Dzisiaj mam dla Was przepis na hummus w przepięknym kolorze :) Oczywiście główne skrzypce gra tym razem burak. I to pieczony!
Składniki:
- Ciecierzyca (ugotowana) - szklanka
- Nasiona sezamu - 4 łyżki
- Olej rzepakowy lub oliwa ev - 3 łyżki
- Czosnek - duży ząbek
- Sok z połowy średniej cytryny
- Burak - średnia sztuka
- Woda - 2 łyżki (opcjonalnie, do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Buraka obierz ze skórki, posiekaj w plastry - skrop je odrobiną oleju rzepakowego. Upiecz w piekarniku w temp. 200 stopni C przez ok. 30 minut (w połowie pieczenia obróć na drugą stronę).
- Nasiona sezamu podpraż na suchej patelni (mają tylko delikatnie się zarumienić).
- Ostudzony sezam zmiksuj blenderem na proszek, następnie dodaj oliwę/olej - ponownie zmiksuj.
- Do pasty dodaj ciecierzycę, upieczonego buraka i pozostałe składniki - zmiksuj na jednorodną, puszystą masę (wodę dolewaj w razie potrzeby podczas miksowania).
- Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wartość odżywcza 1/4 przygotowanego hummusu:
- Energia: 198 kcal
- Białko: 5,3 g
- Tłuszcz: 14 g
- Węglowodany: 15 g
- Błonnik pokarmowy: 3,5 g
- Cholesterol: 0 mg
Hummus z pieczonym burakiem jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
jaki uroczy różowy, a przy tym ile wartości odżywczych niesie za sobą :)
OdpowiedzUsuńma cudowny kolor i zapewne smak, wszystko co z burakiem uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńswietny kolorek ;)
OdpowiedzUsuńczy ciecierzycę trzeba przed gotowaniem namoczyć? :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
J.
Dokładnie tak :) Najlepiej przez noc
UsuńA ile czasu należy ją gotować?
Usuńprzez ok. 1 - 1,5 godziny, najlepiej po godzinie spróbować
UsuńZnalazłam ostatnio w sklepie ciecierzycę gotowaną w puszce ;) Polecam ;)
OdpowiedzUsuńPytanie odnośnie ciecierzycy. Tu jest napisane, że ma być szklanka ugotowanej ciecierzycy. Jak mam to rozumieć, że po ugotowaniu ma wyjść 1 szklanka czy wziąc szklankę suchej ciecierzycy i ugotować? Nigdy nie gotowałam ciecierzycy i nie wiem jak to zrobić.
OdpowiedzUsuńMa być szklanka już ugotowanej ciecierzycy, czyli do gotowania dajemy ok. 1/2 szklanki.
UsuńIle dni można przechowywać taką pastę? Można ją mrozić?
OdpowiedzUsuńDo 5 dni w lodówce. Nie wiem - nie próbowałam mrozić :)
UsuńCzy można zastąpić nasiona sezamu pastą Tahini?
OdpowiedzUsuń