Paulina Styś-Nowak dnia 2022/09/27

Dutch baby

Dutch baby, czyli pieczony naleśnik, jest ciekawą odmianą dla zwykłych naleśników, które swoją drogą pojawiają się w moim domu na śniadanie średnio raz w tygodniu. Pieczony naleśnik, wbrew pozorom, jest o wiele szybszy w przygotowaniu. 

Wystarczy wszystko zmiksować i upiec, a w tym czasie można ogarniać pozostałe poranne obowiązki. Ja jestem zdecydowanie na tak!

Dutch baby - składniki na 2 porcje:

  • Jajka - 3 sztuki
  • Mąka pszenna - 1/2 szklanki
  • Mleko 2% - 1/2 szklanki
  • Syrop daktylowy - 2 łyżki
  • Olej rzepakowy - 1 łyżeczka
  • Jabłko - 1 sztuka 
  • Cynamon - kilka szczypt

 

Dutch baby - dodatki na 2 porcje:

  • Serek bieluch - 2 łyżki
  • Miód - 1 łyżeczka


Dutch baby - przepis:


Do piekarnika włóż naczynie żaroodporne lub odpowiednią patelnię, piekarnik nagrzej do 220 stopni C bez termoobiegu. Zmiksuj jajka z mlekiem, mąką i syropem daktylowym. Jabłko obierz i pokrój w cienkie plasterki. Gdy piekarnik się nagrzeje wyjmij naczynie i rozsmaruj na nim łyżeczkę oleju rzepakowego za pomocą pędzelka sylikonowego. Do naczynia wlej zmiksowane składniki.

Na wierzch rozłóż pokrojone jabłka. Całość oprósz cynamonem.

Wstaw do piekarnika i piecz w 220 stopniach przez ok. 20 minut. Naleśnik powinien się zarumienić i powybrzuszać w niektórych miejscach.

Gotowego naleśnika podawaj z bieluchem i odrobiną miodu.

Dutch baby - wartość odżywcza porcji z dodatkami:

  • Energia: 388 kcal
  • Białko: 16 g
  • Tłuszcz: 12 g
  • Węglowodany: 56,7 g
  • Błonnik pokarmowy: 2,3 g
  • Ładunek glikemiczny: 31,5


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz