Czekoladowa owsianka z węgierkami | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2017/10/10

Czekoladowa owsianka z węgierkami

Lećcie po węgierki póki jeszcze są! Bez węgierek w sumie też będzie ok ;)


Składniki na jedną porcję:

  • 5 łyżek płatków owsianych
  • szklanka dowolnego mleka (krowie lub roślinne)
  • łyżeczka kakao
  • pół banana
  • kilka węgierek
  • pół gruszki
  • łyżka posiekanych orzechów włoskich


Sposób przygotowania:

  • Do mleka wsyp płatki i kakao, dodaj posiekanego w plastry banana i gotuj do osiągnięcia oczekiwanej gęstości.
  • Owsiankę przerzuć na miseczkę i dodaj pozostałe owoce.


Wartość odżywcza czekoladowej owsianki z węgierkami:

  • Energia: 530 kcal
  • Białko: 18 g
  • Tłuszcz: 16 g
  • Węglowodany: 78 g
  • Błonnik pokarmowy: 8 g


Owsianka jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

9 komentarzy:

  1. Smakownie:)Tylko "przeżucić" piszemy przez "RZ::)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O ja Cię :P Już poprawiłam ;) Chyba za mało śpię ;)

      Usuń
  2. I znalazł się pomysł na jutrzejsze śniadanko :)
    Aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypróbowałam. Owsianka przepyszna, czekoladowa i bardzo sycąca. Dla mnie owoce są zbędne, sama owsianka jest delikatnie słodka. Korci mnie, żeby dodać trochę cynamonu..

    OdpowiedzUsuń
  4. Pani Paulino,

    Z tego miejsca bardzo bym chciała Pani podziękować za to, że po prostu Pani jest. Uwielbiam korzystać z Pani przepisów. To dzięki Pani coraz bardziej uwielbiam gotować i piec. Jestem zakochana w ciasteczkach żytnio-bananowych. Dzisiaj upiekłam serniczki mocno bananowe i jestem nimi zachwycona. Jest Pani genialna! Pani przepisy są genialne. Udowadnia Pani, że aby zjeść coś słodkiego wcale nie trzeba jechać do sklepu i iść w stronę działu ze słodyczami. Jest Pani ogromną inspiracją. Dlatego z tego miejsca, dziękuję.

    Mam przy okazji do Pani jedno pytanie. Chodzi o sok malinowy. Oczywiście o taki domowej roboty, który składa się tylko z soku i cukru. Maliny są zdrowe, ale biały cukier już nie do końca. Czy mimo białego cukru nadal poleciłaby Pani picie herbaty z sokiem malinowym? Uwielbiam wieczorami napić się herbatki z sokiem malinowym. Czy powinnam ograniczyć go ze względu na cukier czy bez żadnych wyrzutów wieczorami wypić kubek herbatki z takim sokiem?

    Jeszcze raz pani dziękuję!

    P.S Czy pojawi się może jeszcze jakiś przepis na serniczki albo jakiś nowy na zdrowe ciasteczka?
    Pozdrawiam serdecznie, Agnieszka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję za tak miły komentarz! :)

      Z uwagi na cukier jednak sugerowałabym ograniczenie dodatku takiego soku. Wiadomo, że nie dodaje się go w dużych ilościach, ale warto zejść np. do kilku razy w tygodniu.

      Jeśli nie ma słodyczy i ogólnie potraw z cukrem to takie ilości będą akceptowalne :)

      Pozdrawiam!

      Na pewno będą się w przyszłości pojawiać. Ostatnio trochę ciężej z czasem :(

      Usuń
  5. Bardzo podobają mi się Twoje porady! Ja jednak jestem zbyt leniwa na to wszystko :( Ostatnio z narzeczonym stwierdziliśmy, że jeżeli trafi nam się jakaś dobra pozyczka online , to zdecydujemy się na katering pudełkowy, żeby chociaż wpaść w rytm regularnych posiłków!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pani Paulinko,

    WSPANIAŁY BLOG! Od jakiegoś czasu szukałam właśnie czegoś takiego i w końcu jestem:) Na pewno zostanę na dłużej. Brakuje mi tylko możliwości wydrukowania przepisów z podaną wartością kaloryczną, chyba, że nie potrafię tego dostrzec:)

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń