Paulina Styś-Nowak dnia 2017/03/02

Grillowany pstrąg z brokułowym puree i warzywami w miodowej marynacie

Jaki jest najszybszy i najsmaczniejszy sposób na pstrąga? Oczywiście grillowanie. Wystarczy skropić sokiem z cytryny, oprószyć pieprzem i solą i wrzucić na patelnię po 5 minut z każdej strony. Do tego puree z dodatkiem brokuła i pieczone warzywa korzeniowe - pycha!



Składniki na 4 porcje:

  • Filety z pstrąga - ok. 600g
  • Sól, pieprz, sok z cytryny
  • Ziemniaki - 8 sztuk
  • Brokuły - sztuka
  • Kefir naturalny - 4 łyżki
  • Świeżo zmielony pieprz 
  • Marchew - 8 sztuk
  • Korzeń pietruszki - 4 sztuki
  • Oliwa - 1 łyżka
  • Miód - "czubata" łyżka 
  • Olej sojowy - łyżka
  • Słodka papryka - pół łyżeczki


Sposób przygotowania:

  • Filety skrop sokiem z cytryny i oprósz solą i pierzem. Odstaw do lodówki na godzinę (może być tez na całą noc).
  • Rybę ugrilluj na patelni do grillowania (po 5 minut na każdą stronę).
  • Ziemniaki ugotuj w delikatnie osolonej wodzie. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj różyczki brokułów. Ugotowane ziemniaki rozgnieć na gładkie puree z dodatkiem kefiru i pieprzu.
  • Warzywa obierz i posiekaj w słupki. Dodaj do nich miód, sos sojowy i słodką paprykę. Dokładnie wymieszaj. Wrzuć do naczynia ceramicznego i piecz w temp. 190 stopni C przez ok. 25 minut (niech będą jeszcze chrupiące).


Wartość odżywcza obiadu:

  • Energia: 605 kcal
  • Białko: 43 g
  • Tłuszcz: 19 g
  • Węglowodany: 65 g
  • Błonnik pokarmowy: 24 g


Tak skomponowany obiad jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, D, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

18 komentarzy:

  1. Ale to cudnie wygląda :) Chciałabym prosić o jakieś przepisy z owocami morza,jeśli można,przeszukałam już wszystkie kategorie i spisałam sobie trochę dań (2 już przetestowane-CUDOWNE), ale nie znalazłam niczego z owocami morza.Byłabym bardzo wdzięczna,pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie jakoś tak nie jadamy owoców morza - chyba nikt u mnie nie lubi...

      Mimo wszystko postaram się do nich przekonać i kiedyś coś zaproponować ;)

      Usuń
    2. A ja za to właśnie lubię Pani blog :) że nie ma jakichś wymyślnych cudów, za którymi trzeba zjeździć pół województwa by je kupić, czego nie można powiedzieć o innych tego typu blogach. Prosto, szybko i smacznie- super!

      Usuń
    3. Dziękuję pięknie :)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Kurczę, a te sztuki marchewki, pietruszki itp. to ile mają gramm? Sztuka sztuce nierówna;) i jak tu kcl obliczać. Podawaj kochana w miarach standardowych:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No przecież nie będziemy się rozdrabniać o 50g marchewki czy pietruszki ;) To i tak są bardzo małe ilości kalorii, których akurat nie trzeba się bać - śmiało można zjeść nawet po dwie sztuki ;)

      Usuń
    2. Korzystając głównie z przepisów Pani Pauliny nie trzeba liczyć kalorii a waga stopniowo pomalutku spada :) powiedziałabym po amatorsku, że ilość kalorii tu nie ma znaczenia a raczej ich jakość :)

      Usuń
  3. pa ja nie dorobilam się jeszcze patelni do grillowania, można upiec albo usmażyć? Jak długo? Nie umiem przyrzadzac ryb, ratunku! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można i upiec w piekarniku (w naczyniu żaroodpornym, ok. 180 stopni C przez 15 - 20 min) i usmażyć na delikatnie natłuszczonej zwykłej patelni :)

      Usuń
  4. Witam. Pstrag np.teczowy czy strumieniowy jest bardzo zdrową rybą (przynajmniej tak wyczytałam). Nie zawiera może tyyle dobroci co łosoś,ale jednak. A jak jest z łososiowym pstrągiem? Czy ta odmiana tez jest tak zdrowa i wartosciowa?
    To moja ulubiona ryba i mogłabym sie dać za nią pokroić....ale zależy mi na zdrowiu,bardzo. Dlatego proszę o pomoc i szybką odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam z łososiem. Boże, jakie pyszne :) Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wiecie co? Ja muszę znaleźć jakieś sposoby na grillowane ryby, bo uwielbiam ich smak, ale mam taki problem, że zawsze wszystkie się rozwalają, jeśli je przyrządzam i może smakują dobrze, ale nie do końca estetycznie wyglądają, gdybym np. chciała podać je gościom. Co ma tutaj na to wpływa? Może używam złego grilla? A może są za długo przeze mnie trzymane? Szukam recepty i jak na razie jeszcze nie znalazłam sposobu, który pomógłby mi zrobić idealnie smakujące i jednocześnie idealnie wyglądające rybki.

    OdpowiedzUsuń