Na szczęście Antoś ochoczo próbował szparagów (dowód na końcu wpisu) i był to jeden z pierwszych nowych produktów. Bardzo się cieszę, że moment rozszerzania diety przypadł właśnie na sezon kiedy to będzie mnóstwo pysznych warzyw i owoców!
Tarta ze szparagami - składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej lub graham
- 1 jajko
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 60g masła
- 2 szczypty soli
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- łyżeczka ziół prowansalskich
Tarta ze szparagami - składniki na wypełnienie:
- 4 jajka
- 1 kostka półtłustego sera typu feta (270g)
- pęczek szparagów
- pół czerwonej papryki
- 4 łyżki kukurydzy konserwowej
- sporo pieprzu
- pęczek szczypiorku
Tarta ze szparagami i fetą - przepis:
- Zagnieć ciasto z podanych składników i wstaw na godzinę do lodówki.
- Wyłóż ciastem formę do tarty, podziurkuj widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 15 minut.
- W tym czasie wymieszaj jajko z fetą (kawałek odłóż do posypania) i sporą ilością pieprzu.
- Jajeczną masę wylej na podpieczony spód, poukładaj warzywa i oprósz pokruszoną fetą.
- Piecz w temp. 200 stopni C przez ok. 40 minut.
- Podawaj ze szczypiorkiem.
Wartość odżywcza 1 kawałka (1/8 całości):
- Energia: 311 kcal
- Białko: 16 g
- Tłuszcz: 16 g
- Węglowodany: 25 g
- Błonnik pokarmowy: 5 g
Tarta z fetą i szparagami jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, D, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Wygląda apetycznie! ;-)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie jadłam szparagów, boję się że jak zrobię to cała się zmarnuje :(
OdpowiedzUsuńDo odważnych świat należy :) W tej tarcie nie są jakoś mocno wyczuwalne nawet dla osób, które ich nie lubią. Więc powinny przejść ;)
UsuńSzparagi są przepyszne mmmmm
UsuńAntos jest przeuroczy��
OdpowiedzUsuńCZY masło można zamienić na olej kokosowy?
OdpowiedzUsuńWitam, czy można użyć szparagi ze słoika - konserwowe? One są żółte, nie zielone jak świeże :O Pierwszy raz kupiłam, bo niestety świeżych nigdzie nie znalazłam :(
OdpowiedzUsuńŚwieżych już nie ma :) Nigdy nie próbowałam konserwowych więc nie wiem jak to smakowo wypadnie. Ale zawsze można dać inne warzywo, np. brokuł, kalafior.
Usuńoo, super pomysł, a takie warzywko dawać wtedy surowe?
UsuńSurowe, upieką się przez 40 minut :)
UsuńZrobiłam z kalafiorem, jest przepyszne! Dziękuję :)
UsuńCiasto wyszło mi twarde jak kamień... Ale mimo to tarta bardzo smaczna. I ten zapach... :)
OdpowiedzUsuńCzy tarta jest smaczna również na zimno, jako lunch do pracy?
OdpowiedzUsuńJadł ktoś na zimno???
OdpowiedzUsuńrównież jestem ciekawa czy na zimno bedzie dobra?
OdpowiedzUsuńRównież ciasto wyszło mi twarde zobaczymy jutro jakie bedzie w smaku
OdpowiedzUsuń