Lubię mieć pod ręką przygotowaną granolę. Wówczas, gdy nie mam nawet zbyt wiele czasu, przygotowanie wartościowego i pożywnego śniadania nie stanowi większego problemu. Moja upieczona ostatnio dynia ( tutaj przepis na puree z dyni) powędrowała tym razem także do granoli. Nikt nie ma chyba wątpliwości, że w połączeniu z korzennymi przyprawami całość komponuje się świetnie.
Składniki:
- Płatki owsiane - 2 szklanki
- Sezam - 3 łyżki
- Pestki dni - 3 łyżki
- Wiórki kokosowe - 3 łyżki
- Puree z pieczonej dyni - 2/3 szklanki
- Banan - 1/2 sztuki
- Cynamon - 2 łyżeczki
- Imbir - łyżeczka
- Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki
Ponadto:
- Rodzynki - 8 łyżek
- Nasiona lnu - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj w misce płatki, wiórki kokosowe, sezam, pestki dyni i przyprawy.
- Zmiksuj blenderem banan z puree dyniowym i wymieszaj dokładnie z zawartością miski.
- Posklejaną masę przerzuć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temp. 160 stopni C przez ok. 30 - 40 minut. Mieszaj granolę co 10 minut. Będzie gotowa gdy płatki będą chrupiące.
- Gdy granola ostygnie dodaj do niej rodzynki i nasiona lnu.
- Granolę przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku.
Domowa granola najlepsza! :)
OdpowiedzUsuńOoo a takiego cuda jeszcze nie jadłam!
OdpowiedzUsuńOstatnimi czasy chyba moja ulubiona przekąska :-)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie, a ja uwielbiam granolę!!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Łatwy i zdrowy! :) Zapraszam na zdrowe i wegetarianskie pomsly do nas:)
OdpowiedzUsuńIle taka granola ma kalorii?:)
OdpowiedzUsuńłyżka ok. 30 - 40 kcal ;)
UsuńA czy można dać więcej purée?
OdpowiedzUsuńWtedy płatki będą zbyt mokre i granola nie będzie chrupiąca ;)
UsuńCzy granola jest lekkostrawna?
OdpowiedzUsuńCzy można zrobić ją z ugotowanych płatków?
Granola nie jest zbyt lekkostrawna, choć to zawsze zależy od indywidualnych preferencji - u niektórych osób na pewno się sprawdzi. Z ugotowanych płatków nie wyjdzie
UsuńJak zrobić puree z pieczonej dyni?
OdpowiedzUsuńDynię kroimy w paski i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 30 minut. Gdy ostygnie miksujemy na gładkie puree ;)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńDziękuje ;)
UsuńDlaczego rodzynki i nasiona lnu dodaje się po upieczeniu?
OdpowiedzUsuńŻeby się niepotrzebnie nie przypiekały ;)
Usuń