Paulina Styś-Nowak dnia 2017/02/16

Pełnoziarnista tarta z burakami i fetą

Niezbyt często przygotowuję tarty. Stanowczo musi się to zmienić :)


Składniki na 4 porcje:

  • Mąka pszenna graham (typ 1850) - 2 szklanki
  • Jajko - sztuka
  • Jogurt naturalny - 3 łyżki
  • Płynne i ostudzone masło lub olej kokosowy - 60g (3 łyżki)
  • Tymianek - łyżeczka
  • Sól - 2 szczypty
 
  • Buraki - 3 średnie sztuki
  • Cebula - 1 sztuka
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Majeranek - łyżeczka
  • Ocet jabłkowy - 2 łyżki
  • Ziele angielskie - 2 kulki
  • Liść laurowy - 1 listek
  • Olej rzepakowy - łyżka
  • Ser typu feta półtłusty - 150g
  • Serek bieluch - 3 łyżki (60g)
  • Jajka - 2 sztuki
  • Sporo pieprzu 


Sposób przygotowania:

  • Zagnieć wszystkie składniki na ciasto. Zawiń ciasto w folię i włóż na godzinę do lodówki.
  • Buraki (surowe) zetrzyj na średnich oczkach.
  • Posiekaj cebulę i podsmaż ją na łyżce oleju z dodatkiem przeciśniętego czosnku, majeranku, liścia laurowego i ziela angielskiego. Do cebuli dodaj starte buraki oraz ocet jabłkowy - smaż całość przez ok. 15 minut. Po usmażeniu wyjmij ziele angielskie i liścia laurowego.
  • Wymieszaj fetę z serkiem, jajkiem i pieprzem. 
  • Wyłóż ciastem formę do tarty, podziurkuj spód widelcem. Zakryj formę folią aluminiową i piecz w temp. 180 stopni C przez 15 minut. Po tym czasie zdejmij folię i piecz ciasto przez 10 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika.
  • Na podpieczony spód wyłóż buraki i wylej masę serowo - jajeczną. 
  • Piecz w temp. 170 stopni C przez 30 minut.


Wartość odżywcza porcji tarty z fetą i burakami (1/4 całości):

  • Energia: 566 kcal
  • Białko: 25 g
  • Tłuszcz: 26 g
  • Węglowodany: 57 g
  • Błonnik pokarmowy: 11 g


Tarta z fetą i buraczkami jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

35 komentarzy:

  1. Super równiutkie ciasto kruche!!! Dodatek tymianku mnie zainspirował, muszę kiedyś wypróbować:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jeszcze nigdy nie robiłam tarty. Ale ta wygląda smakowicie i muszę spróbować. Dziękuję za przepisik :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Feta i burak to mistrzowskie połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Można użyć mąki pełnoziarnistej z lubelli albo jakiejś innej? Co to jest ser bieluch? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można :) Taki kremowy serek, można zastąpić np. almette.

      Usuń
  5. Mniam pysznie wygląda, koniecznie do wypróbowania.A jaki wymiar formy na tartę?:)Dziękuje za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
  6. A mąka pszenna pełnoziarnista może być?

    OdpowiedzUsuń
  7. super!
    a da się najesc takim kawałeczkiem?tzn.1/4 całosci?Jem 1600 kcal dziennie i prawie 600kcal na obiadek to sporo...
    pozdrawiam!Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakby dodać do tego dużą ilość sałaty i świeże warzywa to myślę, że tak ;)

      Usuń
  8. Tarta wyszła boska :) Jak ja się cieszę,że znalazłam Twojego bloga , w końcu dieta i zdrowe odżywianie nie kojarzą mi się z karą i wiecznym jedzeniem bezpłciowego "żarcia". Czegoś tak dobrego dawno nie jadłam , zrobiłam na obiad podałam z dużą ilością sałaty lodowej i pomidorków . Mam jeszcze na jutro do pracy na lunch
    P.S mężowi też bardzo smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zgadzam sie a poprzednikami Tarta jest obłędnie pyszna! Fajnie,że Cię odkryłam pośród Tych super trenerek żywności itp przepisy nie d'à skomplikowane i co najwazniejsze na kieszen normalnego czlowieka

    OdpowiedzUsuń
  10. Zgadzam sie a poprzednikami Tarta jest obłędnie pyszna! Fajnie,że Cię odkryłam pośród Tych super trenerek żywności itp przepisy nie d'à skomplikowane i co najwazniejsze na kieszen normalnego czlowieka

    OdpowiedzUsuń
  11. A czy można ominąć lub czymś zastapić ocet jabłkowy?

    OdpowiedzUsuń
  12. Mąka owsiana się nada? 😊

    OdpowiedzUsuń
  13. A mąka z ciecierzycy? 😊

    OdpowiedzUsuń
  14. Hej można mąkę graham zamienić mają żytnią razową typ 2000?bardzo spodobał mi się ten przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj pół na pół, sama żytnia może być za ciężka

      Usuń
  15. Tarta pyszna. Wszystkie smaki cudownie ze sobą współgrają. Łatwa, prosta i tania....takie dania lubię.

    OdpowiedzUsuń
  16. Nikt u mnie fanem burków nigdy nie byl, ale ta tarta jest numerem 1!
    Ciasto kruche i pyszne za sprawą tymianku.
    Jedynie do farszu czasem dodaje kurczaka i podaje z sosem czosnkowym.

    Przepyszne! Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  17. Pomysł rewelacja ,od razu mnie zainspirował ,ale drobna uwaga co do ilości buraków ponieważ z moich 3 średnich szt spokojnie by wystarczyło na 3 takie tarty a nie na 1:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jak duża jest Twoja foremka na tartę? Moja jest dość mała i zastanawiam się, czy użyć połowy składników. pieką mi się też buraki - myślisz, że będzie duża różnica, gdy zamiast je smażyć dodam upieczone?

    OdpowiedzUsuń
  19. jest w piekarniku, nie mogę się doczekać, pierwsze podejście tarta z botwinką mi nie przypadła lata temu ale teraz będzie myślę znacznie lepiej. Jestem oczarowana przesmażonymi burakami z cebula i czosnkiem, a po co dawać ocet ? Użyłam tez tymianku nie przepadam za nim

    OdpowiedzUsuń