Paulina Styś-Nowak dnia 2014/08/25

Kurczak w cieście z sezamem


Dzisiaj mam dla Was kolejną propozycję obiadową zamiast schabowego czy smażonej piersi z kurczaka. Kurczaka w cieście podałam z gotowanymi ziemniakami, surówką z pomidorów i sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego. Do ciasta dodałam sporo sezamu, ale zawsze można zmniejszyć jego ilość, lub całkowicie pominąć.

Kurczak w cieście - składniki na 2 porcje:

  • Pierś z kurczaka - sztuka
  • Mąka pszenna pełnoziarnista lub jasna - 2 łyżki
  • Jajo - sztuka
  • Sezam - kilka łyżek
  • Olej rzepakowy - łyżka
  • Sól, pieprz, ostra papryka (ja wykorzystuje również płatki ostrej papryki), ulubione zioła

 

Kurczak w cieście - przepis


  • Mięso posiekaj na mniejsze kawałki i natrzyj przyprawami.
  • Rozbełtaj jajo, dodaj mąkę - wymieszaj.
  • Kawałki kurczaka maczaj w cieście a następnie w sezamie - układaj w naczyniu żaroodpornym posmarowanym odrobiną oleju rzepakowego. Rozłożone kawałeczki mięsa skrop łyżką oleju rzepakowego.
  • Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 30 minut.



Wartość odżywcza jednej porcji kurczaka w cieście sezamowym:

  • Energia: 361 kcal
  • Białko: 33,4 g
  • Tłuszcz: 22,4 g
  • Węglowodany: 6,7 g
  • Błonnik pokarmowy: 3 g
  • Cholesterol: 166 mg


Kurczak w cieście jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;


Sprawdź inne przepisy na obiady z pieczonym kurczakiem:


Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

26 komentarzy:

  1. ciekawy pomysł, lepsze od tradycyjnych schabowych ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. a jaki do tego deep? jakieś pomysły? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie był sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego :)

      Usuń
  3. uwielbiam sezam, z kurczakiem na pewno by mi zasmakował :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię sezamowe panierki ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. takie nuggetsy z piekarnika :)
    świetna sprawa!

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny pomysł, coś czuję, że wypróbuje jeszcze w tym tygodniu :) A pieczesz pod przykryciem, żeby nie wysychały czy odkryte?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odkryte. Nie wiem czemu ale jak przykrywam to właśnie mięso jest bardziej suche..

      Usuń
    2. i pod przykryciem dużo wolniej się piecze. Przynajmniej w moim piekarniku :)

      Usuń
  7. Ja oprócz sezamu robię tez w nasionach dyni i słonecznika i wychodzą bardzo pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  8. pierś z kurczaka sztuka-to chodzi o jedna podwójną pierś czy o 1 połówkę piersi a wartość energetyczna wyliczona jest wtedy dla 1/2 połówki piersi, bo już się pogubiłam a nie chcę zrobić zbyt kalorycznego obiadu heh:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy z indyka również można wykonać to danie?

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  11. Coś chyba źle robię. Podchodziłem dwukrotnie do tego. Generalnie w smaku OK, ale strasznie mi przywierają do naczynia. Praktycznie każdy kęsek zostawia spodni kawałek ciasta przywarty do dna. Poza tym sezam ma być łuskany czy bio?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sezam łuskany może być. Posmaruj dno naczynia odrobinę większą ilością oleju, powinno pomóc.

      Usuń
  12. Czy koniecznie musi być w naczyniu żaroodpornym, czy można na blaszce i papierze do pieczenia? coś to zmieni?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Papier do pieczenia też się sprawdzi oczywiście :)

      Usuń
  13. Pyszne. Zarówno w sezamie jak i ze slonecznikiem. Asia

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie raz, robiłam go rodzinie ale i tak dalej wszyscy go chcą! NAJLEPSZY z sosem czosnkowym!

    OdpowiedzUsuń
  15. Mój też przywarł chociaż naczynie wysmarowałam porządnie olejem hmm..w smaku niezły i panierka rzeczywiście wychodzi chrupiąca.

    OdpowiedzUsuń