Paulina Styś-Nowak dnia 2014/01/27

Zupa z soczewicy


Pikantna, rozgrzewająca i bardzo sycąca. Polecam! Zwłaszcza gdy pogoda za oknem nie sprzyja pozytywnemu nastrojowi.

A gdy tylko rozsmakujecie się w czerwonej soczewicy koniecznie spróbujcie naleśników z soczewicy i pasty z soczewicy.

 

Zupa z soczewicy - składniki na 5 porcji:

  • Czerwona soczewica - szklanka
  • Cebula - 2 sztuki
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Marchew - średnia sztuka
  • Pomidory w puszce - 2 puszki
  • Woda (lub bulion warzywny) - 4 - 5 szklanek
  • Olej rzepakowy - łyżka
  • Sól, pieprz Cayenne, curry (czubata łyżka)
  • Natka pietruszki

 

Zupa z czerwonej soczewicy - przepis:

  • Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na łyżce oleju. Następnie do cebuli dodajemy startą na grubych oczkach marchew - chwilę podsmażamy.
  • Do garnka wlewamy pomidory w puszce i 4 szklanki wody (lub 5 gdy chcemy żeby zupa była rzadsza) - dodajemy zawartość patelni i gotujemy aż soczewica będzie miękka (ok. 15 - 20 minut).
  • Na koniec doprawiamy do smaku (ja dodałam czubatą łyżkę curry, 1/4 łyżeczki pieprzu Cayenne i sól).
  • Zupę oprószamy posiekaną natką pietruszki - warto podać z pełnoziarnistymi grzankami czosnkowymi z serem (chleb ciemny + posiekany czosnek + odrobina sera i do piekarnika na jakieś 8 minut - byleby ser się rozpuścił).

Wartość odżywcza porcji rozgrzewającej zupy z soczewicy:

  • Energia: 230 kcal
  • Białko: 15 g
  • Tłuszcz: 4,2 g
  • Węglowodany: 41,8 g
  • Błonnik pokarmowy: 9 g
  • Cholesterol: 0 mg


Zupa z soczewicy jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

31 komentarzy:

  1. Syta i rozgrzewająca ! Tak lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Od dawna robię zupę z soczewicy, mój przepis jest niemal identyczny, tyle że ja najczęściej używam zielonej soczewicy. I właśnie zaczęłam się zastanawiać jaka jest różnica między zieloną a czerwoną soczewicą? Która jest lepsza?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pod względem odżywczym chyba nie ma istotnych różnic.

      Usuń
  3. Świetna! Pożywna, a a przy tym na pewno pyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna i sycąca, lubię takie zupy!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie wiem dlaczego,ale ja zawsze soczewicę miksuje i robię "zupko-papkę" ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię konkretne zupki, zwłaszcza w mrożne dni. Narobiłaś smaku... Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. ile waży porcja na podstawie której podane są wartości odżywcze? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie ma pojęcia - nie mam zwyczaju ważyć przygotowywanych porcji. Chyba muszę zacząć to robić ;)

      Usuń
  10. szkoda:( ta wartość odżywcza, którą Pani zamieściła pod przepisem policzona jest na podstawie wartości wszystkich składników podzielonych na 5 porcji?:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zupka gotowa w pol godziny. Wyglada bardzo obiecujaco, jednak bylam pozytywnie zaskoczona, ze jest az tak pyszna. Podalam do niej rowniez grzanki tostowe - wszystko wedlug przepisu. Tanio, szybko, niesamowicie smacznie i zdrowo. Od dzis bedzie regularnie goscic na moim stole. Ps. Panom rowniez smakuje. Dzieki wielkie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowała. Muszę sobie ją przyrządzić niedługo :)

      Usuń
  12. Tez smakowala, napewno bedzie witac nie raz na stole :)
    A teraz juz szukam kolejnego obiadku ;)
    Jak narazie wyprobowalam dwa i smakowaly
    Dziekuje za wspaniale przepisy

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziękuje za przepis. Polecam zupka pyszna, syta i szybko się robi :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ta zupa jest rewelacyjna. Przepyszna !!!! I bardzo szybko się ją robi �� dziękuję za przepis który ląduje w moim zbiorze przepisów

    OdpowiedzUsuń
  15. Pychota ! Mój pierwszy przepis z Pani strony i taki udany ! Muszę sprawdzić resztę dań, ale to jest zdecydowanie smak 10/10!!! Polecam i pozdrawiam serdecznie :) Wercia.

    OdpowiedzUsuń
  16. zrobiłam zupkę wg składników z przepisu, doprawiłam nieco inaczej i nie podsmażałam czosnku, tylko dodalam starty razem z bazylia na koniec gotowania - rewelacja. dzięki za wspanialy pom,ysl na sycaca zupkę :)))

    OdpowiedzUsuń
  17. dziś na obiad zagości ta zupka :) jest już gotowa-można ją opisać jednym słowem PYCHA. :)

    OdpowiedzUsuń
  18. mam pytanie soczewicy nigdy wczesniej nie jadłam, stwierdziłam że zrobię tą zupę i kupiłam na nią wszysko tylko zamiast soczewicy czerwonej mam zielona może być?

    OdpowiedzUsuń
  19. Niestety nie, będzie zupełnie inny smak. No i soczewica zielona gotuje się zdecydowanie dłużej.

    OdpowiedzUsuń
  20. Zupa z soczewicy gości u nas od dłuższego czasu. Jest wspaniała.Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  21. Pyszna, jak wiele innych przepisów z tego bloga, na sto pro trafione w mój i mojej rodzinki gust kulinarny, cały czas korzystam i stale powracam do niektórych dań, dla urozmaicenia dodałam ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, polecam !!!

    OdpowiedzUsuń
  22. Ile soli na 4 szklanki wody ?

    OdpowiedzUsuń
  23. Przepis jest super tylko nie napisała Pani w przepisie kiedy dodaje soczewicę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie nie jest to jasno napisane, już poprawiam :)

      Usuń
  24. Uwielbiam tę zupę, co jakiś czas do niej wracam 🙂 robi się błyskawicznie i jest przepyszna!

    OdpowiedzUsuń