Składniki na porcję:
- Kaszka kuskus - 2 łyżki
- Mango - pół średniej sztuki
- Kiwi - dwie sztuki
- Granat - 1/4 średniej sztuki
- Miód (cukier) - 1/2 łyżeczki (1 łyżeczka)
Sposób przygotowania:
- Kaszkę kuskus zalewamy wrzącą wodą ok. 0,5 cm ponad poziom kaszki.
- Po 5 minutach do kaszki dodajemy miód, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Kiwi i mango obieramy ze skórki (z mango usuwamy również pestkę) i miksujemy osobno za pomocą blendera.
- Do szklanki nakładamy na przemian: kuskus, mus z kiwi, kuskus, mus z mango i nasiona granatu.
Wartość odżywcza kuskus na słodko:
- Energia: 258 kcal
- Białko: 4,4 g
- Tłuszcz: 1,7 g
- Węglowodany: 61 g
- Błonnik pokarmowy: 5,7g
- Cholesterol: 0 mg
Kuskus na słodko jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, cynku;
- Witamin: A, C, B1, B2, B6, kwasu foliowego;
fajny pomysł, nie jadłam jeszcze kuskusa na słodko :)
OdpowiedzUsuńja zmieniłabym tylko zalanie mlekiem :) pyszne!
OdpowiedzUsuńzrobiłam dziś na śniadanie, tylko zamiast mango użyłam pomarańczy. Szkoda, ze nie piszesz w gramacg ile produktów trzeba. Z proporcji podanych powyżej śmiem twierdzić, że zdjęcie zostało wykonane w kieliszku na wodkę. W moim kieliszku te proporcje po prostu się utopiły...
OdpowiedzUsuńAle smaczne, to trzeba przyznać.
Właściwie jest to duży kieliszek do wina :)
UsuńCzy mogę kuskus zastąpić quinoa? Można przygotować tą pysznośc wieczorem i rano zabrać do pracy?
OdpowiedzUsuńTak i tak ;)
Usuń