Kurczakowe "kąski" w chrupiącym, sezamowym cieście | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2014/08/25

Kurczakowe "kąski" w chrupiącym, sezamowym cieście


Dzisiaj mam dla Was kolejną propozycję obiadową zamiast schabowego czy smażonej piersi z kurczaka ("schabowego z kurczaka" :P). Kurczakowe kąski podałam z gotowanymi ziemniakami, surówką z pomidorów i sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego.

Składniki:

  • Pierś z kurczaka - sztuka
  • Mąka pszenna graham lub razowa - 2 łyżki
  • Jajo - sztuka
  • Sezam - kilka łyżek
  • Sól, pieprz, ostra papryka (ja wykorzystuje również płatki ostrej papryki), ulubione zioła

 

  Sposób przygotowania:


  • Mięso posiekaj na mniejsze kawałki i natrzyj przyprawami.
  • Rozbełtaj jajo, dodaj mąkę - wymieszaj.
  • Kawałki kurczaka maczaj w cieście a następnie w sezamie - układaj w naczyniu żaroodpornym posmarowanym odrobiną (!) oleju rzepakowego.
  • Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 30 minut.



Wartość odżywcza porcji kurczaka w cieście sezamowym (1/2 piersi):

  • Energia: 361 kcal
  • Białko: 33,4 g
  • Tłuszcz: 22,4 g
  • Węglowodany: 6,7 g
  • Błonnik pokarmowy: 3 g
  • Cholesterol: 166 mg


Kurczak w sezamie jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

23 komentarze:

  1. ciekawy pomysł, lepsze od tradycyjnych schabowych ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. a jaki do tego deep? jakieś pomysły? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie był sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego :)

      Usuń
  3. uwielbiam sezam, z kurczakiem na pewno by mi zasmakował :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię sezamowe panierki ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. takie nuggetsy z piekarnika :)
    świetna sprawa!

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny pomysł, coś czuję, że wypróbuje jeszcze w tym tygodniu :) A pieczesz pod przykryciem, żeby nie wysychały czy odkryte?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odkryte. Nie wiem czemu ale jak przykrywam to właśnie mięso jest bardziej suche..

      Usuń
    2. i pod przykryciem dużo wolniej się piecze. Przynajmniej w moim piekarniku :)

      Usuń
  7. Ja oprócz sezamu robię tez w nasionach dyni i słonecznika i wychodzą bardzo pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  8. pierś z kurczaka sztuka-to chodzi o jedna podwójną pierś czy o 1 połówkę piersi a wartość energetyczna wyliczona jest wtedy dla 1/2 połówki piersi, bo już się pogubiłam a nie chcę zrobić zbyt kalorycznego obiadu heh:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy z indyka również można wykonać to danie?

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  11. Coś chyba źle robię. Podchodziłem dwukrotnie do tego. Generalnie w smaku OK, ale strasznie mi przywierają do naczynia. Praktycznie każdy kęsek zostawia spodni kawałek ciasta przywarty do dna. Poza tym sezam ma być łuskany czy bio?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sezam łuskany może być. Posmaruj dno naczynia odrobinę większą ilością oleju, powinno pomóc.

      Usuń
  12. Czy koniecznie musi być w naczyniu żaroodpornym, czy można na blaszce i papierze do pieczenia? coś to zmieni?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Papier do pieczenia też się sprawdzi oczywiście :)

      Usuń
  13. Pyszne. Zarówno w sezamie jak i ze slonecznikiem. Asia

    OdpowiedzUsuń