Paulina Styś-Nowak dnia 2014/11/14

Aksamitny i pyszny hummus z zielonym groszkiem


Ilości i różnorodności past na bazie cieciorki wydaje się nie być końca. Był już hummus klasyczny, z pieczoną papryką i z pieczonym burakiem. Dzisiaj natomiast mam dla Was wersję hummusu w pięknym seledynowym kolorze. Koniecznie spróbujcie :)


Składniki:

  • Ciecierzyca (cieciorka) sucha -2/3 szklanki lub puszka konserwowej
  • Nasiona sezamu - 4 łyżki
  • Oliwa/olej rzepakowy - 3 łyżki
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Sok z połowy średniej cytryny
  • Zimna, przegotowana woda - 5 - 6 łyżek
  • Zielony groszek mrożony - 10 łyżek
  • Sól, pieprz, ostra papryka

Sposób przygotowania:

  • Namoczoną przez noc ciecierzycę ugotuj w świeżej wodzie.
  • Nasiona sezamu podpraż na suchej patelni (mają tylko delikatnie się zarumienić).
  • Ostudzony sezam zmiksuj blnderem na proszek, następnie dodaj oliwę - ponownie zmiksuj.
  • Do pasty dodaj ugotowaną ciecierzycę, groszek i pozostałe składniki - zmiksuj na jednorodną, puszystą masę (wodę dolewaj w razie potrzeby podczas miksowania).
  • Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.

Wartość odżywcza 1/4 przygotowanego hummusu:

  • Energia: 203 kcal
  • Białko: 5,4 g
  • Tłuszcz: 14,2 g
  • Węglowodany: 11,5 g
  • Błonnik pokarmowy: 3,5 g
  • Cholesterol: 0 mg


Hummus jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, kwasu foliowego, B1, B6;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

13 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie pasty na kanapkach! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak ja lubię takie pasty na kanapkę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny hummus, połączenie groszku i ciecierzycy bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie, ale przede wszystkim jest zdrowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten hummus jest przepyszny, zrobiłam go już kilka razy i na pewno jeszcze nieraz zawita na moich kanapkach. Dzięki Twojemu blogowi stałam się fanką ciecierzycy. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Najlepszy hummus, robię go już 3 raz :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy może być groszek z puszki? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy może być groszek z puszki? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy groszek trzeba rozmrozić i ugotować?

    OdpowiedzUsuń