Dziś mam dla Was pyszny przepis na kotlety z ciecierzycy. Przygotowuje się je niezwykle szybko, wystarczy ok. 20 minut, aby zjeść ciepły, pożywny i wartościowy posiłek.
Kotlety z ciecierzycy - przepis na 3 sztuki:
- Ciecierzyca ze słoika lub ugotowana - 2 i 1/4 szklanki (200g)
- Cebula - 1/2 sztuki
- Czosnek - 1 ząbek
- Żółtko jaja - 1 sztuka
- Bułka tarta - 1 łyżka do masy + ok. 2 łyżki do panierowania
- Natka pietruszki - pół pęczka
- Słodka papryka - 1/2 łyżeczki
- Ostra papryka - 1/4 łyżeczki
- Sól, pieprz
- Olej rzepakowy - 3 łyżki
Kotlety z ciecierzycy - przepis:
Ciecierzycę zmiksuj na gładko blenderem. Zmiksowana/zmielona ciecierzyca wydaje się sucha, ale po zgnieceniu formuje się zwarta kulka.
Cebulę pokrój w małą kostkę, czosnek przeciśnij lub drobno posiekaj. Wszystkie składniki i przyprawy dodaj do zmiksowanej ciecierzycy i dokładnie wymieszaj.
Uformuj 3 kotlety z otrzymanej masy i obtocz je w bułce tartej.
Na patelnię wlej 3 łyżki oleju rzepakowego. Kotlety kładź na rozgrzany olej i smaż z dwóch stron na rumiany kolor. Podawaj z ulubioną sałatką lub surówką.
Wartość odżywcza jednego kotleta z ciecierzycy:
- Energia: 227 kcal
- Białko: 7,8 g
- Tłuszcz: 11 g
- Węglowodany: 25,6 g
- Błonnik pokarmowy: 5,4 g
- Ładunek glikemiczny: 10,2
Bardzo smaczne, najpier wydawały się dosyć „piaskowe” ale w połączeniu z ziemniaczkami i buraczkami są super
OdpowiedzUsuń