na diecie przynajmniej wiem co jem super dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń