Składniki na duży talerz:
- Mąka pszenna razowa (typ 2000) - dwie szklanki
- Masło - łyżka
- Przegotowana ciepła woda - ok. 1/2-2/3 szklanki
- Sól - trzy szczypty
Do ciasta można dodać również inne przyprawy, np. paprykę jeżeli chcemy otrzymać nachosy paprykowe, lub zioła prowansalskie jeżeli mamy ochotę na nachosy ziołowe ;)
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki ciasta zagniatamy w jednolitą masę, stopniowo dodając wody - ciasto ma być plastyczne.
- Następnie ciasto dzielimy załóżmy na 3 - 4 części - każdą cieniutko rozwałkowujemy i kroimy w trójkąciki lub inne kształty jakie sobie wymyślimy ;)
- Trójkąciki wrzucamy na suchą, dobrze nagrzaną patelnie teflonową i (bez dodatku tłuszczu!) i "smażymy" z obu stron dopóki nie zaczną się rumienić - im dłużej leżą na patelni tym są bardziej chrupiące.
- Za każdym razem po zdjęciu nachosów z patelni dobrze jest przetrzeć ją ręcznikiem papierowym aby usunąć pozostałą mąkę.
Nachosy świetnie komponują się z różnymi dipami - począwszy od popularnego czosnkowego (jogurt naturalny + czosnek + sól, pieprz, zioła prowansalskie) a skończywszy na bardziej urozmaiconych - ja akurat wtedy podałam je z dipem kurczakowym i paprykowo - serowym.
Dip kurczakowy:
- Pierś z kurczaka - średnia sztuka
- Oliwa z oliwek - dwie łyżki
- Jogurt naturalny - łyżka
- Czosnek - 2 ząbki
- Sól, pieprz, curry, ostra papryka
Sposób przygotowania:
- Pierś z kurczaka gotujemy na parze.
- Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na jednolitą masę.
- Przyprawiamy do smaku - szczególnie nie żałujemy curry ;)
Dip paprykowo - serowy:
Składniki:
- Papryka - pół dużej sztuki
- Ser żółty - kostka ok. 100g
- Koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
- Oliwa z oliwek - łyżka
- Sól, pieprz, ostra i słodka papryka, bazylia, oregano
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera.
- Przyprawiamy do smaku.
Wartość odżywcza 1/3 porcji otrzymanych nachosów:
- Energia: 295 kcal
- Białko: 9,5 g
- Tłuszcz: 7 g
- Węglowodany: 56 g
- Błonnik pokarmowy: 9 g
- Cholesterol: 16,3 mg
Razowe nachosy są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, B1, B6, PP, kwasu foliowego;
O, super przepis! Wypróbuję niedługo. :)
OdpowiedzUsuńZaczęłam obserwować. Pozdrawiam!
Nie ma to jak zdrowa przekąska, ekstra!
OdpowiedzUsuńlubię sobie tak pochrupać zdrowo :) i jeszcze te sosy pyszne..mniam
OdpowiedzUsuńrewelacyjne :D
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńNareszcie coś do pochrupania zamiast chipsów - pierwsza tura zrobiona - pyszna !!! Już mąż nie będzie mi wieczorami robił smaków - mam lepsze i ZDROWE :))
OdpowiedzUsuńJak długo można je przechowywać?:) Czy trzeba spożyć po przygotowaniu?
OdpowiedzUsuńwitam wartość kaloryczna jest podana na nachosy czy juz z sosem , Jeśli bez bardzo prosze o podanie kaloryczności na dipy
OdpowiedzUsuńdziękuję
Kaloryczność podana jest dla samych nachosów ;)
UsuńA czy mąka ryżowa może być? Bo takową mam w szafce.
OdpowiedzUsuńOj będzie ciężko (ryżowa tak się nie wiąże)
UsuńWłaśnie przygotowałam, wyszło przepyszne zarówno nachosy jak i sosy :) Będę robić na każdą większą okazję :D
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! :)
UsuńCzy zamiast oliwy może być olej?
OdpowiedzUsuńTak, może być
Usuńjaką kaloryczność mają dipy
OdpowiedzUsuńMam pytanie, czy zamiast maki pszennej razowej, mogłaby byc żytnia? :)
OdpowiedzUsuńZ żytniej ciasto może się tak nie kleić.
UsuńWitam czy zamiast mąki pełnoziarnistej może być gryczana?
OdpowiedzUsuń