Paulina Styś-Nowak dnia 2022/09/16

Kotlety z ciecierzycy

Dziś mam dla Was pyszny przepis na kotlety z ciecierzycy. Przygotowuje się je niezwykle szybko, wystarczy ok. 20 minut, aby zjeść ciepły, pożywny i wartościowy posiłek.


Kotlety z ciecierzycy - przepis na 3 sztuki:

  • Ciecierzyca ze słoika lub ugotowana - 2 i 1/4 szklanki (200g)
  • Cebula - 1/2 sztuki
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Żółtko jaja - 1 sztuka
  • Bułka tarta - 1 łyżka do masy + ok. 2 łyżki do panierowania
  • Natka pietruszki - pół pęczka
  • Słodka papryka - 1/2 łyżeczki
  • Ostra papryka - 1/4 łyżeczki
  • Sól, pieprz
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki


Kotlety z ciecierzycy - przepis:

 

Ciecierzycę zmiksuj na gładko blenderem. Zmiksowana/zmielona ciecierzyca wydaje się sucha, ale po zgnieceniu formuje się zwarta kulka.
Cebulę pokrój w małą kostkę, czosnek przeciśnij lub drobno posiekaj. Wszystkie składniki i przyprawy dodaj do zmiksowanej ciecierzycy i dokładnie wymieszaj.
Uformuj 3 kotlety z otrzymanej masy i obtocz je w bułce tartej.
Na patelnię wlej 3 łyżki oleju rzepakowego. Kotlety kładź na rozgrzany olej i smaż z dwóch stron na rumiany kolor. Podawaj z ulubioną sałatką lub surówką.


Wartość odżywcza jednego kotleta z ciecierzycy:

  • Energia: 227 kcal
  • Białko: 7,8 g
  • Tłuszcz: 11 g
  • Węglowodany: 25,6 g
  • Błonnik pokarmowy: 5,4 g
  • Ładunek glikemiczny: 10,2

 

Wypróbuj inne przepisy na wegetariańskie obiady:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz