Tartę z fetą i buraczkami przygotowuje się niezwykle szybko. Dzięki temu, że wykorzystujemy starte buraczki nie trzeba ich wcześniej gotować, a to znacząco ułatwia sprawę. Jeżeli cenicie sobie tego typu proste, niebałaganiące przepisy na pewno przypadnie wam do gustu tarta na słono, w której głównym składnikiem jest kurczak.
Tarta z burakami - składniki na ciasto:
- Mąka pszenna graham (typ 1850) - 2 szklanki
- Jajko - sztuka
- Jogurt naturalny - 3 łyżki
- Płynne i ostudzone masło lub olej kokosowy - 60g (3 łyżki)
- Tymianek - łyżeczka
- Sól - 2 szczypty
Tarta z burakami - składniki na wypełnienie:
- Buraki - 3 średnie sztuki
- Cebula - 1 sztuka
- Czosnek - 3 ząbki
- Majeranek - łyżeczka
- Ocet jabłkowy - 2 łyżki
- Ziele angielskie - 2 kulki
- Liść laurowy - 1 listek
- Olej rzepakowy - łyżka
- Ser typu feta półtłusty - 150g
- Serek bieluch - 3 łyżki (60g)
- Jajka - 2 sztuki
- Sporo pieprzu
Tarta z burakami - przepis:
- Zagnieć wszystkie składniki na ciasto. Zawiń ciasto w folię i włóż na godzinę do lodówki.
- Buraki (surowe) zetrzyj na średnich oczkach.
- Posiekaj cebulę i podsmaż ją na łyżce oleju z dodatkiem przeciśniętego czosnku, majeranku, liścia laurowego i ziela angielskiego. Do cebuli dodaj starte buraki oraz ocet jabłkowy - smaż całość przez ok. 15 minut. Po usmażeniu wyjmij ziele angielskie i liścia laurowego.
- Wymieszaj fetę z serkiem, jajkiem i pieprzem.
- Wyłóż ciastem formę do tarty, podziurkuj spód widelcem. Zakryj formę folią aluminiową i piecz w temp. 180 stopni C przez 15 minut. Po tym czasie zdejmij folię i piecz ciasto przez 10 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika.
- Na podpieczony spód wyłóż buraki i wylej masę serowo - jajeczną.
- Piecz w temp. 170 stopni C przez 30 minut.
Wartość odżywcza porcji tarty z fetą i burakami (1/4 całości):
- Energia: 566 kcal
- Białko: 25 g
- Tłuszcz: 26 g
- Węglowodany: 57 g
- Błonnik pokarmowy: 11 g
Tarta z fetą i buraczkami jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Super równiutkie ciasto kruche!!! Dodatek tymianku mnie zainspirował, muszę kiedyś wypróbować:-)
OdpowiedzUsuńWypróbuj koniecznie :)
UsuńJa jeszcze nigdy nie robiłam tarty. Ale ta wygląda smakowicie i muszę spróbować. Dziękuję za przepisik :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :P
OdpowiedzUsuńFeta i burak to mistrzowskie połączenie:)
OdpowiedzUsuńZgadzam się :)
UsuńMożna użyć mąki pełnoziarnistej z lubelli albo jakiejś innej? Co to jest ser bieluch? :)
OdpowiedzUsuńMożna :) Taki kremowy serek, można zastąpić np. almette.
UsuńMniam pysznie wygląda, koniecznie do wypróbowania.A jaki wymiar formy na tartę?:)Dziękuje za odpowiedź.
OdpowiedzUsuń28 cm :)
UsuńA mąka pszenna pełnoziarnista może być?
OdpowiedzUsuńTak, może być :)
Usuńsuper!
OdpowiedzUsuńa da się najesc takim kawałeczkiem?tzn.1/4 całosci?Jem 1600 kcal dziennie i prawie 600kcal na obiadek to sporo...
pozdrawiam!Kasia
Jakby dodać do tego dużą ilość sałaty i świeże warzywa to myślę, że tak ;)
UsuńTarta wyszła boska :) Jak ja się cieszę,że znalazłam Twojego bloga , w końcu dieta i zdrowe odżywianie nie kojarzą mi się z karą i wiecznym jedzeniem bezpłciowego "żarcia". Czegoś tak dobrego dawno nie jadłam , zrobiłam na obiad podałam z dużą ilością sałaty lodowej i pomidorków . Mam jeszcze na jutro do pracy na lunch
OdpowiedzUsuńP.S mężowi też bardzo smakowało :)
Super! :)
UsuńDziękuję za tak miły komentarz :)
Zgadzam sie a poprzednikami Tarta jest obłędnie pyszna! Fajnie,że Cię odkryłam pośród Tych super trenerek żywności itp przepisy nie d'à skomplikowane i co najwazniejsze na kieszen normalnego czlowieka
OdpowiedzUsuńZgadzam sie a poprzednikami Tarta jest obłędnie pyszna! Fajnie,że Cię odkryłam pośród Tych super trenerek żywności itp przepisy nie d'à skomplikowane i co najwazniejsze na kieszen normalnego czlowieka
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję! :)
UsuńA czy można ominąć lub czymś zastapić ocet jabłkowy?
OdpowiedzUsuńMożna pominąć, wpłynie to jedynie na smak.
UsuńMąka owsiana się nada? 😊
OdpowiedzUsuńOj może być problem ze sklejeniem
UsuńA mąka z ciecierzycy? 😊
OdpowiedzUsuńnie nada się
UsuńHej można mąkę graham zamienić mają żytnią razową typ 2000?bardzo spodobał mi się ten przepis
OdpowiedzUsuńSpróbuj pół na pół, sama żytnia może być za ciężka
UsuńTarta pyszna. Wszystkie smaki cudownie ze sobą współgrają. Łatwa, prosta i tania....takie dania lubię.
OdpowiedzUsuńNikt u mnie fanem burków nigdy nie byl, ale ta tarta jest numerem 1!
OdpowiedzUsuńCiasto kruche i pyszne za sprawą tymianku.
Jedynie do farszu czasem dodaje kurczaka i podaje z sosem czosnkowym.
Przepyszne! Polecam!
Pomysł rewelacja ,od razu mnie zainspirował ,ale drobna uwaga co do ilości buraków ponieważ z moich 3 średnich szt spokojnie by wystarczyło na 3 takie tarty a nie na 1:)
OdpowiedzUsuńJak duża jest Twoja foremka na tartę? Moja jest dość mała i zastanawiam się, czy użyć połowy składników. pieką mi się też buraki - myślisz, że będzie duża różnica, gdy zamiast je smażyć dodam upieczone?
OdpowiedzUsuńA jaka wielkość blachy
OdpowiedzUsuń?
jest w piekarniku, nie mogę się doczekać, pierwsze podejście tarta z botwinką mi nie przypadła lata temu ale teraz będzie myślę znacznie lepiej. Jestem oczarowana przesmażonymi burakami z cebula i czosnkiem, a po co dawać ocet ? Użyłam tez tymianku nie przepadam za nim
OdpowiedzUsuńPYCHA, :) właśnie jem
OdpowiedzUsuń