Mało było mnie tutaj ostatnio, ale uroczyście mogę ogłosić, że wszystkie egzaminy zdane i wreszcie będzie więcej czasu na rzeczy przyjemne ;)
Ufff... to był ciężki rok. Dobrze, że już się skończył.
Podobno ma być ciepło? Więc wstawiam przepis na lody, które przygotowałam podczas poprzednich upałów.
Podobno ma być ciepło? Więc wstawiam przepis na lody, które przygotowałam podczas poprzednich upałów.
Składniki na 1 litr bazy:
- Banan - 2 sztuki
- Jogurt grecki - 200g
- Pełne mleko - 1/2 szklanki
- Suszone daktyle - 5 sztuk (25g)
Dodatki:
- świeże owoce, orzechy, wiórki kokosowe, gorzka czekolada - u mnie truskawki (300g) i gorzka czekolada (3 tafelki)
Sposób przygotowania:
- Daktyle namocz w mleku - zmiksuj z jogurtem i bananami - ja przygotowałam bazę z podwójnej ilości składników i następnie podzieliłam na dwie części.
- Do jednej części dodałam truskawki i zmiksowałam.
- Do drugiej dodałam startą na grubych oczkach gorzką czekoladę i wymieszałam.
- Masę przelałam do osobnych pojemników.
- Mrozimy, a żeby nie było kryształków wody miksujemy blenderem co 1 - 2 godziny od momentu aż zacznie zamarzać do momentu aż blender będzie dawał radę (u mnie niestety były kryształki, gdyż zrobiłam masę po południu i wtedy kiedy trzeba było miksować spałam ;) Dlatego polecam przygotować lody rano).
- Wyjmujemy na 15 minut przed nakładaniem.
Wartość odżywcza 200 ml lodów (1/5 całości):
- Energia: 130 kcal
- Białko: 3,2 g
- Tłuszcz: 5,2 g
- Węglowodany: 17,5 g
- Błonnik pokarmowy: 1 g
- Cholesterol: 20 mg
Dietetyczne lody są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: wapnia, magnezu, potasu;
- Witamin: A, C, B2, B6, B12;
a moi siostrzeńcy, jak im zrobiłam domowe lody, to stwierdzili, że najfajniejsze w tych lodach "są te kawałki lodu, bo fajnie chrupią" ;)
OdpowiedzUsuńczyli taka wada może też być zaletą ;)
Usuńhej, a co z lodami dla vegan ? :)
OdpowiedzUsuńKiedys bardzo czesto gotowalam z Twoich przepisow,
ale odkad jestem a Diecie weganskiej wszystko sie znienilo.
Moze pokazesz tez opcje dla vegan?
Bede wdzieczna!
N.
Takie pyszności i w dodatku nie trzeba patrzeć na kalorie. Mniam! :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńmasz może jakiś pomysł na dietetyczny spod do sernika?pytam o jakąś lżejsza wersję ponieważ dostałam wiejski twarog i chciałabym zrobić sernik na duże spotkanie rodzinne z tym że chciałabym jakoś zmniejszyć kalorycznos tego sernika. Czy mozna może stworzyć jakiś zdrowy odpowiednik tradycyjnego ciasta kruchego?
OdpowiedzUsuńWujek google wie wszystko. Wystarczy trochę poszukać albo pokombinować samemu :)
UsuńWygląda smakowicie. Spróbuję!
OdpowiedzUsuńLody wyglądają bajerancko:) mam ogromną prośbę, czy można by było opublikować coś dla montimaniaków, czyli ponawiam prośbę o przepisy uwzględniające potrawy z indeksem glikemicznym do 50:)Byłabym wdzięczna, bo moje potrawy lekko mi się przejadają
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ślicznie i gratuluję porządnie zdanej sesji
Uwielbiam lody, z chęcią wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Pychota.
OdpowiedzUsuńZapraszam do mojej akcji Lody, lody dla ochłody na Mikserze.
Pozdrawiam!
a pełne mleko na co można zamienić ???bo ja nie bardzo toleruję mleko..;/
OdpowiedzUsuńNa dowolne mleko roślinne, np. migdałowe albo kokosowe
UsuńFantastyczny przepis, z pewnością wypróbuję, mam jednak 3 pytania:
OdpowiedzUsuń- czy próbowałaś je wykonać z mleka 2%?
- czy próbowałaś może zamienić czekoladę na kakao?
- czy myślisz, że mogę poeksperymentować z dodaniem kawy rozp, bezkofeinowej? Jestem wielką fanką wszystkiego co ma kawowy smak, ale przy wcześniejszych próbach wykonywania koktajlu bananowo-kawowego smak nie był niestety oszałamiający...
Robiłam ostatnio Twoje ciastka żytnie, wyszły rewelacyjne, więc nie mogę się doczekać lodów wg Twojego pomysłu :) Pozdrawiam! Jo Asia K
Nie próbowałam z mleka 2%. Myślę, że kakao również może być - wyjdzie opcja kakaowa ;) Z kawą też warto poeksperymentować, może wyjść ciekawy smak (w tym celu zaparzyłabym kawę w mleku podanym w przepisie).
UsuńPozdrawiam!
Ja robiłam z mleka 2%, wyszły pyszne ;)
UsuńOpcja z kawą faktycznie bardzo ciekawa. Ogólnie bardzo fajny przepis, ja spróbuję go zrobić z mlekiem migdałowym.
OdpowiedzUsuńCześć, czy daktyle które są dodawane do wielu Twoich przepisów są kandyzowane?
OdpowiedzUsuńPytałam w różnych sklepach i nie spotkałam nigdzie suszonych
Pozdrawiam
Magda
Suszone ;) Znajdziesz je w większych hipermarketach albo sklepach ze zdrową żywnością.
UsuńPozdrawiam!
Potwierdzam, ja swoje kupiłam w Tesco.
Usuń