Składniki na 3 porcje (9 sztuk):
- Waniliowy serek homogenizowany - 200 g
- Mąka pszenna graham (ty 1850) - szklanka
- Jajo - sztuka
- Olej rzepakowy - łyżka + do posmarowania patelni
- Soda oczyszczona - 1 i 1/2 łyżeczki
- Truskawki - kilka - kilkanaście sztuk
Dodatki do podania:
- Truskawki
- Serek waniliowy
Sposób przygotowania:
- Składniki na ciasto (oprócz truskawek) mieszamy ze sobą.
- Ciasto nakładamy łyżką na nagrzaną i nasmarowaną delikatnie olejem patelnię formując małe placuszki (zostawiamy odstępy bo placki urosną).
- Po nałożeniu ciasta na wierzch, lekko wciskając, układamy pokrojone truskawki.
- Placuszki smażymy na rumiano z obu stron.
Wartość odżywcza waniliowych placuszków z truskawkami:
- Energia: 319 kcal
- Białko: 19,3 g
- Tłuszcz: 9,8 g
- Węglowodany: 43,2 g
- Błonnik pokarmowy: 5,4 g
- Cholesterol: 81,9 mg
Waniliowe placuszki są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
z serkiem waniliowym? takich jeszcze nie robiłam... świetny pomysł! placki wyglądają na baaardzo puszyste :)
OdpowiedzUsuńWanilia i truskawki? To dopiero zgrane połączenie :)
OdpowiedzUsuńpięknie wyglądają, bardzo ładny talerz:)
OdpowiedzUsuńz waniliowym serkiem na pewno pycha !! są świetne ;)
OdpowiedzUsuńcudownie podane placuchy!:)
OdpowiedzUsuńi ten talerzyk, taki niespotykany!
Wyglądają na mega puszyste :D
OdpowiedzUsuńIle placuszków ma tyle kalorii?
OdpowiedzUsuńok. 3 sztuk - 1/3 całości przepisu :)
Usuńfatalne te placki. Albo sie nie chciały dopiec albo sie rozpadały. W smaku też nic ciekawego. Szkoda mi tylko tych zmarnowanych truskawek :/ Niestety nie polecam
OdpowiedzUsuńtrzeba umieć gotować a nie, faceci..
OdpowiedzUsuńNiestety, ale muszę zgodzić się z panem Wojciechem, pomimo mojej sympatii do pani Pauliny i jej przepisów. Składniki te same, takie same proporcje, a nie wyszły.
UsuńWspółczuję powyższemu Anonimowi stereotypowego myślenia. Ja jestem kobietą i zdarzało się, że chwalono moje dania, no a to akurat nie wyszło. Chyba płeć nie ma tu żadnego znaczenia.
Ja je dzisiaj zrobiłam i muszę powiedzieć, że miałam małe wątpliwości, jak miksowałam składniki, że taka masa nie wyjdzie dobrze na patelni, ale wyszły IDEALNIE! Puszyste, pyszne, sycące, no i zdrowe - czego chcieć więcej! Polecam :>
OdpowiedzUsuńPo co ta soda?
OdpowiedzUsuńŻeby były puszyste ;)
UsuńPlacuszki super !
OdpowiedzUsuńNajpierw zastanawiałam się czy dodawać serek waniliowy do ciasta czy traktować go jako dodatek do podania ale dodałam i wyszło jak na zdjęciu, pycha :)
Czy mogę zamiast mąki graham dać żytnią lub orkiszową?
OdpowiedzUsuńTak :)
UsuńCzy ze skladnikami maka graham, jajo, olej rzepakowy i soda oczysczona czy niepowino sie dac mleko bo ciasto by bylo suche czy bym mogla dac mleko albo woda a jak tak to ile dzienkuje?!
OdpowiedzUsuńSerek w zupełności wystarczy, chyba że nie doda Pani serka to wtedy mleko.
UsuńCzy do tych tych placuszek daje sie serek waniliowy zeby konsystencja ciasta byla gladsza i czy sie daje jakies mleko albo wode bo do placuszek albo nalesnikow zawsze sie daje?
OdpowiedzUsuńSerek w zupełności wystarczy żeby uzyskać odpowiednią konsystencję, chyba że nie doda Pani serka to wtedy mleko.
UsuńCzy można zastąpić serek jogurtem naturalnym?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Można spróbować z tym gęstym. Jeśli ciasto będzie wtedy za rzadkie proszę dodać więcej mąki.
UsuńZrobiłam z gruszkami zamiast truskawek, wyszły super :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam... Jak zobaczyłam ciasto zbladłam... ALE PYCHOTKA!
OdpowiedzUsuńŚwietne! Pyszne i naprawdę szybko się je robi! Dziękuję w imieniu moim i mojego synka, który radośnie pokopywał mnie w brzuszku po tak pysznym śniadanku! <3
OdpowiedzUsuńTakie poklepuywanie małego brzuszka to najlepszy komplement :)
OdpowiedzUsuńPycha :) lubię mieć w zanadrzu pomysł na parę szybkich obiadków w razie kryzysu ;) ten przepis dopisuje do czołówki listy :)
OdpowiedzUsuńwyszły bardz dobre,dodałam jeszcze łyzeczkę miodu i pół jogurtu naturalnego bo konsystencja była bardzo zbita. Wyszły super:)
OdpowiedzUsuńNaprawdę śietnie napisane. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMoże być serem mascarpone zamiast serka homogenizowanego?
OdpowiedzUsuń