Składniki:
- Płatki orkiszowe - 2 szklanki (można użyć również owsianych)
- Banan - 2 sztuki
- Olej kokosowy roztopiony i ostudzony - 3 łyżki
- Kakao gorzkie - 4 łyżki
- Wiórki kokosowe - 6 łyżek
- Orzechy nerkowca - 3 garści
- Wiórki kokosowe - 3 łyżki
- Ziarno kakao - 2 łyżki
- Suszona żurawina lub rodzynki - 3 garści
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj banana z kakao i olejem kokosowym.
- Wymieszaj płatki i 6 łyżek wiórków kokosowych z bananową masą.
- Odstaw granolę na kilka minut (może być na czas nagrzewania się piekarnika).
- Granolę wyrzuć na blaszką wyłożoną papierem do pieczenia i porozbijaj w mniejsze grudki.
- Piecz w temp. 160 stopni C przez ok. 50 minut (co 10 minut mieszaj i gdy będzie już chrupiąca wyłącz piekarnik).
- Do ostudzonej granoli dodaj orzechy nerkowca, pozostałą ilość wiórków kokosowych, suszone owoce oraz ziarno kakao.
Wartość odżywcza łyżki granoli (ok. 15g):
- Energia: 50 kcal
- Białko: 1 g
- Tłuszcz: 2,5 g
- Węglowodany: 6 g
- Błonnik pokarmowy: 0,8 g
Granola kokosowo - kakaowa jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin:E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Przepraszam ze może głupio pytam, ale czy ma być 9 łyżek wiórkow kokosowych łącznie?
OdpowiedzUsuńDołączam się do pytania :)
UsuńDokładnie tak :) 6 do masy przed pieczeniem i 3 na "surowo"
Usuńjakiś najlepszy zamiennik dla oleju kokosowego? trochę mi szkoda kupować cały (drogi) słój dla 3 łyżek
OdpowiedzUsuńmasło :)
UsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam granolę! :) Sama często robię własne mieszanki - takie najlepsze :) Twoja wygląda przesmacznie i bardzo podobam mi się wariant smakowy - kokosowo-kakaowy <3
OdpowiedzUsuńA o co chodzi z ziarnem kakao? jak to ziarno?
OdpowiedzUsuńNie mozna dac zwyklego gorzkiego kakao w proszku?
Można pominąć. Kakao daje się swoją drogą do granoli przed pieczeniem.
UsuńDziś specjalnie wybrałam się do sklepu ze zdrową żywnością, żeby kupić te ziarna, mam je - jednak nie wiem, czy do granoli wrzucić je w całości, czy jakoś posiekać?
UsuńW całości, one są raczej drobniutkie?
Usuńno właśnie mają wielkość dużego orzecha nerkowca powiedziałabym :)
Usuńo kurde...
Usuńto pewnie trzeba będzie je zmielić młynkiem do kawy
Ja miałam takie drobne, w sensie zmielone już ;)
posieka się :D są dość kruche
OdpowiedzUsuńJak długo można przechowywać taką granolę?
OdpowiedzUsuńZrobiłam, jest pycha! :D
Widzę że mam w domu końcówkę kakao. Czy można użyć karobu zamiast kakao w proszku?
OdpowiedzUsuńBardzo dobre, smakuje prawie jak ciasteczka
OdpowiedzUsuń