Paulina Styś-Nowak dnia 2022/10/10

Mango sticky rice

Mango sticky rice to niezwykle prosty i szybki do przygotowania deser. Robi się go w tzw. międzyczasie, np. podczas gotowania obiadu czy sprzątania kuchni. Pomimo to, efekt jest naprawdę wow. Połączenie kleistego ryżu z mleczkiem kokosowym i słodkim mango to zdecydowanie moje smaki.

Mój deser ma beżowy kolor, ponieważ zamiast cukru dodałam syrop daktylowy. Jeśli zależy Ci na białym kolorze użyj klasycznie cukru (2 łyżki) lub syropu z agawy (3 łyżki). Do tego deseru potrzebny jest kleisty ryż, tak jak do sushi. Ja użyłam ryżu, a także mleczka kokosowego marki Asia Flavours z Biedronki. Z pozostałej ilości ryżu ugotowałam pyszny ryż na mleku z dodatkiem śmietanki i jabłek.


Mango sticky rice - przepis na 4 porcje:

  • Ryż kleisty - 1 szklanka
  • Woda - 1 szklanka
  • Mleko kokosowe - 1 puszka
  • Syrop daktylowy - 3 łyżki
  • Sól - szczypta
  • Mango - 2 sztuki


Mango sticky rice - przepis


Ryż opłukaj pod bieżącą wodą. Do garnka wlej szklankę wody, wsyp opłukany ryż i gotuj przez 12 minut. W tym czasie mleko kokosowe przelej do rondelka, dodaj syrop daktylowy i sól. Podgrzewaj i mieszaj rózgą do połączenia składników. Wystarczy żeby sos się zagotował.

Do ugotowanego ryżu wlej sos, dokładnie wymieszaj i przykryj garnek pokrywką. Odstaw na 30 minut aż ryż wchłonie kokosowy sos. Podawaj z mango pokrojonym w kostkę.

Wartość odżywcza jednej porcji mango sticky rice:

  • Energia: 568 kcal
  • Białko: 6,8 g
  • Tłuszcz: 24 g
  • Węglowodany: 87 g
  • Błonnik pokarmowy: 4,7 g


Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

3 komentarze: