Paulina Styś-Nowak dnia 2022/09/23

Tarta z kurczakiem

Tarty wytrawne mogą być ciekawym urozmaiceniem codziennych obiadów. Świetnie sprawdzają się także jako danie na ciepło na przyjęciach. 

Mój przepis na ciasto na tartę wytrawną dopracowałam już dawno temu. Zawiera on zdecydowanie mniej masła niż w klasycznym przepisie, dzięki czemu porcja tarty dostarcza mniej kalorii. Dziś połowę mąki zastąpiłam zmielonymi płatkami owsianymi. Oczywiście można użyć także mąki pełnoziarnistej tak jak w przepisie na tartę z łososiem, tartę z burakami czy tartę ze szparagami

Przygotowując tartę z kurczakiem starałam się, aby było prosto, szybko, bez nadmiernego bałaganu, ale też zdrowo. Dlatego kurczak nie jest wcześniej podsmażany, a wypełnienie stanowią same jajka i serek bieluch. Wystarczy pokroić wszystkie składniki, co nieco wymieszać, upiec i gotowe :)

 

Tarta na słono - składniki na ciasto:

  • Mąka pszenna jasna (typ 500) - szklanka
  • Płatki owsiane - szklanka
  • Jajko - 1 sztuka
  • Jogurt naturalny - 3 łyżki
  • Masło - 60g
  • Sól - 2 szczypty
  • Ostra papryka - 1/2 łyżeczki
  • Oregano - łyżeczka

 

Tarta wytrawna - składniki na nadzienie:

  • Pierś z kurczaka - ok. 300g
  • Jajka - 3 sztuki
  • Serek bieluch lub Philadelphia- 3 łyżki
  • Papryka - 1/2 sztuki
  • Pomidorki koktajlowe - kilka sztuk
  • Sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano, bazylia, przyprawa do kurczaka


Tarta z kurczakiem - przepis:


Płatki owsiane zmiksuj malakserem na drobny pyłek. Masło pokrój w kosteczkę. Z podanych składników zagnieć elastyczne ciasto.

Owiń cisto w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyłóż ciastem formę do tarty i ponakłuwaj je widelcem. Podpiecz spód w temp. 180 stopni C przez 15 minut.

Pierś z kurczaka pokrój w cienkie paski i oprósz ulubioną przyprawą do kurczaka. Jajka wymieszaj z serkiem i przyprawami (solą, pieprzem, bazylią, oregano oraz słodką papryką). Paprykę pokrój w cienkie paski, a pomidorki koktajlowe na połówki.

Na podpieczony spód rozłóż pokrojone mięso, całość zalej masą jogurtowo - jajeczną. Na wierzch wyłóż wszystkie warzywa.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przez ok. 45 minut.

Wartość odżywcza porcji tarty z kurczakiem (1/3 całości):

  • Energia: 684 kcal
  • Białko: 42 g
  • Tłuszcz: 30 g
  • Węglowodany: 63 g
  • Błonnik pokarmowy: 4,7 g
  • Ładunek glikemiczny: 36,4

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

4 komentarze:

  1. Jogurt dodalas do nadzienia, a jest w składnikach na ciasto, w składnikach na nadzienie jest serek którego wcale nie dodalas, nie rozumiem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do ciasta też dodajemy jogurt. W opisie o nadzieniu wkradł się błąd (zamiast jogurtu powinien być bieluch), choć z jogurtem też wyjdzie.

      Już poprawiam.

      Usuń
  2. Ale to jest pyszne! Zrobiłam sobie tez wersje ze szpinakiem i pomidorami. Jedno i drugie - obłęd!

    OdpowiedzUsuń
  3. A jakiej średnicy naczynie do tarty Pani użyła w przepisie?

    OdpowiedzUsuń