Różowy hummus | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2014/09/23

Różowy hummus


Dzisiaj mam dla Was przepis na hummus w przepięknym kolorze :) Oczywiście główne skrzypce gra tym razem burak. I to pieczony!

Składniki:

  • Ciecierzyca (ugotowana) - szklanka
  • Nasiona sezamu - 4 łyżki
  • Olej rzepakowy lub oliwa ev - 3 łyżki
  • Czosnek - duży ząbek
  • Sok z połowy średniej cytryny
  • Burak - średnia sztuka
  • Woda - 2 łyżki (opcjonalnie, do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:


  • Buraka obierz ze skórki, posiekaj w plastry - skrop je odrobiną oleju rzepakowego. Upiecz w piekarniku w temp. 200 stopni C przez ok. 30 minut (w połowie pieczenia obróć na drugą stronę).
  • Nasiona sezamu podpraż na suchej patelni (mają tylko delikatnie się zarumienić).
  • Ostudzony sezam zmiksuj blenderem na proszek, następnie dodaj oliwę/olej - ponownie zmiksuj.
  • Do pasty dodaj ciecierzycę, upieczonego buraka i pozostałe składniki - zmiksuj na jednorodną, puszystą masę (wodę dolewaj w razie potrzeby podczas miksowania).
  • Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.


Wartość odżywcza 1/4 przygotowanego hummusu:

  • Energia: 198 kcal
  • Białko: 5,3 g
  • Tłuszcz: 14 g
  • Węglowodany: 15 g
  • Błonnik pokarmowy: 3,5 g
  • Cholesterol: 0 mg


Hummus z pieczonym burakiem jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

10 komentarzy:

  1. jaki uroczy różowy, a przy tym ile wartości odżywczych niesie za sobą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ma cudowny kolor i zapewne smak, wszystko co z burakiem uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. czy ciecierzycę trzeba przed gotowaniem namoczyć? :)
    Pozdrawiam,
    J.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak :) Najlepiej przez noc

      Usuń
    2. A ile czasu należy ją gotować?

      Usuń
    3. przez ok. 1 - 1,5 godziny, najlepiej po godzinie spróbować

      Usuń
  4. Znalazłam ostatnio w sklepie ciecierzycę gotowaną w puszce ;) Polecam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pytanie odnośnie ciecierzycy. Tu jest napisane, że ma być szklanka ugotowanej ciecierzycy. Jak mam to rozumieć, że po ugotowaniu ma wyjść 1 szklanka czy wziąc szklankę suchej ciecierzycy i ugotować? Nigdy nie gotowałam ciecierzycy i nie wiem jak to zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ma być szklanka już ugotowanej ciecierzycy, czyli do gotowania dajemy ok. 1/2 szklanki.

      Usuń