Puszysty omlet z pastą z awokado | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2017/09/22

Puszysty omlet z pastą z awokado

Zgodnie z obietnicą zamieszczam kolejne propozycje na wytrawne śniadania :) Dziś klasyka tak banalna, że może wstyd publikować. No ale skoro chcecie ;)


Składniki na jedną porcję:

  • 2 jajka
  • łyżka mąki pełnoziarnistej
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki masła

  • połowa awokado
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

  • garść pomidorków koktajlowych
  • szczypiorek


Sposób przygotowania:

  • Oddziel białka od żółtek. 
  • Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę, następnie zmniejsz obroty miksowania, dodaj żółtka i mąkę - ubijaj jeszcze przez kilka sekund. 
  • Masę wylej na rozgrzaną patelnię z masłem. 
  • Smaż po 3 minuty na każdą stronę (obracaj delikatnie łopatką) bez przykrycia.
  • Awokado rozgnieć widelcem, dodaj sok z cytryny i przeciśnięty czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Omleta podawaj z pastą z awokado, pomidorkami i szczypiorkiem.

 

Wartość odżywcza omleta z pastą z awokado:

  • Energia: 365 kcal
  • Białko: 20 g
  • Tłuszcz: 26 g
  • Węglowodany: 14 g
  • Błonnik pokarmowy: 5 g


Omlet z pastą z awokado jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, D, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

4 komentarze:

  1. No to pomysł na jutrzejsze śniadanie juz jest :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłam na kolację ;) Pyszności, super puszysty!

    OdpowiedzUsuń