Pikantna, rozgrzewająca i bardzo sycąca. Polecam! Zwłaszcza gdy pogoda za oknem nie sprzyja pozytywnemu nastrojowi.
A gdy tylko rozsmakujecie się w czerwonej soczewicy koniecznie spróbujcie naleśników z soczewicy i pasty z soczewicy.
Zupa z soczewicy - składniki na 5 porcji:
- Czerwona soczewica - szklanka
- Cebula - 2 sztuki
- Czosnek - 2 ząbki
- Marchew - średnia sztuka
- Pomidory w puszce - 2 puszki
- Woda (lub bulion warzywny) - 4 - 5 szklanek
- Olej rzepakowy - łyżka
- Sól, pieprz Cayenne, curry (czubata łyżka)
- Natka pietruszki
Zupa z czerwonej soczewicy - przepis:
- Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na łyżce oleju. Następnie do cebuli dodajemy startą na grubych oczkach marchew - chwilę podsmażamy.
- Do garnka wlewamy pomidory w puszce i 4 szklanki wody (lub 5 gdy chcemy żeby zupa była rzadsza) - dodajemy zawartość patelni i gotujemy aż soczewica będzie miękka (ok. 15 - 20 minut).
- Na koniec doprawiamy do smaku (ja dodałam czubatą łyżkę curry, 1/4 łyżeczki pieprzu Cayenne i sól).
- Zupę oprószamy posiekaną natką pietruszki - warto podać z pełnoziarnistymi grzankami czosnkowymi z serem (chleb ciemny + posiekany czosnek + odrobina sera i do piekarnika na jakieś 8 minut - byleby ser się rozpuścił).
Wartość odżywcza porcji rozgrzewającej zupy z soczewicy:
- Energia: 230 kcal
- Białko: 15 g
- Tłuszcz: 4,2 g
- Węglowodany: 41,8 g
- Błonnik pokarmowy: 9 g
- Cholesterol: 0 mg
Zupa z soczewicy jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Syta i rozgrzewająca ! Tak lubię ;)
OdpowiedzUsuńOd dawna robię zupę z soczewicy, mój przepis jest niemal identyczny, tyle że ja najczęściej używam zielonej soczewicy. I właśnie zaczęłam się zastanawiać jaka jest różnica między zieloną a czerwoną soczewicą? Która jest lepsza?
OdpowiedzUsuńPod względem odżywczym chyba nie ma istotnych różnic.
Usuńrewelacja:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam soczewicę :)
OdpowiedzUsuńŚwietna! Pożywna, a a przy tym na pewno pyszna! :)
OdpowiedzUsuńPyszna i sycąca, lubię takie zupy!
OdpowiedzUsuńNie wiem dlaczego,ale ja zawsze soczewicę miksuje i robię "zupko-papkę" ;D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię konkretne zupki, zwłaszcza w mrożne dni. Narobiłaś smaku... Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńile waży porcja na podstawie której podane są wartości odżywcze? Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńNiestety nie ma pojęcia - nie mam zwyczaju ważyć przygotowywanych porcji. Chyba muszę zacząć to robić ;)
Usuńszkoda:( ta wartość odżywcza, którą Pani zamieściła pod przepisem policzona jest na podstawie wartości wszystkich składników podzielonych na 5 porcji?:)
OdpowiedzUsuńZupka gotowa w pol godziny. Wyglada bardzo obiecujaco, jednak bylam pozytywnie zaskoczona, ze jest az tak pyszna. Podalam do niej rowniez grzanki tostowe - wszystko wedlug przepisu. Tanio, szybko, niesamowicie smacznie i zdrowo. Od dzis bedzie regularnie goscic na moim stole. Ps. Panom rowniez smakuje. Dzieki wielkie
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowała. Muszę sobie ją przyrządzić niedługo :)
UsuńTez smakowala, napewno bedzie witac nie raz na stole :)
OdpowiedzUsuńA teraz juz szukam kolejnego obiadku ;)
Jak narazie wyprobowalam dwa i smakowaly
Dziekuje za wspaniale przepisy
Dziękuje za przepis. Polecam zupka pyszna, syta i szybko się robi :-)
OdpowiedzUsuńTa zupa jest rewelacyjna. Przepyszna !!!! I bardzo szybko się ją robi �� dziękuję za przepis który ląduje w moim zbiorze przepisów
OdpowiedzUsuńPychota ! Mój pierwszy przepis z Pani strony i taki udany ! Muszę sprawdzić resztę dań, ale to jest zdecydowanie smak 10/10!!! Polecam i pozdrawiam serdecznie :) Wercia.
OdpowiedzUsuńzrobiłam zupkę wg składników z przepisu, doprawiłam nieco inaczej i nie podsmażałam czosnku, tylko dodalam starty razem z bazylia na koniec gotowania - rewelacja. dzięki za wspanialy pom,ysl na sycaca zupkę :)))
OdpowiedzUsuńdziś na obiad zagości ta zupka :) jest już gotowa-można ją opisać jednym słowem PYCHA. :)
OdpowiedzUsuńu mnie była wczoraj :)
Usuńmam pytanie soczewicy nigdy wczesniej nie jadłam, stwierdziłam że zrobię tą zupę i kupiłam na nią wszysko tylko zamiast soczewicy czerwonej mam zielona może być?
OdpowiedzUsuńNiestety nie, będzie zupełnie inny smak. No i soczewica zielona gotuje się zdecydowanie dłużej.
OdpowiedzUsuńZupa z soczewicy gości u nas od dłuższego czasu. Jest wspaniała.Polecam.
OdpowiedzUsuńPyszna, jak wiele innych przepisów z tego bloga, na sto pro trafione w mój i mojej rodzinki gust kulinarny, cały czas korzystam i stale powracam do niektórych dań, dla urozmaicenia dodałam ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, polecam !!!
OdpowiedzUsuńIle soli na 4 szklanki wody ?
OdpowiedzUsuńPrzepis jest super tylko nie napisała Pani w przepisie kiedy dodaje soczewicę.
OdpowiedzUsuńFaktycznie nie jest to jasno napisane, już poprawiam :)
UsuńUwielbiam tę zupę, co jakiś czas do niej wracam 🙂 robi się błyskawicznie i jest przepyszna!
OdpowiedzUsuń