Ciasteczka znikają z prędkością światła - jedne z najlepszych jakie do tej pory poczyniłam. Polecam!
Składniki na 15 sztuk:
- Płatki owsiane - 1 i 1/2 szklanki
- Jajo - sztuka
- Jogurt naturalny - 1/2 szklanki
- Zmielone migdały - 3 łyżki
- Nasiona słonecznika - 4 łyżki
- Suszona żurawina - 8 łyżek
Sposób przygotowania ciastek owsianych:
- Wymieszaj wszystkie składniki.
- Uformuj małe ciasteczka i rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasteczka upiecz w temp. 180 stopni C przez ok. 20 - 25 minut.
Wartość odżywcza jednego ciasteczka:
- Energia: 94 kcal
- Białko: 3,3 g
- Tłuszcz: 3,5 g
- Węglowodany: 12 g
- Błonnik pokarmowy: 1,7g
- Cholesterol: 15 mg
Ciasteczka owsiane są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, kwasu foliowego, B1, B2, B6;
to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńIdealne jako przekąska nawet do szkoly <3
OdpowiedzUsuńZgadzam się w 100% :)
Usuńciastka na jogurcie to ciekawy pomysł, muszę spróbować! :)
OdpowiedzUsuńI można jeszcze dorzucić prażone wiórki kokosowe:)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej :)
Usuńdobre chrupanie :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne :) Ja ostatnio zrobiłam bananowe ciacha owsiane z makiem i również były pyszne :) Świetnie nadają się do pracy na doładowanie energii :)
OdpowiedzUsuńmożna przepis :-)
UsuńUwielbiam Twoje przepisy, ten właśnie zostaje przetestowany na jutrzejsze słodsze drugie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńte ciasteczka uwielbiam i często robię! najlepsze, chrupiące, i pełne zdrowia ! :)
OdpowiedzUsuńczy zamiast słonecznika można dać ziarna dyni?
OdpowiedzUsuńMożna, można :)
Usuńomg...bosskie,tylko jak na jednym poprzestać ??
OdpowiedzUsuńTrzeba podzielić się z innymi ;)
UsuńCiasteczka wyszły świetne, idealna, zdrowa przekąska :) Szybko się rozchodzą!
OdpowiedzUsuńCzy mielone migdały można zastąpić siekanymi? (bo mam akurat kupione migdały siekane w taką małą kostkę) I czy żurawinę można pominąć albo zastąpić np rodzynkami czy suszonymi śliwkami?
OdpowiedzUsuńCzy mielone migdały można zastąpić siekanymi? (bo mam akurat kupione migdały siekane w taką małą kostkę) I czy żurawinę można pominąć albo zastąpić np rodzynkami czy suszonymi śliwkami?
OdpowiedzUsuńMigdały mogą być siekane - ja miałam w całości i je zmiksowałam blenderem na mniejsze kawałki, ale nie całkowicie na mąkę. Żurawinę też można zastąpić rodzynkami - wtedy nawet można dać ich troszkę mniej bo są słodsze.
UsuńPozdrawiam!
Nie wiem jakim cudem, ale wyszło mi 20 dużych ciasteczek O.o
OdpowiedzUsuńO kurcze! Też jestem w szoku, może sypnęłaś czegoś więcej?
Usuń*sypnąłeś ;) Proporcje te same, ale bez migdałów (nie chciało mi się schodzić do sklepu), więc dodałem pozostałych składników o jedną łyżkę więcej.
Usuńups, przepraszam ;)
UsuńTo nie wiem o co chodzi - mam nadzieję, że mi się nic nie pomieszało. A ciasteczka smakowały?
nie miałam jogurtu więc dałam śmietanę 12 % a zamiast migdałów i słonecznika dorzuciłam zmiksowane włoskie orzechy i kilka daktyli :) cudoooOooo !
OdpowiedzUsuńMożna zamienić migdały na orzechy włoskie? ;)
OdpowiedzUsuńOczywiście można :)
UsuńCzy to ma być jogurt naturalny gęsty czy zwykły . Zaciekawiły mnie te ciasteczka . Nie chcę zepsuć
OdpowiedzUsuńNie ma różnicy - i tak wyjdą ;)
Usuńdziękuję za pomysl
OdpowiedzUsuńSMACZNE I ZDROWE CIASTECZKA! SZYBKO SIĘ JE ROBI I PROSTE SKŁADNIKI
OdpowiedzUsuńPOLECAM!!:)
I ten przepis również "pożyczam" - lubię słodycze ale powinnam jednak jeść zdrowe :)))
OdpowiedzUsuńsmaczne zdrowe ale niekoniecznie dietetyczne, 96 kalori to duzo jak jedna delicja ma 40.
OdpowiedzUsuńAle ciasteczka mniam;-) nastepna porcja bedzie z orzechami zamiast migdalami
Kwestia jak definiujemy słowo dietetycznie ;) Dla mnie dietetycznie oznacza zdrowe i pożywne, niekoniecznie niskokaloryczne. Najważniejsze, aby nie były to puste kalorie. Poza tym zjedzenie 2 - 3 takich ciasteczek na podwieczorek zupełnie wystarcza i nie czujemy głodu. A jak sięgniemy po delicję to zbytnio się tym nie najemy, a poziom cukru wzrośnie i gwałtownie spadnie - w efekcie znowu będziemy szukać wysokocukrowej przekąski ;)
Usuńno tak masz racje kwestia definicji, dla mnie najlepiej zeby bylo 2 w jednym;-)
OdpowiedzUsuńAle pochwale sie ze wczoraj pieklam porcje migdalowo orzechowa a braku jogurtu uzylam maslanki owocowej i dosypalam odrobine siemienia lnianego.
Pani Paulino, zastanawia mnie dlaczego Pani uważa, że tłuszcz jest szkodliwy? ... Ja uważam, że jest niezbędny; w odpowiedniej ilości. Czy jako składnik należy użyć do ciastek żurawiny bez cukru?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Kasia
Z pewnością chodzi o zawartość tłuszczu szkodliwego w gotowych wypiekach, tj uwodornionego.
UsuńWiola
Dokładnie tak, chodzi o tłuszcze trans.
UsuńPrzepyszne, tak jak napisałaś znikają z prędkością światła, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńmniam mniam uwielbiam taki zdrowe słodkości :3 zbliżają się święta i szykuje się za przygotowanie czegoś mało kalorycznego i zdrowego na święta, fajne porady jak upiec takie zdrowe ciastka świąteczne znalazłam - http://www.biomedical.pl/dieta/jak+zrobic+zdrowe+ciasteczka+swiateczne_983,6632/
OdpowiedzUsuńsuperowe są!!!!do torebki na przekąskę idealne!
OdpowiedzUsuńdla mnie były mało słodkie i dodatkowo rozgniotłam banana,ale dałam mniej rodzynek(żurawiny akurat nie miałam)-może dlatego.
a może by je tak polać roztopioną czekoladą? ;)
Ciasteczka faktycznie nie są super słodkie, kwestia przyzwyczajenia :)
UsuńJasne, można polać roztopioną gorzką czekoladą :)
OdpowiedzUsuńDziś zrobiłam pierwszy raz te ciasteczka, dodałam dodatkowo rodzynki i suszone pokrojone morele, pierwszy gryz wydawały się mało słodkie ale już następne smakowały wyśmienicie. Dziękujemy za przepis i Pozdrawiamy jeszcze w starym roku :)
zrobiłam wczoraj wieczorem i wyszły suuper :) rodzina i chłopak byli zachwyceni ;) mam tylko wątpliwość co do pewnej kwestii - jeśli zrobiłabym więcej i chciała zachować na kolejne dni, to gdzie najlepiej je przechowywać?
OdpowiedzUsuńNajlepiej w zamkniętym pojemniczku do tygodnia :)
Usuńprze py szne i megaproste! będę często robic :) proponuje jednak nie kombinowac i trzymać się przepisu, bo ja dalam 4 łyżki żurawiny i 4 lyzki rodzynek zamiast 8 żurawiny i kęsy z zurawina smakuja zdecydowanie lepiej niż te z rodzynkami, zwlaszcza przypieczonymi
OdpowiedzUsuńnajlepsze!!!piękę je na okrągło z różnymi dodatkami-chyba nigdy mi sie nie znudzą.ostatnio nie miałam jajka to dałam banana :))
OdpowiedzUsuńjak przestałam jeśc cukier todla mnie są wystarczająco słodkie a jak mi się sypnie razem rodzynek zurawiny i moreli to są super słodkie :)
Ciastka są smaczne, idealne dla mojego męża-łasucha, choć nie ma w nich cukru to żurawina sama w sobie idealnie zastępuje tu słodycz.
OdpowiedzUsuńBrawo dla pani Pauliny :)
:)
Usuńczy można jogurt naturalny zastąpić kefirem? :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że można :)
UsuńCiastka wyszły przepyszne pozdrawiam :)
UsuńCzy te ciasteczka są bardzo twarde?
OdpowiedzUsuńJakoś bardzo nie, raczej tak standardowo :)
UsuńZawsze można je krócej piec - wtedy będą miękkie
Platki uzylas gorskie czy blyskawiczne?
OdpowiedzUsuńGórskie (w każdym przepisie) :)
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńTe ciasteczka są naprawdę SUPER! Szybkie, łatwe, a co najważniejsze-zdrowsze od tych sklepowych :D Przed chwilą wyjęłam ostatnią partię z piekarnika (wyszło mi ok. 25 sztuk). Uwielbiam je za to, że mimo dodawania składników nie do końca zgodnie z przepisem, to one i tak wychodzą :D
Coś mi się wydaje, że będę tu częśćiej zaglądać :)
Pozdrawiam,
Kasia.
Zaglądaj, zaglądaj :)
Usuńznalazlam tego bloga dzis i cos wspanialego, zawsze myslalam ze slodkosci znacza kilogramy a po dzisiejszym koktajlu z mango i banana- az sie przeslodzilam (dodalam zamiast mleka 2 lyzki kefiru ale ogolnie nie jadlam nic slodkiego od tygodnia to pewnie dlatego). i tak skacze z przepisu na przepis i odkrywam coraz to ciekawsze cuda tylko tak pomyslalam ze brakuje troche jednej informacji- czasu przydatnosci :-/ bo jak to zrobic takie ciasteczka i jak czlowiek nie wie ile moga polezec to pewnie wszystkie zje zeby sie nie zmarnowaly haha oczywiscie to Pani blog i wiem ze pewnie co druga osoba cos sugeruje ale bylo by fajnie takie wiadomosci znalesc :-) tak czy siak ciasteczka napewno sprobuje (ale juz nie dzis bo bym pewnie je opedzlowala) i blog naprawde super
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz ;)
UsuńProblem w tym, że u mnie zwykle takie rzeczy znikają w ciągu 2 - 3 dni (staram się nie robić większych ilości) i nie ma nawet okazji poprzechowywać ;)
Witam,mam pytanie. :) Czy jeśli chciałabym do ciasteczek dodać banana, to lepiej takiego pokrojonego w kostkę czy bananowa "papke"? Pozdrawiam. ;)
OdpowiedzUsuńGdy doda Pani papkę z banana to wtedy można zrezygnować z jajka (banan sklei masę).
UsuńWczoraj zrobiłam w wersji oryginalnej... PYCHA!!! wyszło mi 16 ciasteczek :) Dzisiaj zaś kombinuję bo od dawna miałam smak na ciasteczka z fistaszkami, tak więc zamiast żurawiny i słonecznika dałam 12 łyżek fistaszków i 1 łyżkę masła orzechowego....siedzą w piekarniku, jestem ciekawa co z tego wyjdzie hehe :)
OdpowiedzUsuńOj brzmi to dobrze! Na pewno będą pycha :)
UsuńWyszły całkiem smaczne :)
UsuńDziś wypróbowałam przepis z małą modyfikacją ;)zamiast migdałów dodałam pół banana ;) ciastka rewelacja ;p bardzo proste i pyszne ;) pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńjak to nie ma cukru??a w żurawinie suszonej to co jest?
OdpowiedzUsuńZgadza się, ciastka są osłodzone cukrem z żurawiny
UsuńPani Paulino
OdpowiedzUsuńciasteczka robiłam są super polecam.
Mam w domu osobę która nie może używać cukru a te ciasteczka są idealne
Korzystam z Pani przepisów i polecam wszystkim
Pozdrawiam
Chyba jestem jedyną osobą która zrobiła coś nie tak.Moje ciasteczka są mało spójne,a poza tym płatki owsiane twarde.Zrobiłam tak jak w przepisie i jestem zawiedziona.Nie są spieczone tak wiec nie wiem o co chodzi...Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńHmm, nie mam pojęcia dlaczego, ale gdyby tak działo się następnym razem to trzeba dodać jeszcze jedno jajko lub więcej jogurtu.
UsuńBardzo dziękuje za podpowiedz ....robiłam juz kurczaka w panierce marchew jako przekąskę , było pyszne,a teraz jajka w pomidorach zobaczę jak smakują...Dziekuję...Pozdrawiam...:)
UsuńTym razem ciasteczka wyszły znakomite,ale zamiast jogurtu dałam maslankę,a jajko zamieniłam na banana.Polecam wszystkim bo brzusio się cieszy :))
OdpowiedzUsuń:)
UsuńGenialne są te ciastka, naprawdę się zakochałam! Będę robić dzisiaj drugi raz :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :)
UsuńSuper, spróbuje jako alternatywe dla ciasteczek od Holle :)
OdpowiedzUsuńPowiem tylko, że i ja i mąż uzaleznilismy się od nich.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCiasteczka robię juź kolejny raz , na niedzielny deszczowy dzień GENIALNE !
OdpowiedzUsuńDla córki do szkoły również super przekąska .Polecam :-)
Super :)
UsuńA czy żurawina ze sklepu niby suszona, w której niestety jest cukier?
OdpowiedzUsuńCiężko znaleźć żurawinę suszoną bez cukru ;) A poza tym jest tak cierpka, że nie nadawałaby się.
UsuńMiałam kiedyś okazję jeść. Kwaśna i krucha. Dziekuje
OdpowiedzUsuńDla osób które nie są odzwyczajone od słodyczy te ciasteczka są bez smaku.
OdpowiedzUsuńCzy można dodać trochę miodu?
OdpowiedzUsuńw sensie że za mało słodkie?
UsuńMożna ;)
przepyszne!!! długo szukałam ciastek owsianych bez cukru i miodu (bo dla mnie same bakalie są wystarczająco słodkie), mąki i bez tony migdałów :) te są idealne, przepis zapisuję i będę próbować inne z bloga.
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne dla osób na diecie przynajmniej wiem co jem super dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuń