Mój przepis na ciasto na tartę wytrawną dopracowałam już dawno temu. Zawiera on zdecydowanie mniej masła niż w klasycznym przepisie, dzięki czemu porcja tarty dostarcza mniej kalorii. Dziś połowę mąki zastąpiłam zmielonymi płatkami owsianymi. Oczywiście można użyć także mąki pełnoziarnistej tak jak w przepisie na tartę z łososiem, tartę z burakami czy tartę ze szparagami.
Przygotowując tartę z kurczakiem starałam się, aby było prosto, szybko, bez nadmiernego bałaganu, ale też zdrowo. Dlatego kurczak nie jest wcześniej podsmażany, a wypełnienie stanowią same jajka i serek bieluch. Wystarczy pokroić wszystkie składniki, co nieco wymieszać, upiec i gotowe :)
Tarta na słono - składniki na ciasto:
- Mąka pszenna jasna (typ 500) - szklanka
- Płatki owsiane - szklanka
- Jajko - 1 sztuka
- Jogurt naturalny - 3 łyżki
- Masło - 60g
- Sól - 2 szczypty
- Ostra papryka - 1/2 łyżeczki
- Oregano - łyżeczka
Tarta wytrawna - składniki na nadzienie:
- Pierś z kurczaka - ok. 300g
- Jajka - 3 sztuki
- Serek bieluch lub Philadelphia- 3 łyżki
- Papryka - 1/2 sztuki
- Pomidorki koktajlowe - kilka sztuk
- Sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano, bazylia, przyprawa do kurczaka
Tarta z kurczakiem - przepis:
Płatki owsiane zmiksuj malakserem na drobny pyłek. Masło pokrój w kosteczkę. Z podanych składników zagnieć elastyczne ciasto.
Owiń cisto w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyłóż ciastem formę do tarty i ponakłuwaj je widelcem. Podpiecz spód w temp. 180 stopni C przez 15 minut.
Pierś z kurczaka pokrój w cienkie paski i oprósz ulubioną przyprawą do kurczaka. Jajka wymieszaj z serkiem i przyprawami (solą, pieprzem, bazylią, oregano oraz słodką papryką). Paprykę pokrój w cienkie paski, a pomidorki koktajlowe na połówki.
Na podpieczony spód rozłóż pokrojone mięso, całość zalej masą jogurtowo - jajeczną. Na wierzch wyłóż wszystkie warzywa.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przez ok. 45 minut.
Wartość odżywcza porcji tarty z kurczakiem (1/3 całości):
- Energia: 684 kcal
- Białko: 42 g
- Tłuszcz: 30 g
- Węglowodany: 63 g
- Błonnik pokarmowy: 4,7 g
- Ładunek glikemiczny: 36,4
Jogurt dodalas do nadzienia, a jest w składnikach na ciasto, w składnikach na nadzienie jest serek którego wcale nie dodalas, nie rozumiem
OdpowiedzUsuńDo ciasta też dodajemy jogurt. W opisie o nadzieniu wkradł się błąd (zamiast jogurtu powinien być bieluch), choć z jogurtem też wyjdzie.
UsuńJuż poprawiam.
Ale to jest pyszne! Zrobiłam sobie tez wersje ze szpinakiem i pomidorami. Jedno i drugie - obłęd!
OdpowiedzUsuńA jakiej średnicy naczynie do tarty Pani użyła w przepisie?
OdpowiedzUsuń