Wystarczy wszystko zmiksować i upiec, a w tym czasie można ogarniać pozostałe poranne obowiązki. Ja jestem zdecydowanie na tak!
Dutch baby - składniki na 2 porcje:
- Jajka - 3 sztuki
- Mąka pszenna - 1/2 szklanki
- Mleko 2% - 1/2 szklanki
- Syrop daktylowy - 2 łyżki
- Olej rzepakowy - 1 łyżeczka
- Jabłko - 1 sztuka
- Cynamon - kilka szczypt
Dutch baby - dodatki na 2 porcje:
- Serek bieluch - 2 łyżki
- Miód - 1 łyżeczka
Dutch baby - przepis:
Do piekarnika włóż naczynie żaroodporne lub odpowiednią patelnię, piekarnik nagrzej do 220 stopni C bez termoobiegu. Zmiksuj jajka z mlekiem, mąką i syropem daktylowym. Jabłko obierz i pokrój w cienkie plasterki. Gdy piekarnik się nagrzeje wyjmij naczynie i rozsmaruj na nim łyżeczkę oleju rzepakowego za pomocą pędzelka sylikonowego. Do naczynia wlej zmiksowane składniki.
Na wierzch rozłóż pokrojone jabłka. Całość oprósz cynamonem.
Wstaw do piekarnika i piecz w 220 stopniach przez ok. 20 minut. Naleśnik powinien się zarumienić i powybrzuszać w niektórych miejscach.
Gotowego naleśnika podawaj z bieluchem i odrobiną miodu.
Dutch baby - wartość odżywcza porcji z dodatkami:
- Energia: 388 kcal
- Białko: 16 g
- Tłuszcz: 12 g
- Węglowodany: 56,7 g
- Błonnik pokarmowy: 2,3 g
- Ładunek glikemiczny: 31,5
Ale co to znaczy porcja? Jaka to część tego naleśnika albo ile g?
OdpowiedzUsuńSkoro ilość składników podana jest na 2 porcje, to 1 porcją będzie połowa naleśnika :)
Usuńczy mozna prosic o wymiary naczynia?
OdpowiedzUsuńNaczynie ma ok. 10 x 15 cm
UsuńCzy syrop daktylowy można czymś zastąpić?
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Pozdrawiam;)
OdpowiedzUsuń