Składniki na 12 ciasteczek:
- Mąka pszenna razowa (typ 2000) – szklanka
- Otręby pszenne – pół szklanki
- Olej rzepakowy – 4 łyżki
- Jogurt naturalny – łyżka
- Jajo – sztuka
- Cukier – dwie łyżki
- Serek naturalny - 6 łyżeczek
- Ulubione owoce
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki przeznaczone na ciasto dokładnie mieszamy.
- Ja do formowania ciasteczek użyłam brytfanki do muffinek - każdy otwór wyłożyłam papierem do pieczenia, następnie nałożyłam ciasto. Jednak z powodzeniem można rozłożyć ciasto, formując krążki, na zwykłą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Ciasteczka piec w temp. 190˚ C przez 15 - 20 minut.
- Gdy ciasteczka ostygną wyjmujemy je z papieru do pieczenia - na każde ciasteczko nakładamy pół łyżeczki serka naturalnego i ulubione owoce (u mnie były to banany, gruszki i brzoskwinie).
Wartość odżywcza jednego ciasteczka z owocami:
- Energia: 104 kcal
- Białko: 4 g
- Tłuszcz: 4,5 g
- Węglowodany: 16 g
- Błonnik pokarmowy: 4,5 g
- Cholesterol: 18,8 mg
Ciasteczka z owocami są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, kwasu foliowego, B6;
Wyszły pyszne:)
OdpowiedzUsuńWyszły twarde jak kamienie... dlaczego?
OdpowiedzUsuńOj :( Prawdopodobnie siedziały za długo w piekarniku, albo w zbyt wysokiej temperaturze.
Usuńa jaki to ma być serek? Bieluch czy jakiś inny? A może brakuje proszku do pieczenia czy czegoś takiego? Jak długo wyrabiać ciasto, czy je później chłodzić? Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSerek homogenizowany, najważniejsze żeby był gęsty. Ciasto zagniatamy po prostu do połączenia składników i od razu pieczemy bez uprzedniego chłodzenia :)
UsuńPozdrawiam!