Naleśniki razowe | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2012/10/23

Naleśniki razowe

Składniki na 8 naleśników:

  • Mąka pszenna razowa - 1,5 szklanki
  • Mleko krowie lub roślinne - szklanka
  • Jaja - 2 sztuki
  • Olej rzepakowy - 2 - 3 łyżki
  • Woda gazowana - 1 szklanka
  • Szczypta soli

Dodatki do naleśników mogą być rozmaite w zależności od upodobań smakowych ;)
Ja jednak jestem najbardziej przekonana do słodkiej wersji tej jakże prostej, lecz smacznej potrawy.

Dlatego też wśród moich dodatków znalazły się:
  • Owoce - banan, kiwi
  • Dżem domowej roboty (borówkowy)
  • Jogurt naturalny z cynamonem i odrobiną miodu
  • Płatki migdałów i nasiona słonecznika

 

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki na ciasto dokładnie miksujemy lub po prostu mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  • Patelnie natłuszczamy dosłownie kropelką oleju, którą rozcieramy za pomocą ręcznika papierowego.
  • Na nagrzaną patelnie wlewamy porcje ciasta (ok.3/4 łyżki wazowej), którą rozprowadzamy po całej patelni - naleśniki smażymy z obu stron na rumiano.
  • Podajemy z ulubionymi dodatkami ;)

Wartość odżywcza jednego naleśnika z jogurtem i owocami:

  • Energia: 234 kcal
  • Białko: 8 g
  • Tłuszcz: 10,5 g
  • Węglowodany: 31 g
  • Błonnik pokarmowy: 4,5 g
  • Cholesterol: 57,6 mg


Naleśniki razowe z owocami są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu,cynku;
  • Witamin: E, C, B1, B2, B6, B12, kwasu foliowego, PP;



P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

24 komentarze:

  1. Zdrowe i pyszne :) A dodatki ze zdjęcia bardzo trafnie dobrane.

    OdpowiedzUsuń
  2. Swoją drogą, widzę tu dla siebie kopalnię przepisów do wypróbowania. Zdrowe są najlepsze. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a czy moglabys podawac osobna kalorycznosc dla suchych nalesnikow bez farszu, pancakes itp. rowniez? :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słuszna uwaga ;) Jeżeli chodzi o te naleśniki to kaloryczność jednego wynosi ok. 145 kcal

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo! :) To ułatwia sprawę w liczeniu kalorii pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Witam!
    Natknęłam się na tę stronę zupełnie przypadkiem szukając dobrego ciasta na naleśniki, właśnie z mąki pełnoziarnistej. Bardzo dziękuję za ten prosty przepis, próbowałam już wielu ale ten jako jedyny mi wyszedł! Nie mam ręki do naleśników jak i do robienia sosów. Wreszcie nasze menu będzie wzbogacone o inną potrawę :-) Pozdrawiam i Wszystkiego Dobrego życzę :-)) Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,

      Bardzo się cieszę, że naleśniki wychodzą ;)
      Zapraszam do wypróbowania innych przepisów.

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  5. Witam, czy można prosić o jakąś recepturę na naleśniki lub inne danie z mąki ŻYTNIEJ razowej typ 2000? Pomyliłam się w sklepie i niestety w tym przepisie ta mąka się nie sprawdziła:/ naleśniki były puszyste, ale "wilgotne" i rozpadały się od razu. Masę naleśnikową musiałam niestety podratować zwykłą mąką tortową...
    Bardzo proszę o pomoc, bo szkoda mi tej mąki.

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety mąka żytnia nie ma takich właściwości "wiążących" jak mąka pszenna dlatego naleśniki nie wyszły. Ze swoich przepisó wmogę polecić muffinki:
      - http://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2012/07/bananowe-muffinki-razowe.html
      - http://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2012/07/nadziane-muffinki-razowe.html
      - http://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2012/07/jagodowe-muffinki-razowe.html

      (Bananowe najlepsze :))

      Usuń
  6. Witam. Oczywiście jestem laikiem w liczeniu kalorii i dopiero zaczynam moją przygodę z nimi, jednakże z moich obliczeń ciasto naleśnikowe wydało się o wiele bardziej kaloryczne, gdyż sama mąka to około 930 kcal, mleko 122, olej to około 630 kalorii, 2 jajka około 200 kalorii + jeszcze owoce. Wychodzi, że całe ciasto naleśnikowe ma około 1880 kalorii, a dzieląc to na 8 naleśników, każdy z nich ma ok. 235 kalorii (bez dodatków). Czy robię coś źle licząc w ten sposób kalorie? Proszę o odpowiedź ;) naleśniki dziś zrobiłam i były przepyszne, tylko te kalorie...;c

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgodnie z tabelami wartości odżywczych całkowita ilość mąki w tym przepisie ma 602 kcal (1,5 szklanki = 195 g), mleko 122 kcal (240 g), jaja 166 kcal (dwie sztuki po 60 g), olej rzepakowy 627 kcal (1/3 szklanki = 71 g). Całe ciasto naleśnikowe ma ok. 1500 kcal, tak więc jeden suchy naleśnik ok. 190 kcal - reszta to jogurt i owoce ;)

      Tak więc wkradł się błąd na etapie liczenia mąki i jaj ;) Jeżeli chcesz otrzymać naleśniki o niższej wartości energetycznej to polecam ten przepis: http://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2013/03/czekoladowe-nalesniki-bez-tuszczu-i-jaj.html

      Nie trzeba dodawać kakao - jeden naleśnik ma średnio 90 kcal ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Dzisiaj rano zamarzyło mi się coś pysznego i zdrowego na kolację, oto efekty: http://oligatorka.blogspot.com/ - tylko borówkę zamieniłam na żurawinę.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jutro sobie zrobię:P Jako, że mieszkam obecnie sama to zrobię je z połowy składników i nadzieje mielonym indykiem z warzywami. Akurat będę mieć obiadek na 2 dni.

    OdpowiedzUsuń
  9. do ciasta dodalam odrobine kardamonu, cynamonu i prawdziwej wanilii, fantastyczne! kiedys mialam podobny przepis ale niestety zagubil sie, zwlaszcza dla dzieci uwazam naprawde swietny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To musiały być przepyszne i aromatyczne naleśniki ;)

      Usuń
  10. Czy ciasto na naleśniki nie wyjdzie za rzadkie ? Nie rozwalają się na patelni?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, ale to też zależy od mąki i patelni ;) Jeśli będzie za rzadkie dosypujemy odrobiną maki i po problemie.

      Usuń
  11. Czy można zastąpić mąką ryżową? Jak tak, to ile dać? Tyle samo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można. Dajemy tyle że by ciasto miało "naleśnikową" konsystencję ;)

      Usuń
  12. Dziś zrobiłam z mamą na obiad wyszły znakomite, nic się nie rozwala,puszyste i smaczne. Dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  13. Od dłuższego czasu robię identyczne naleśniki (na przepis na Pani blogu trafiłam dziś przypadkiem), z tą różnicą, że mąki razowej (czasem orkiszowej, czasem owsianej) daję 1 szklankę, a oleju 1 łyżeczkę (tylko po to, aby smażyć bez tłuszczu) a nie aż 1/3 szklanki, wychodzą pyszne i bardzo ładnie się smażą. Dlaczego taka duża ilość oleju w Pani przepisie? Czy spełnia on jakąś funkcję zdrowotną? Pozdrawiam
    P.S. Bardzo podoba mi się Pani blog, właśnie go odkrywam i widzę kopalnię dobrych przepisów:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie oleju jest sporo - to bardzo stary przepis. Obecnie używam innych proporcji (już edytuję żeby uaktualnić) ;)

      Usuń