Chrupiąca granola brzoskwiniowo - waniliowa | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2015/09/11

Chrupiąca granola brzoskwiniowo - waniliowa

Granola brzoskwiniowa
Uwielbiam dania, które przygotowane raz służą przez dłuższy czas. Taka właśnie jest granola. Mieszamy, pieczemy, pakujemy a później korzystamy gdy przyjdzie na to ochota. Moja dzisiejsza granola ma delikatny smak brzoskwiń i piękny zapach wanilii. 

Ja kupuję laski wanilii w większych ilościach na allegro, ponieważ sklepowe ceny to gruba przesada. A później dodaje do deserów, wypieków i... granoli :)


Składniki:

  • Płatki owsiane - 3 szklanki
  • Nasiona słonecznika - 6 łyżek
  • Banan - 1 sztuka
  • Brzoskwinie - 2 sztuki
  • Ziarna z jednej laski wanilii
  • Orzechy arachidowe - 6 łyżek
  • Suszone morele - 15 sztuk


Sposób przygotowania:

  • Banan i brzoskwinie zmiksuj na gładko z dodatkiem ziaren z laski wanilii (samej laski nie wyrzucaj, jeszcze się przyda).
  • Płatki wymieszaj z nasionami słonecznika - połącz z płynnymi składnikami.
  • Dokładnie wymieszaj i wyrzuć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 45 minut (mieszaj co 10 minut i pod koniec sprawdzaj chrupkość).
  • Gdy granola ostygnie dodaj podprażone lekko orzeszki i posiekane morele. 
  • Przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika - dorzuć rozpołowioną wcześniej laskę wanilii (granola będzie pięknie pachniała).


Wartość odżywcza w 100g granoli brzoskwiniowo - waniliowej:

  • Energia: 250 kcal
  • Białko: 8 g
  • Tłuszcz: 8  g
  • Węglowodany: 36 g
  • Błonnik pokarmowy: 5 g


Granola brzoskwiniowo - waniliowa jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin:A, E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Chrupiąca granola


Zobacz inne pyszne przepisy na granolę:

 





P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

17 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie rozwiązania. Dawno nie robiłam granoli! Pora to zmienić!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale smakowicie wygląda! W weekend też sobie zrobię granole:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda apetycznie i smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Widzę że rządzi ostatnio u Ciebie brzoskwinia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy taka granola bedzie odpowiednia na kolacje ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda na odpowiednią przekąskę między posiłkami.

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny przepis, na pewno skorzystam! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy zamiast brzoskwini może być nektarynka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak, tylko taka super dojrzała i miękka

      Usuń
  10. A ja mam problem z granolą. Uwielbiam ją ale za kazdym razem wychodzi mi za twara. Nie jest krucha tylko twarda ze boje sie ze bede musiala odwiedzac dentyste:( nie wiem czemu. Przewracam ją co 10min . A moze ona ma byc taka twarda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj piec z 15 minut krócej i powinno być ok ;)

      Usuń
  11. Ale po moich obliczeniach taka granola ma 420 kcal a nie 260 pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń