Paulina Styś-Nowak dnia 2012/10/24

Nachosy jakich nie kupicie w sklepie!

Idealne na jesienny wieczór przy dobrym filmie, czy też na spotkanie z przyjaciółmi - oczywiście zamiast chipsów ;)


Składniki na duży talerz:

  • Mąka pszenna razowa (typ 2000) - dwie szklanki
  • Masło - łyżka
  • Przegotowana ciepła woda - ok. 1/2-2/3 szklanki
  • Sól - trzy szczypty


Do ciasta można dodać również inne przyprawy, np. paprykę jeżeli chcemy otrzymać nachosy paprykowe, lub zioła prowansalskie jeżeli mamy ochotę na nachosy ziołowe ;)



  Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki ciasta zagniatamy w jednolitą masę, stopniowo dodając wody - ciasto ma być plastyczne.
  • Następnie ciasto dzielimy załóżmy na 3 - 4 części - każdą cieniutko rozwałkowujemy i kroimy w trójkąciki lub inne kształty jakie sobie wymyślimy ;)
  • Trójkąciki wrzucamy na suchą, dobrze nagrzaną patelnie teflonową i (bez dodatku tłuszczu!) i "smażymy" z obu stron dopóki nie zaczną się rumienić - im dłużej leżą na patelni tym są bardziej chrupiące. 
  • Za każdym razem po zdjęciu nachosów z patelni dobrze jest przetrzeć ją ręcznikiem papierowym aby usunąć pozostałą mąkę.

Nachosy świetnie komponują się z różnymi dipami - począwszy od popularnego czosnkowego (jogurt naturalny + czosnek + sól, pieprz, zioła prowansalskie) a skończywszy na bardziej urozmaiconych - ja akurat wtedy podałam je z dipem kurczakowym i paprykowo - serowym.

 

Dip kurczakowy:

 

Składniki:

  • Pierś z kurczaka - średnia sztuka
  • Oliwa z oliwek - dwie łyżki
  • Jogurt naturalny - łyżka
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Sól, pieprz, curry, ostra papryka

 

Sposób przygotowania:

  • Pierś z kurczaka gotujemy na parze.
  • Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na jednolitą masę.
  • Przyprawiamy do smaku - szczególnie nie żałujemy curry ;)

 

Dip paprykowo - serowy:

 

Składniki:

  • Papryka - pół dużej sztuki
  • Ser żółty - kostka ok. 100g
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
  • Oliwa z oliwek - łyżka
  • Sól, pieprz, ostra i słodka papryka, bazylia, oregano

 

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera.
  • Przyprawiamy do smaku.

 

 

Wartość odżywcza 1/3 porcji otrzymanych nachosów:

  • Energia: 295 kcal
  • Białko: 9,5 g
  • Tłuszcz: 7 g
  • Węglowodany: 56 g
  • Błonnik pokarmowy: 9 g
  • Cholesterol: 16,3 mg


Razowe nachosy są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, B1, B6, PP, kwasu foliowego;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

19 komentarzy:

  1. O, super przepis! Wypróbuję niedługo. :)

    Zaczęłam obserwować. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma to jak zdrowa przekąska, ekstra!

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię sobie tak pochrupać zdrowo :) i jeszcze te sosy pyszne..mniam

    OdpowiedzUsuń
  4. Nareszcie coś do pochrupania zamiast chipsów - pierwsza tura zrobiona - pyszna !!! Już mąż nie będzie mi wieczorami robił smaków - mam lepsze i ZDROWE :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak długo można je przechowywać?:) Czy trzeba spożyć po przygotowaniu?

    OdpowiedzUsuń
  6. witam wartość kaloryczna jest podana na nachosy czy juz z sosem , Jeśli bez bardzo prosze o podanie kaloryczności na dipy
    dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaloryczność podana jest dla samych nachosów ;)

      Usuń
  7. A czy mąka ryżowa może być? Bo takową mam w szafce.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj będzie ciężko (ryżowa tak się nie wiąże)

      Usuń
  8. Właśnie przygotowałam, wyszło przepyszne zarówno nachosy jak i sosy :) Będę robić na każdą większą okazję :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy zamiast oliwy może być olej?

    OdpowiedzUsuń
  10. jaką kaloryczność mają dipy

    OdpowiedzUsuń
  11. Mam pytanie, czy zamiast maki pszennej razowej, mogłaby byc żytnia? :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam czy zamiast mąki pełnoziarnistej może być gryczana?

    OdpowiedzUsuń