Składniki na 4 porcje:
- Filety z pstrąga - ok. 600g
- Sól, pieprz, sok z cytryny
- Ziemniaki - 8 sztuk
- Brokuły - sztuka
- Kefir naturalny - 4 łyżki
- Świeżo zmielony pieprz
- Marchew - 8 sztuk
- Korzeń pietruszki - 4 sztuki
- Oliwa - 1 łyżka
- Miód - "czubata" łyżka
- Olej sojowy - łyżka
- Słodka papryka - pół łyżeczki
Sposób przygotowania:
- Filety skrop sokiem z cytryny i oprósz solą i pierzem. Odstaw do lodówki na godzinę (może być tez na całą noc).
- Rybę ugrilluj na patelni do grillowania (po 5 minut na każdą stronę).
- Ziemniaki ugotuj w delikatnie osolonej wodzie. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj różyczki brokułów. Ugotowane ziemniaki rozgnieć na gładkie puree z dodatkiem kefiru i pieprzu.
- Warzywa obierz i posiekaj w słupki. Dodaj do nich miód, sos sojowy i słodką paprykę. Dokładnie wymieszaj. Wrzuć do naczynia ceramicznego i piecz w temp. 190 stopni C przez ok. 25 minut (niech będą jeszcze chrupiące).
Wartość odżywcza obiadu:
- Energia: 605 kcal
- Białko: 43 g
- Tłuszcz: 19 g
- Węglowodany: 65 g
- Błonnik pokarmowy: 24 g
Tak skomponowany obiad jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, D, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Przepysznie się prezentuje!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAle to cudnie wygląda :) Chciałabym prosić o jakieś przepisy z owocami morza,jeśli można,przeszukałam już wszystkie kategorie i spisałam sobie trochę dań (2 już przetestowane-CUDOWNE), ale nie znalazłam niczego z owocami morza.Byłabym bardzo wdzięczna,pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńW sumie jakoś tak nie jadamy owoców morza - chyba nikt u mnie nie lubi...
UsuńMimo wszystko postaram się do nich przekonać i kiedyś coś zaproponować ;)
A ja za to właśnie lubię Pani blog :) że nie ma jakichś wymyślnych cudów, za którymi trzeba zjeździć pół województwa by je kupić, czego nie można powiedzieć o innych tego typu blogach. Prosto, szybko i smacznie- super!
UsuńDziękuję pięknie :)
UsuńPozdrawiam!
Świetny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuńKurczę, a te sztuki marchewki, pietruszki itp. to ile mają gramm? Sztuka sztuce nierówna;) i jak tu kcl obliczać. Podawaj kochana w miarach standardowych:)
OdpowiedzUsuńNo przecież nie będziemy się rozdrabniać o 50g marchewki czy pietruszki ;) To i tak są bardzo małe ilości kalorii, których akurat nie trzeba się bać - śmiało można zjeść nawet po dwie sztuki ;)
UsuńKorzystając głównie z przepisów Pani Pauliny nie trzeba liczyć kalorii a waga stopniowo pomalutku spada :) powiedziałabym po amatorsku, że ilość kalorii tu nie ma znaczenia a raczej ich jakość :)
UsuńOtóż to! ;)
Usuńpa ja nie dorobilam się jeszcze patelni do grillowania, można upiec albo usmażyć? Jak długo? Nie umiem przyrzadzac ryb, ratunku! :)
OdpowiedzUsuńMożna i upiec w piekarniku (w naczyniu żaroodpornym, ok. 180 stopni C przez 15 - 20 min) i usmażyć na delikatnie natłuszczonej zwykłej patelni :)
UsuńWitam. Pstrag np.teczowy czy strumieniowy jest bardzo zdrową rybą (przynajmniej tak wyczytałam). Nie zawiera może tyyle dobroci co łosoś,ale jednak. A jak jest z łososiowym pstrągiem? Czy ta odmiana tez jest tak zdrowa i wartosciowa?
OdpowiedzUsuńTo moja ulubiona ryba i mogłabym sie dać za nią pokroić....ale zależy mi na zdrowiu,bardzo. Dlatego proszę o pomoc i szybką odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie.
Myślę, że wartości będą podobne ;)
UsuńZrobiłam z łososiem. Boże, jakie pyszne :) Dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńAleż bardzo proszę :)
Usuńsuper!
OdpowiedzUsuń