Ilości i różnorodności past na bazie cieciorki wydaje się nie być końca. Był już hummus klasyczny, z pieczoną papryką i z pieczonym burakiem. Dzisiaj natomiast mam dla Was wersję hummusu w pięknym seledynowym kolorze. Koniecznie spróbujcie :)
Składniki:
- Ciecierzyca (cieciorka) sucha -2/3 szklanki lub puszka konserwowej
 - Nasiona sezamu - 4 łyżki
 - Oliwa/olej rzepakowy - 3 łyżki
 - Czosnek - 2 ząbki
 - Sok z połowy średniej cytryny
 - Zimna, przegotowana woda - 5 - 6 łyżek
 - Zielony groszek mrożony - 10 łyżek
 - Sól, pieprz, ostra papryka
 
Sposób przygotowania:
- Namoczoną przez noc ciecierzycę ugotuj w świeżej wodzie.
 - Nasiona sezamu podpraż na suchej patelni (mają tylko delikatnie się zarumienić).
 - Ostudzony sezam zmiksuj blnderem na proszek, następnie dodaj oliwę - ponownie zmiksuj.
 - Do pasty dodaj ugotowaną ciecierzycę, groszek i pozostałe składniki - zmiksuj na jednorodną, puszystą masę (wodę dolewaj w razie potrzeby podczas miksowania).
 - Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.
 
Wartość odżywcza 1/4 przygotowanego hummusu:
- Energia: 203 kcal
 - Białko: 5,4 g
 - Tłuszcz: 14,2 g
 - Węglowodany: 11,5 g
 - Błonnik pokarmowy: 3,5 g
 - Cholesterol: 0 mg
 
Hummus jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
 - Witamin: E, kwasu foliowego, B1, B6;
 



Uwielbiam takie pasty na kanapkach! :)
OdpowiedzUsuńjak ja lubię takie pasty na kanapkę:)
OdpowiedzUsuńświetny hummus, połączenie groszku i ciecierzycy bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, ale przede wszystkim jest zdrowe :-)
OdpowiedzUsuńTen hummus jest przepyszny, zrobiłam go już kilka razy i na pewno jeszcze nieraz zawita na moich kanapkach. Dzięki Twojemu blogowi stałam się fanką ciecierzycy. :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :D
UsuńNajlepszy hummus, robię go już 3 raz :)
OdpowiedzUsuńCzy może być groszek z puszki? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzy może być groszek z puszki? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNie polecam, ma zupełnie inny smak
UsuńCzy groszek trzeba rozmrozić i ugotować?
OdpowiedzUsuńtak, tak ;)
Usuń